Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 11 iun 2018 - Anul XXIII, nr. 127 (6837)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

De săptămâna viitoare

Procedeu de vindecare şi „întinerire” a articulaţiilor, disponibil la Spitalul de Urgenţă Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Spitalul de Urgenţă „Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava achiziţionează, săptămâna aceasta, un echipament pentru secţia Ortopedie, pentru aplicarea unui procedeu care foloseşte sângele pacientului pentru a stimula procesul de vindecare în urma unor traumatisme la nivelul articulaţiilor, tendoanelor, ligamentelor şi muşchilor. Managerul spitalului, Vasile Rîmbu, a declarat că aparatura, care va ajunge la spital miercuri, 13 iunie a.c., costă aproximativ 35.000 de euro şi că ortopezii spitalului pot aplica acest procedeu imediat după ce aceasta va fi instalată şi pusă în funcţiune. Şeful secţiei Ortopedie din Spitalul de Urgenţă, dr. Răzvan Bandac, a explicat că prin acest procedeu, numit PRP (Platelet-Rich Plasma), se recoltează de la pacient 10 ml de sânge, la fel ca pentru analizele uzuale, se centrifughează cu ajutorul acestui echipament specializat timp de 5-10-15 minute, iar produsul obţinut se injectează steril în articulaţie. Practic, se obţine plasmă îmbogăţită cu trombocite, un amestec biologic activ de factori de creştere care produc regenerarea şi vindecarea ţesutului afectat, fără reacţie de respingere pentru că este utilizat sângele propriu al pacientului. Concentraţia crescută de factori de creştere recrutează şi accelerează înmulţirea celulelor reparatorii.

Dr. Bandac a subliniat că prin utilizarea PRP ”riscul de infecţie este zero” şi că tratamentul se face în condiţii sigure în ambulatoriu. El a spus că indicaţiile PRP sunt, conform studiilor actuale, în leziuni şi afecţiuni precum tendinitele, rupturi de tendon, leziuni degenerative tendinoase, rupturi musculare, leziuni de cartilaj (artroza). Postoperator PRP are indicaţii în sutura de menisc, ligamentoplastie, suturi/reinserţii tendinoase şi este indicată în toate stadiile de artroză, mai ales după artroscopia necesară tratării leziunilor degenerative de menisc, sinovitei cronice şi leziunilor instabile de cartilaj articular.

”Suceava este o zonă turistică, cu potenţial traumatic foarte ridicat. Zilnic avem minimum o intervenţie artroscopică, cu leziune cartilaginoasă secundară”, a subliniat dr. Bandac. El a spus că intervenţia este recomandată îndeosebi pacienţilor tineri, activi şi la sportivi, care au nevoie de recuperare rapidă şi la care articulaţiile genunchiului şi gleznei sunt cele mai expuse.

 

Tratamentul este efectuat în ambulatoriul spitalului, doar contra cost

Casa Asigurărilor de Sănătate nu decontează costul kiturilor folosite şi acestea trebuie achiziţionate de pacient. Analizele şi investigaţiile (radiografie, RMN, CT) pot fi decontate, ceea ce face metoda mai accesibilă. ”Vom face în aşa fel ca să fie costurile suportabile. Din păcate, procedura nu este decontată de Casa Asigurărilor de Sănătate şi nu poate fi decontată nici de spital”, a declarat managerul Vasile Rîmbu.

Ceea ce face însă spitalul, fiind printre puţinele unităţi medicale de stat care practică asta, este utilizarea injecţiilor cu acid hialuronic la pacienţii operaţi în Ortopedia spitalului, pentru păstrarea cartilajului.

Contra cost, de la 450 de lei la 1.200 de lei/fiolă, o fiolă/an, acidul hialuronic este utilizat în spital încă din anul 2005, însă de aproape 4 ani, de când ortopezii suceveni practică artroscopia, unitatea asigură gratuit acest tratament pentru pacienţii săi. „Este un tratament scump, 800 de lei fiola, dar trebuie făcut la pacienţii expuşi, mai ales post-traumatic. La pacienţii noştri acidul hialuronic este plătit de spital şi cred că este singurul spital din ţară care îl asigură gratuit. Din păcate, pentru PRP nu există această posibilitate şi pacienţii trebuie să-şi achiziţioneze kiturile”, a arătat dr. Bandac.

Menţionăm că PRP se foloseşte în ortopedie din 1990, însă recent interesul la nivel mondial a crescut brusc tocmai pentru că infiltraţia cu plasmă îmbogăţită cu trombocite acţionează conform sistemului natural de vindecare al organismului. Cu excepţia durerii moderate şi a semnelor inflamatorii care apar în primele zile după injectare, studiile au demonstrat că nu există alte efecte secundare. Pe piaţa medicală, preţurile fiolelor de PRP de 10-50 ml sunt cuprinse între 750 şi 1.200 de lei. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Procedeu de vindecare şi „întinerire” a articulaţiilor, disponibil la Spitalul de Urgenţă Suceava.
 Vizualizări articol: 6572 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Procedeu de vindecare şi „întinerire” a articulaţiilor, disponibil la Spitalul de Urgenţă Suceava5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei