Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 3 mar 2018 - Anul XXIII, nr. 50 (6760)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

La Palatul Victoria

Lungu după discuţiile cu premierul României: „A promis că va încerca să ne ajute”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Prezent vineri la Bucureşti, la Palatul Victoria, primarul Ion Lungu a atras atenţia premierului României, Viorica Dăncilă, asupra unor probleme cu care se confruntă municipalitatea suceveană atât în privinţa absorbţiei de fonduri europene – care era şi tema discuţiei, cât şi a termoficării.

„Am ridicat problemele pe care le întâmpinăm privind absorbţia de fonduri europene, precum şi situaţia legată de încălzirea oraşului, respectiv luarea în considerare a lemnului de foc ca fiind biomasă, pentru a oferi posibilitatea celor de la Bioenergy de a primi certificate verzi. Doamna prim-ministru a reţinut problemele supuse discuţiei şi a promis că va încerca să ne ajute”, a spus edilul sucevean.

La şedinţa convocată de premier, la Palatul Victoria, cu primarii municipiilor reşedinţă de judeţ a participat şi vicepremierul Paul Stănescu, dar şi ministrul Fondurilor Europene, Rovana Plumb.

Referitor la problema termoficării, miercuri, primarul Sucevei şi-a exprimat temerile referitoare la posibila închidere a centralei pe biomasă care a preluat activitatea prestată anterior de Termica, care funcţiona pe bază de cărbuni.

Edilul sucevean a precizat că, pentru ca centrala Bioenergy să nu mai funcţioneze doar în pierdere ar fi necesară modificarea unui ordin de ministru dat în 2016, în baza căruia nu se mai acordă certificate verzi pentru lemnul de foc folosit în scopul producerii energiei.

Eliminarea lemnului de foc din categoria biomasă – combustibilul principal pentru care a fost construită noua centrală de termoficare, în judeţul cu cele mai mari suprafeţe de pădure din ţară, a fost o lovitură dură pentru investitor, care îşi structurase costurile de amortizare a investiţiei în baza unor calcule care au fost total date peste cap de mai multe modificări legislative.

„S-a făcut o centrală model, foarte eficientă, dar au pierderi zi de zi. Un agent economic nu poate continua aşa, cu pierderi imense, când preţul lemnului tot a crescut, lemnul de foc nu mai este încadrat la biomasă şi nici certificate verzi nu se mai dau. E ca un bulgăre de zăpadă care se tot rostogoleşte şi tot creşte....”, a atenţionat Ion Lungu, care spune că în lipsa unor măsuri concrete, nu vede cum ar mai putea continua activitatea cei de la Bioenergy.

Mai mult, Lungu a spus că deşi măsurile care au afectat activitatea Bioenergy au avut drept justificare criza lemnelor de foc pentru populaţie, situaţia nu doar că nu s-a îndreptat, ba chiar dimpotrivă.

Primarul Sucevei afirmă că modificarea legislativă care trebuie făcută este foarte simplă – la forma actuală să se adauge „cu excepţia biomasei folosite de sistemul centralizat de încălzire”.

În prezent, centrala Bioenergy Suceava asigură căldura sucevenilor racordaţi la sistemul centralizat cu două cazane pe gaz metan (care este de asemeni scump) şi doar unul din patru pe lemn, ceea ce creşte costurile de producţie.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Lungu după discuţiile cu premierul României: „A promis că va încerca să ne ajute”.
 Vizualizări articol: 2512 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Lungu după discuţiile cu premierul României: „A promis că va încerca să ne ajute”5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei