Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 21 dec 2017 - Anul XXII, nr. 290 (6706)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Bilanţul anului 2017

Ion Lungu: „Lucrurile merg în direcţia bună, dar nu cu viteza pe care am dori-o”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Pentru al 14-lea an consecutiv, edilul sucevean Ion Lungu a prezentat bilanţul de activitate al anului 2017, care se apropie de final, evidenţiind atât realizările, cât și nerealizările.

„Anul 2017 rămâne cu plus, Suceava merge înainte. Chiar și cele două distincţii primite de Suceava în acest an – Destinaţie europeană de excelenţă și premiul de excelenţă în educaţie, arată că lucrurile merg în direcţia bună, dar nu cu viteza pe care am dori-o. A fost un an greu financiar, vom vedea și ce va mai fi anul viitor, doar că semne bune anul n-are. Din start pierdem vreo 7 milioane de euro din impozitul pe venit. Bucuroși le-am duce toate, de asta suntem aici, să găsim soluţii”, a declarat edilul sucevean, aflat la cel de-al patrulea mandat.

În primul rând, pe partea de infrastructură, merită menţionată turnarea de covoare asfaltice pe străzile Ciprian Porumbescu, str. Scurtă, Aleea Nucului, Florilor, reabilitarea zonei Bazar şi Carrefour, dar și realizarea unui număr de 516 noi locuri de parcare.

Asfaltarea străzilor noi (de pământ) Constantin Moraru din Iţcani – lucrare finalizată, a străzii Lev Tolstoi din Burdujeni-Sat - în lucru, a străzii Mihail Sadoveanu - zona Serpentine şi Bogdan Vodă – Zamca, la care s-au terminat licitaţiile şi s-a dat ordinul de începere a lucrărilor, este de asemeni un pas foarte important, făcut anul acesta.

Recent s-a finalizat licitaţia şi s-a dat ordinul de începere a lucrărilor și pentru strada Vasile Bumbac, din centrul Sucevei, pe fonduri PNDL.

Lucrările de fluidizare a traficului rutier, pe Calea Unirii – zona Bazar, precum și demararea documentaţiilor de realizare a unui pod nou, peste râul Suceava, până acum fiind realizat studiul topo și geo, sunt printre principalele obiective demarate anul acesta, care trebuie continuate, pentru rezolvarea gravei probleme a aglomeraţiei de pe anumite artere principale.

Realizarea Sălii Polivalente Suceava, o investiţie de anvergură, cu efecte benefice nu doar pentru sportul sucevean, are studiul de prefezabilitate aprobat la CNI (Compania Naţională de Investiţii), iar în prezent este la aprobare la CTE, Ministerul Dezvoltării Regionale.

O realizare mai puţin vizibilă acum, dar de care se vor putea bucura sucevenii din primăvara anului viitor, este finalizarea zonei de agrement Tătărași.

Mult așteptatul proiect de extindere a reţelei de gaz metan în Burdujeni Sat, blocat până acum de legislaţia deficitară, a intrat în sfârșit în linie dreaptă, fiind realizat proiectul tehnic, încât de acum urmează licitaţia.

Construirea a 80 de apartamente ANL noi, lucrare care va fi recepţionată curând de Primăria Suceava, în paralel cu demararea construcţiei unui bloc pentru bugetari și vânzarea apartamentelor ANL date în folosinţă anterior, reprezintă un mare plus pentru locuitorii municipiului, cererea de locuinţe fiind în continuare foarte mare.

Acestora li se adaugă realizarea unor lucrări de anvergură la amenajarea cartierului rezidenţial Europa, lucrându-se la străzi și parcări (s-a turnat primul strat de asfalt pe strada Paris) precum și la alimentarea cu energie electrică a cartierului  de locuinţe pentru tineri.

Modernizarea pieţelor municipiului a continuat și în 2017, cu Piaţa Burdujeni – unde s-au realizat cele 3 module metalice (scheletul), pe care noua piaţă va fi ridicată anul viitor. De asemenea, în Piaţa Centrală se lucrează la introducerea sistemului de încălzire, dar lucrarea va fi finalizată în 2018.

Implementarea proiectelor pe fonduri elveţiene este un alt mare capitol din 2017:

a. Modernizare iluminat public cu lămpi tip led, proiect finalizat 90%, la stadiul fizic;

b. S-au montat punctele de încărcare standard şi rapide „Electromobilitate – Vehicule electrice pentru o municipalitate verde”;

c. S-au licitat maşinile electrice – 11 autoturisme, 2 furgonete, 2 autospeciale – urmează să fie livrate;

d. Au fost licitate 10 biciclete electrice şi infrastructura de încărcare cu panouri fotovoltaice.

Anul acesta au fost finalizate şi date spre aprobare documentaţiile pentru Fonduri europene 2014-2020, fiind finalizate documentele strategice SIDU ( Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană) şi PMUD ( Planul de Mobilitatee Urbană Durabilă), au fost depuse şi aprobate la ADR – Piatra Neamţ ( Agenţia pentru Dezvoltare Regională Nord - Est) şi la AM POR ( Autoritatea de Management POR) – Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice.

De asemenea, este în lucru studiul de transport public ecologic Suceava pentru achiziţia a 40 de autobuze electrice, se lucrează la documentaţia pentru centul multifuncţional Iţcani,  se lucrează la documentaţia pentru grădiniţa din Burdujeni-Sat și la proiectul de reabilitare reţele termice pe POIM (Programul Operaţional Infrastructură Mare).

Anul acesta a fost depus şi aprobat, în prima etapă, proiectul de reabilitare termică a clădirii Primăriei Municipiului Suceava, iar mult așteptatul PUG a fost finalizat, fiind în faza de avizare de mediu.

Pe 15 decembrie a fost finalizat și Registrul Spaţiilor Verzi în Municipiul Suceava.

În 2017 a fost demarat proiectul pentru reabilitarea statuii lui Ștefan cel Mare, de la Cetate, fiind demarată din nou procedura de licitaţie (a III-a), după obţinerea avizului de la Ministerul Culturii.

În plus, este în lucru soluţia de proiecte pentru Monumentul Unirii, pe care municipalitatea vrea să-l realizeze împreună cu Consiliul Judeţean, urmând să fie amplasat vizavi de Palatul Administrativ.

În 2017 a fost demarat proiectul de modernizare a ştrandului de la Iţcani și s-au repartizat locuri de veci tuturor bisericilor din cartier, în cimitirele din Iţcani şi Burdujeni, fiind aprobate investiţia şi indicatorii tehnico-economici pentru modernizare gardului Cimitirului Pacea vechi.

În domeniul cultural, anul 2017 are câteva repere importante:

- organizarea Festivalului Internaţional al filmului ecologist - octombrie 2017;

- realizarea proiectului „Zilele Teatrului Matei Vişniec” în parteneriat cu Ministerul Culturii;

- a fost întocmit şi aprobat proiectul Centenar 2018.

De asemenea au fost finanţate proiectele Festivalului de Artă Medievală, Lira de aur, Crăciun în Bucovina, Paşte în Bucovina, Revelion în aer liber.

De asemeni, a continuat ornarea oraşului pentru sărbătorile de iarnă prin montarea unei cupole luminoase pe esplanada din centru oraşului.

Anul acesta s-au realizat două noi parteneriate, cu oraşele Soroca din Republica Moldova şi Bethlehem, din Palestina.

Sprijinul financiar acordat anul acesta pentru modernizarea Spitalului Judeţean de Urgenţă s-a ridicat la 1.050.000 lei,  iar aproape toate ramurile sportive, de la fotbal,  handbal, rugby, etc, au avut de asemeni finanţări semnificative.

Și în 2017 a continuat sprijinirea unităţilor de cult (bisericile), cea mai mare sumă, 500.000 de lei, fiind acordată Catedralei Naşterea Domnului, la realizarea sistemului de încălzire performant, cu energie termală, pentru a se face economii semnificative la încălzirea acesteia.

Nu în ultimul rând, au fost sărbătorite 124 de cupluri de aur, care au împlinit 50 de ani de căsătorie.

 

Nerealizările lui 2017

1) Cea mai mare nerealizare – întârzieri în accesarea fondurilor europene 2014-2020;

2) Nefinalizarea licitaţie salubritate menajeră;

3) Pierderea finanţării europeane pentru grădiniţa din Cartierul Obcini – aproximativ două milioane de euro;

4) Deşi este depus un Proiect de lege în Parlament, nu s-a reuşit transferarea Parcului Şipote şi Zonei Zamca la primărie.

5) Nefinalizarea lucrărilor pe termoficare.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ion Lungu: „Lucrurile merg în direcţia bună, dar nu cu viteza pe care am dori-o”.
 Vizualizări articol: 1533 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.0 din 2 voturi
Ion Lungu: „Lucrurile merg în direcţia bună, dar nu cu viteza pe care am dori-o”1.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei