Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 30 mai 2017 - Anul XXII, nr. 121 (6537)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9757 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6253 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Pledoarie pentru familie

Pierde la referendum familia dintr-un singur părinte cu copii?

Am observat cu toţii în ultimele zile reluarea atacurilor împotriva iniţiativei susţinute de cei aproape 3 milioane de români, dintre care peste 100.000 cetăţeni din judeţul nostru, atacuri declanşate de votul recent din Camera Deputaţilor acordat legii de revizuire a art. 48 din Constituţie. Facem precizarea că pentru organizarea referendumului de revizuire a Constituţiei mai este necesar şi votul a 2/3 din membrii Senatului.

Familia dintr-un părinte şi copii va mai fi ocrotită de stat după referendum? Răspunsul la întrebare este DA, familia formată dintr-un singur părinte şi copii va fi ocrotită în continuare de către stat! Această formă de familie nu va fi afectată în nici un fel de înlocuirea în art. 48 alin. 1 din Constituţia României, a sintagmei „între soţi” cuun bărbat și o femeie”, înlocuire susţinută de Coaliţia pentru Familie. De fapt nu se solicită altceva decât simpla copiere a unei definiţii existente deja de doi ani în Codul Civil al României. Din partea Coaliţiei pentru Familie, avocata Ana-Corina Săcrieru precizează că „nu este nevoie să fii jurist să observi că teza finală a art. 48 alin 1 din Constituţie, respectiv aceea care trimite la familie ca raport juridic izvorât din calitatea de părinte, nu face obiectul revizuirii. La fel cum nu fac obiectul acestei revizuiri nici dispoziţiile art. 48 alin. 3 din Constituţie, respectiv acelea care consacră drepturile tuturor copiilor – indiferent dacă sunt crescuţi de un singur părinte, de doi părinţi necăsătoriţi sau de orice altă rude având astfel de drepturi – ca fiind egale cu cele dintr-o familie compusă din mamă și tată și în egală măsură ocrotite. În mod similar și tot în interesul copiilor este consacrată legislativ și ocrotirea părintelui singular care crește și îngrijește copii.”

Cu alte cuvinte, în Constituţia României se va revizui numai teza care se referă la căsătorie, fără a fi modificate drepturile părinteşti menţionate în teza din finalul alineatului 1, iar alineatul 3 din art. 48 care precizează „Copiii din afara căsătoriei sunt egali în faţa legii cu cei din căsătorie” rămâne de asemenea nemodificat.

Este drept că ne putem întreba care-i motivul pentru care în presa centrală se vorbeşte cu atâta patos despre o încercare de redefinire a familiei, în sensul restrângerii unor drepturi ale familiilor cunoscute – monoparentală, extinsă sau lărgită sau formată dintr-un bărbat şi femeie necăsătoriţi, dar cu copii. Aşa cum s-a arătat, nu este vorba de o redefinire a familiei, ci numai de o clarificare în Constituţie a modului cum se pot încheia căsătoriile. În plus, prin Decizia 580/20.07.2016 Curtea Constituţională a României a declarat constituţională această iniţiativă susţinută de milioane de români şi a apreciat-o ca fiind un demers democratic.

Iniţiativa susţinută de Coaliţia pentru Familie este singura care a strâns un număr atât de mare de susţinători şi este singura iniţiativă civică de revizuire a Constituţiei care a ajuns atât de aproape de atingerea obiectivului final. Reprezentanţii Coaliţiei se aşteaptă ca referendumul să fie organizat în toamnă şi de asemenea se aşteaptă la o prezenţă masivă a cetăţenilor României la votul final.

 

Mihaela Mihordea

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Pierde la referendum familia dintr-un singur părinte cu copii?.
 Vizualizări articol: 3260 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.67/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.7 din 6 voturi
Pierde la referendum familia dintr-un singur părinte cu copii?3.756

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei