Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 30 mai 2017 - Anul XXII, nr. 121 (6537)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

În concurenţa acerbă de pe piaţa europeană

Majoritatea fermierilor suceveni fac în continuare agricultură pe parcele mici

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Comasarea terenurilor pentru o agricultură performantă rămâne un obiectiv greu de atins, fermierii suceveni preferând în continuare să cultive parcele mici. Asta înseamnă dificultăţi în aplicarea tehnologiilor performante şi, implicit, producţii reduse cantitativ şi calitativ. O situaţie referitoare la plata subvenţiilor în agricultură, prezentată ieri, în cadrul Colegiului prefectural, de directorul APIA Suceava, Eugen Mogoş, arată că pentru o suprafaţă de 200.935 hectare de teren au fost depuse la APIA 48.363 de cereri pentru subvenţii, în cadrul campaniei de primire a cererilor unice de plată în anul 2017, care s-a încheiat în 15 mai a.c.. Un calcul simplu arată o medie de 4,1 ha pe cerere de plată, ceea ce înseamnă foarte puţin, faţă de media europeană pe exploataţie agricolă, de 14,2 de teren, conform datelor oficiale ale Ministerului Agriculturii.

Doar două ţări UE, Malta şi Cipru, au terenurile agricole cu parcele mai mici decât România, de 0,9 ha, respectiv 3 ha. La comasarea terenurilor, pe primul loc este Cehia, cu o medie de 152,4 ha pe exploataţie agricolă, urmată de Slovacia, cu 77,5 ha. Până la ieşirea din UE, locul doi a fost deţinut de Marea Britanie, cu 90,4 ha. Germania are o medie de 55,8 ha pe exploataţie, iar Franţa, 53,9 ha.

 

2017 este primul an când APIA încheie la termen campania de primire a cererilor de subvenţii

Directorul Mogoş a precizat că în campania din acest an de primire a cererilor unice s-a înregistrat o creştere de 1.726 de hectare a suprafeţei de teren pentru care se solicită subvenţii, faţă de campania 2016, şi asta în primul an în care APIA a reuşit să încheie primirea cererilor la data de 15 mai.

Până în data de 23 mai a.c., totalul plăţilor făcute de APIA la nivelul judeţului Suceava se ridică la 55,282 milioane de euro.  Plăţile se fac la cursul de schimb valutar de 4,4537 lei pentru un euro, stabilit de Banca Centrală Europeană în data de 30 septembrie 2016. Sprijinul financiar aferent Campaniei 2017 este finanţat din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA), din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) şi de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

Schemele de plăţi directe sunt următoarele: a) schema de plată unică pe suprafaţă; b) plata redistributivă; c) plata pentru practici agricole benefice pentru climă şi mediu; d) plata pentru tinerii fermieri; e) schema de sprijin cuplat;f) schema simplificată pentru micii fermieri.

Ajutoarele naţionale tranzitorii -ANT - se acordă în domeniul vegetal şi zootehnic în limita prevederilor bugetare anuale alocate Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Majoritatea fermierilor suceveni fac în continuare agricultură pe parcele mici.
 Vizualizări articol: 1926 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Majoritatea fermierilor suceveni fac în continuare agricultură pe parcele mici0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei