Maternitatea și Neonatologia Spitalului de Urgență ”Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava se confruntă cu o aglomerație fără precedent, ambele secții fiind ocupate la capacitate maximă. Mai mult decât atât, în ultima săptămână s-au înregistrat și situații în care două gravide au ajuns să stea în același pat. Șeful secției Obstetrică-Ginecologie, dr. Cristian Irimie, ne-a declarat, ieri, că această situație este generată de faptul că patru maternități din județ fie nu funcționează, fie au activitate limitată deoarece au unul, maximum doi medici. Conform doctorului Irimie, este vorba despre maternitatea din Fălticeni, încă nedeschisă după inaugurare, cea din Gura Humorului, unde este un singur medic, Câmpulung Moldovenesc, cu un singur medic, aflat acum în concediu, și Vatra Dornei, cu doi medici. Ca urmare, majoritatea gravidelor din județ vin să nască la spitalul din Suceava. ”Oricât lucrăm, este plin permanent. Sunt 15-20 de nașteri pe zi și doi medici în gardă. Duminica trecută au fost 29 de internări, cu 20 de nașteri. În mod constant, sunt 60-61 de copii la neonatologie, la Terapie Intensivă, la prematuri e plin. Sunt copii de 1.000-1500 de grame și până ajung la 2.500 trebuie să stea. Și rămân și mamele, normal. Nu a fost niciodată așa aglomerație”, a declarat dr. Irimie.
Durata de spitalizare a unei paciente cu cezariană nu depășește patru zile
Medicul consideră că este o situație tranzitorie, din cauza disfuncțiilor la celelalte maternități din județ, ”dar ținută sub control”.
Pe de altă parte, cunoscutul ginecolog sucevean este de părere că normal ar fi fost ca medicii de la maternitatea din Fălticeni să vină să acorde consultații și să facă ore de gardă la Suceava sau la celelalte maternități care se confruntă cu deficit de specialiști, până când unitatea spitalicească la care lucrează va fi deschisă.
Totodată, dr. Irimie face apel la gravide să vină la maternitate când au dureri sau când se declanșează travaliul, nu înainte. ”Este foarte greu de refuzat o gravidă la internare. Dacă nu are dureri, dacă nu sunt probleme, dacă nu a început travaliul nu are de ce să stea în spital”, a afirmat medicul.
Maternitatea din Suceava face cu greu față aglomerației, chiar în condițiile în care numărul de operații cezariene este sub 50% și externarea pacientelor operate se face la 3-4 zile. Capacitatea totală a maternității, cu compartimentele de obstetrică-ginecologie și de gravide cu risc obstetrical, este de 100 de paturi.