Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 15 apr 2017 - Anul XXII, nr. 86 (6502)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

Anchetă în curs

O defecţiune de natură electrică, cauza probabilă a incendiului de la Gura Humorului

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Poliţiştii criminalişti şi pompierii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Suceava au continuat şi ieri ancheta la faţa locului în încercarea de a lămuri cauza incendiului cu efecte dezastruoase de la mansardele blocurilor din spatele catedralei din Gura Humorului. Concluziile oficiale nu au fost încă anunţate însă există câteva date destul de certe: cauza probabilă pare a fi efectul termic al curentului electric la o priză la care s-ar fi produs un scurtcircuit. După cum am relatat şi în ziarul nostru de ieri, oamenii care stăteau la apartamentele de la mansardă povesteau că a luat foc o priză, iar focul s-a dezvoltat printr-un perete, imediat oprindu-se şi curentul electric. Poliţiştii specialişti în investigaţii tehnico-ştiinţifice au ridicat mai multe fragmente de materiale carbonizate, care ar putea ajuta la stabilirea locului din care a început incendiul. Marea problemă va fi însă stabilirea celor care se fac vinovaţi de izbucnirea incendiului. Întrebarea esențială va fi dacă problema a fost una izolată ori dacă rețeaua era suprasolicitată. Din primele cercetări, pompierii au motive serioase să creadă că reţeaua electrică era subdimensionată faţă de numărul de consumatori racordaţi.  

 

18 apartamente distruse, 68 afectate

Miza este enormă în condiţiile în care incendiul s-a dezvoltat extrem de violent şi de rapid: 18 apartamente au fost distruse, practic tot ce era la mansarde, şi în total 68 au fost afectate. Celelalte locuinţe afectate sunt de la toate nivelurile blocurilor. Apartamentele au fost invadate de fum şi de apă, inclusiv cele de la parter.

Între timp, ieri, echipele de intervenţie mobilizate au continuat să îndepărteze elementele de construcţie care prezentau pericol, iar zona complexului de locuinţe a rămas delimitată şi păzită de poliţişti şi jandarmi. În interior au pătruns, însoţiţi, doar proprietarii.

Primăria oraşului Gura Humorului a anunţat că s-au găsit soluţii de cazare pentru cei care au rămas fără case, asta în condiţiile în care mare parte din oameni s-au mutat la rude sau prieteni.

Alarma de incendiu s-a dat miercuri, în jurul orei 22.40. Dezvoltarea incendiului a fost favorizată de faptul că sunt patru tronsoane de bloc, cu câte două scări fiecare, lipite între ele.

 

Neputinţă şi panică

Pe întregul complex s-au ridicat, în 2008, apartamente la mansardă. Cum construcţiile de la mansardă erau pe structură din lemn, incendiul s-a transformat într-un imens dezastru.

Oameni care aveau apartamentele la mansardă la o distanţă mare de primul focar de incendiu au privit neputincioşi, de afară, după ce au fost evacuaţi, cum focul se extinde şi la casele lor, iar ei nu pot face nimic. Pentru alţii groaza a fost şi mai mare. Un tânăr, Marius Repede, ne-a relatat că a sărit de pe un geam în apartamentul unui vecin, după ce înainte a aruncat-o pe soţia sa, pe acelaşi geam. Cei doi nu au mai putut coborî pe scări din cauza fumului care era deja dens.

 

Factorii care au favorizat dezastrul

Oamenii au acuzat că pompierii nu au intervenit eficient, iar hidranţii nu au făcut faţă. Pompierii spun că au existat mai mulţi factori care au favorizat nenorocirea: structura de lemn neignifugată, faptul că incendiul s-a dezvoltat pe interior şi a fost protejat la propriu de apă, sub tabla acoperişului. Prioritatea pompierilor a fost de a fi evacuate toate persoanele, iar apoi de a nu scăpa incendiul la etajul IV şi chiar mai jos.  

 

Multe mansarde sunt vulnerabile la incendii

Mansarda care a ars a fost finalizată în anul 2008, când legea nu impunea obţinerea unui aviz de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Suceava privind securitatea la incendii. Abia din 2014, printr-o Hotărâre de Guvern, mansardele au intrat la regimul de autorizare ISU, ceea ce a impus norme clare de securitate împotriva incendiilor. Pentru mansardele mai vechi, construite înainte de 2014, nu se iau în calcul noile norme, iar un adevăr este că multe au fost ridicate cu costuri cât mai mici, însă cu riscuri mari de nenorociri.

Parchetul de pe lângă Judecătoria Gura Humorului a anunțat, ieri, că a constituit un dosar penal având ca obiect incendiul izbucnit în noaptea de 12 spre 13 aprilie. Cercetările vor fi efectuate de polițiști de la Inspectoratul de Poliție Județean Suceava, sub coordonarea  unui procuror de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Gura Humorului.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului O defecţiune de natură electrică, cauza probabilă a incendiului de la Gura Humorului.
 Vizualizări articol: 5989 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
O defecţiune de natură electrică, cauza probabilă a incendiului de la Gura Humorului5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei