Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 15 apr 2017 - Anul XXII, nr. 86 (6502)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   4 imagini |   ø fişiere video

De la începutul acestui an

23 de copii, victime ale neglijenţei, sărăciei sau abuzului, internaţi în Centrul de primire în regim de urgenţă

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

23 de copii, victime ale neglijenţei, sărăciei sau abuzului, au fost internaţi, de la începutul acestui an, în Centrul de primire în regim de urgenţă a minorului din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Suceava. Pentru 11 copii din cei 23 a fost instituită o măsură de protecţie în centre de tip rezidenţial, un copil a fost dat în grija unui asistent maternal profesionist, iar alţi 11 copii au fost reintegraţi în familie.

Şef serviciu Rodica Ilisei, din cadrul DGASPC Suceava, a declarat că în perioada şederii copiilor în Centrul de primire în regim de urgenţă Suceava aceştia beneficiază de consiliere psihologică, asistenţă medicală şi sunt implicaţi în activităţi cu caracter educativ. Pentru cinci copii care au fost reintegraţi în familie s-a stabilit un program de consiliere psihologică. Vârsta copiilor care beneficiază de o măsură de protecţie în cadrul Centrului de primire în regim de urgenţă este cuprinsă între 2 şi 18 ani. În aceeaşi perioadă a anului trecut, în Centrul de primire în regim de urgenţă Suceava au fost internaţi 30 de copii, victime ale neglijenţei, sărăciei sau abuzului.

 

Învaţă să fie independenţi, să-şi exprime emoţiile şi să-şi accepte situaţia

Rodica Ilisei ne-a mai spus că în cadrul Modulului de tip familial (MTF) „Micul Prinţ” şi Centrul de tip familial (CTF) „Colţ Alb”, 29 de copii şi tineri, cu vârste cuprinse între 6 şi 22 de ani, beneficiază de o măsură de protecţie de tip rezidenţial. „La instituirea măsurii de protecţie pentru copiii rezidenţi la MTF <Micul Prinţ> şi CTF <Colţ Alb> au stat la bază neglijenţa, abuzul sau sărăcia. În cazul copiilor preluaţi în regim de urgenţă sau părăsiţi de părinţi, perioada de acomodare în sistemul de protecţie este presărată cu momente de frică, tristeţe, copiii nu înţeleg ce li se întâmplă, trăiesc cu speranţa că se vor întoarce în familie. Cu timpul, ei se acomodează în sistemul de protecţie, sunt integraţi, au prieteni, sunt înscrişi la şcoli din învăţământul de masă. Avem tineri care urmează cursuri la Şcoala Postliceală Sanitară, studenţi la Universitatea <Ştefan cel Mare> Suceava, ASE Bucureşti şi Universitatea <Babeş-Bolyai> Cluj. Unii dintre copii şi tineri păstrează legătura cu familia naturală telefonic sau prin vizite la centru din partea părinţilor, fraţilor mai mari, mătuşi, unchi, naşi de botez sau prin învoiri în vacanţe”, ne-a explicat Rodica Ilisei.

Fiecare copil aflat în sistemul de protecţie şi-a format deprinderi de viaţă independentă, şi-a construit un vis despre viaţa de adult şi despre meseria pe care vrea să o îmbrăţişeze. Unii ne-au spus că visează să ajungă profesori, sportivi de performanţă, asistenţi medicali, electronişti, în timp ce pentru alţii viitorul reprezintă şansa de a ajunge „oameni simpli şi frumoşi, cu o familie şi o slujbă stabile”. Reprezentanţii DGASPC Suceava care lucrează cu aceşti copii şi tineri preluaţi de stat din familiile naturale unde se aflau în situaţie de risc ne-au spus că mulţi dintre ei, în perioada cât stau internaţi, „se dezvoltă individual, îşi formează personalitatea, au capacitatea de a discuta liber despre nevoile şi problemele cu care se confruntă, iar zâmbetele şi îmbrăţişările pe care ni le oferă arată reuşita în educarea lor, capacitatea de a-şi exprima emoţiile şi maturitatea de a-şi înţelege situaţia”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului 23 de copii, victime ale neglijenţei, sărăciei sau abuzului, internaţi în Centrul de primire în regim de urgenţă.
 Vizualizări articol: 3122 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 2 voturi
23 de copii, victime ale neglijenţei, sărăciei sau abuzului, internaţi în Centrul de primire în regim de urgenţă3.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei