Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 8 apr 2017 - Anul XXII, nr. 80 (6496)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

S-a întors roata

Înghesuială de angajatori, mai puţin de şomeri interesaţi, la Bursa locurilor de muncă

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Bursa generală a locurilor de muncă, organizată ieri în Suceava, Rădăuţi, Câmpulung Moldovenesc şi Fălticeni, s-a remarcat printr-o bună prezenţă din partea angajatorilor, ofertele fiind cu mult peste cele din anii anteriori. De cealaltă parte, din partea şomerilor, interesul nu a fost la fel de mare, cel puţin o parte din joburi fiind foarte puţin căutate. Golul de forţă de muncă pare să se extindă tot mai mult, de la domeniul confecţiilor la cel al construcţiilor şi la aproape tot ce înseamnă meserii, o consecinţă a deciziei absurde de desfiinţare a şcolilor de meserii. O decizie la care între timp s-a revenit, însă efectele dezastrului nu vor dispărea prea curând, mai ales în condiţiile în care o parte importantă dintre sucevenii care ştiu o meserie lucrează în străinătate.   

 

Multe locuri de muncă, dar şi mulţi şomeri dezorientaţi 

Sofroni, directorul executiv adjunct al Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă (AJOFM) Suceava, a declarat că numai la bursa din municipiul Suceava, desfăşurată la parterul Iulius Mall, au fost prezenţi 52 de angajatori, cu aproximativ 400 de posturi, în timp ce, per total, în cele patru localităţi în care a avut loc bursa s-au adunat 112 angajatori, cu peste 700 de posturi disponibile.

Oferta a fost bogată numeric şi mai ales mult mai diversificată faţă de anul trecut.

„Specificul de anul acesta al bursei este faptul că avem foarte multă diversitate, sunt  locuri de muncă specifice. Oferta bogată a fost pe de altă parte şi un dezavantaj pentru cei aflaţi în căutarea unui loc de muncă, unii fiind dezorientaţi. Din ce am reuşit să analizăm poate ar fi bine să ne axăm mai mult pe consilierea persoanelor care caută un loc de muncă de mai mult timp. Faptul că au ieşit de pe piaţa muncii constituie un dezavantaj, constatăm că lumea nu mai identifică oportunităţile nici atunci când acestea sunt în faţa lor”, a explicat care ar fi una din concluzii Simona Sofroni.

 

Interes foarte scăzut pentru meserii

Firme importante din Suceava au venit cu oferte bogate, pe care le popularizează de mai multă vreme. De exemplu, reprezentantul firmei de construcţii General Construct căuta zece dulgheri şi trei macaragii. Interesul nu era pe măsura aşteptărilor.

Mihai Ropciuc, reprezentantul General Construct, ne-a declarat: „Ne aşteptăm să fie greu să găsim macaragii disponibili, dar la dulgheri sperăm să ne ocupăm cele zece posturi. Nu ne explicăm de ce în continuare, ca şi la bursa de anul trecut, participanţii sunt din ce în ce mai puţini, iar interesul din ce în ce mai scăzut”.

Marea problemă este că la astfel de meserii, oricât de multă bunăvoinţă ar avea angajatorul, trebuie obligatoriu o diplomă de calificare, iar personalul calificat este puţin.

 

Nivelul tehnologic a crescut foarte mult, iar mulţi potenţiali angajaţi sunt depăşiţi de situaţie, deşi au calificare 

Şi Symmetrica a venit cu o ofertă foarte bogată pentru posturi dintr-o gamă variată, de la operator CNC, specialist marketing, la lăcătuş mecanic, sudor sau vopsitor industrial.

Octavian Bănică, director comercial Fabrica de echipamente comerciale Symmetrica, a declarat: „Este o problemă cu forţa de muncă calificată, pe care încercăm să o suplinim. Fabrica noastră e o investiţie foarte nouă şi a umplut un gol, mulţi suceveni care au lucrat la întreprinderi care s-au desfiinţat au rămas fără joburi, iar între timp nivelul tehnologic a crescut şi a apărut un decalaj care e greu de surmontat acum”.

 

Mulţi absolvenţi de studii superioare, puţini cu şcoli profesionale

Constantin Manaş, de la Darex Auto, un alt angajator care are multe posturi disponibile, ne-a explicat şi el decalajul dintre ce se vrea şi ce vine din partea celor care caută un loc de muncă: „Destul de puţini sunt cei cu şcoli profesionale, mulţi dintre cei care ni se adresează sunt absolvenţi cu studii superioare, avem ofertă şi pentru ei, dar lipsa acută noi o simţim în domeniul cu forţă de muncă cu şcoală de specialitate profesională”.

Concluziile sunt aşadar destul de clare, iar problema expusă de angajatori a devenit tot mai vizibilă în ultimii ani.

 

16 angajări pe loc şi aproape 800 de persoane selectate pentru interviuri

Prima monitorizare a Bursei generale a locurilor de muncă, realizată de organizatori ieri, arată că la un total de 712 locuri de muncă oferite, angajatorii au selectat 794 de persoane: 425 în Suceava, 109 în Fălticeni, 137 la Rădăuţi şi 123 la Câmpulung Moldovenesc. Cifra nu este foarte mare, având în vedere că de la selectarea pentru un interviu şi până la angajare calea este lungă, iar numărul de şomeri trecuţi pe o listă abia depăşeşte cu puţin numărul de locuri vacante.

Din datele centralizate rezultă că la bursă au participat în total 1.355 de persoane. Organizatorii de la AJOFM Suceava s-au arătat totuşi optimişti, fiind de părere că la bursa de ieri a existat un semnal pozitiv pentru piaţa muncii şi evoluţia ocupaţiilor din economia locală. La o lună de la bursa de ieri, AJOFM Suceava va realiza şi o monitorizare. Atunci se va trage linie şi se va putea vedea exact câte angajări efective s-au făcut în urma Bursei generale a locurilor de muncă, cel mai important târg de joburi de peste an.

La capitolul angajări pe loc, ieri s-au făcut doar 16, şase în Suceava, cinci în Fălticeni, trei la Rădăuţi şi două la Câmpulung Moldovenesc. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Înghesuială de angajatori, mai puţin de şomeri interesaţi, la Bursa locurilor de muncă.
 Vizualizări articol: 4501 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Înghesuială de angajatori, mai puţin de şomeri interesaţi, la Bursa locurilor de muncă0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei