Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 11 mar 2017 - Anul XXII, nr. 56 (6472)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Măsuri

Arbori care reprezentau un potenţial pericol, îndepărtaţi din Parcul Central al Sucevei

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Trei arbori care făceau parte din Parcul Central al Sucevei, încă de la înfiinţarea acestuia, au fost tăiaţi de angajaţii municipalităţii sucevene, deoarece reprezentau un pericol pentru cei care vin să se relaxeze în acel spaţiu verde, trec pe acolo sau chiar și pentru cei care lucrează în clădirile învecinate, pentru că mărimea acestora le putea afecta, în caz de prăbușire.

Cel mai elocvent caz este cel al unui stejar pedunculat cu un diametru de aproximativ doi metri, care, din cauza vârstei înaintate și a unei scorburi care s-a tot lărgit, chiar în „inima” sa, se putea rupe în două la orice vânt mai puternic, mai ales după ce se încărca cu frunze.

Anul trecut, specialiștii din cadrul Direcţiei Domeniului Public au observat că pe mijlocul copacului a apărut o crăpătură de câţiva centimetri, dar, din dorinţa de a-l păstra, pentru frumuseţea sa și pentru că era unul dintre cei mai bătrâni arbori din parc, au căutat soluţii să-l salveze.

Mai exact, aceștia au confecţionat patru chingi metalice, legate între ele cu bare de oţel, în genul unor cătușe, cu care au legat cele două imense „braţe” ale arborelui, pentru a le împiedica să se distanţeze mai mult.

Doar că eforul lor nu a făcut decât să mai întârzie un an sfârșitul copacului, pentru că, la verificările din primăvară, s-a constatat că trunchiul acestuia s-a crăpat mult mai tare decât se așteptau, existând riscul ca acele chingi metalice să se rupă, din cauza presiunii foarte mari la care erau supuse.

„Din cauza stării sale tot mai agravate, a trebuit să acţionăm de urgenţă. Am întrunit rapid comisie de analizare a arborilor cu probleme, au fost obţinute avize de mediu pentru tăierea a trei arbori din Parcul Central, unul fiind în imediata apropiere a locului de practicare a sportului în aer liber, iar tăierea s-a efectuat cu toate precauţiile necesare luate, pentru a nu provoca pagube sau alte incidente. Iniţial, am dorit să păstrăm trunchiul acelui stejar, pentru a face acolo o sculptură din el, dar era prea găunos, încât a fost tăiat de jos, urmând să găsim soluţii pentru a scoate cioata de acolo”, a precizat viceprimarul Marian Andronache.

Mai mult, din scorbura imensă din trunchiul stejarului au zburat mai mulţi lilieci, care își făcuseră acolo adăpost.

În continuare, la nivelul municipiului reședinţă de judeţ se face o inventariere a arborilor ce reprezintă un potenţial pericol, o comisie în acest scop, cu atribuţii pe o arie mult mai mare, fiind înfiinţată recent la solicitarea Prefecturii Suceava, după căderile de copaci de acum două săptămâni, din timpul unei vântoase puternice.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Arbori care reprezentau un potenţial pericol, îndepărtaţi din Parcul Central al Sucevei.
 Vizualizări articol: 2188 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 2 voturi
Arbori care reprezentau un potenţial pericol, îndepărtaţi din Parcul Central al Sucevei3.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei