Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 25 feb 2017 - Anul XXII, nr. 44 (6460)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Fonduri puţine

Flutur consideră că bugetul judeţului pentru anul 2017 este neîndestulător

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, consideră că bugetul alocat judeţului pentru acest an este neîndestulător şi, mai mult, fondurile existente nu asigură plata integrală a salariilor în acest an pentru Direcţia de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului şi pentru personalul din şcolile speciale.

Gheorghe Flutur a declarat în cadrul unei conferinţe de presă că Administraţia Finanţelor Publice Suceava a informat CJ cu privire la sumele pe care le va primi, bugetul Consiliului Judeţean pentru acest an fiind de 401 milioane de lei, adică aproximativ 89 de milioane de euro.

Flutur a arătat că veniturile prognozate pentru anul 2017 sunt de 359,27 milioane de lei, în timp ce cheltuielile sunt estimate la 410 milioane de lei. Printre sumele care se vor constitui ca venituri sunt cele alocate prin legea bugetului de stat pentru drumuri - 11,2 milioane de lei, pentru persoane cu handicap – 114 milioane de lei, pentru cheltuieli descentralizate – 121,9 milioane de lei, la care se mai adaugă şi veniturile proprii, estimate la 10,2 milioane de lei.

Șeful administraţiei judeţene a subliniat că având în vedere diferenţa dintre veniturile şi cheltuielile totale estimate, CJ Suceava nu poate acoperi o sumă de 50,7 milioane de lei. „2017 este un an în care impactul majorărilor salariale este consistent. E un lucru bun că se majorează salariile, pentru că se face dreptate. Trebuie spus că impactul creşterilor salariale este de la 92 de milioane de lei, în 2016, la 138 de milioane de lei, pentru anul acesta, deci un plus de 46 de milioane de lei”, a declarat Flutur. El a spus că CJ Suceava poate acoperi în momentul de faţă o sumă de 112 milioane de lei, din totalul de 138 de milioane de lei din totalul necesar pentru plata salariilor. „Noi putem acoperi 44% din suma cu care cresc salariile. Vom rămâne descoperiţi cu plata salariilor pentru o perioadă de trei luni la Direcţia de Asistenţă Socială şi protecţia Copilului şi cu două luni la fondul de salarii pentru şcolile speciale. De exemplu, fondul de salarii la Direcţia de Asistenţă Socială a fost de 50,7 milioane de lei în 2016, pentru anul acesta fiind necesară suma de 81,8 milioane de lei, deci o creştere de 60%. Apoi, la învăţământul special, creşterea este de la 30 la 40 de milioane de lei. În aceste condiţii vom încerca să asigurăm cheltuielile de funcţionare a tuturor instituţiilor din subordinea CJ Suceava la nivelul anului 2016, însă nu vom acoperi în totalitate două capitole”, a declarat Gheorghe Flutur.

 

Flutur: doar 10% din buget este pentru dezvoltare

Șeful CJ Suceava a arătat că sumele primite de la nivel central sunt cu 15 milioane de lei mai mari comparativ cu anul trecut, sumă insuficientă pentru a acoperi cele 46 milioane de lei care mai sunt necesare pentru plata integrală a salariilor.

„O concluzie care se poate trage este că dincolo de aceste creşteri salariale, care sunt fireşti, sperăm ca în a doua parte a anului să avem o rectificare bugetară pozitivă pentru a asigura salariile în totalitate. Oricum, bugetul este neîndestulător în acest an din considerentele amintite anterior”, consideră Flutur. Șeful administraţiei judeţene a explicat că pentru sistemul de protecţie a copiilor cheltuielile au crescut de la 20,9 milioane de lei în 2016 la 23,3 milioane de lei pentru anul acesta, sumele primite scăzând însă cu puţin la plata persoanelor cu handicap, de la 27,6 la 26,3 milioane de lei.

Gheorghe Flutur a subliniat că din totalul cheltuielilor CJ Suceava, doar 42,3 milioane de lei sunt pentru dezvoltare. „Avem 90% cheltuieli de funcţionare şi doar 10% cheltuieli de dezvoltare. Este însă bine că anul trecut am avut un excedent bugetar, din care vom completa veniturile”, a spus Flutur.

El a mai afirmat că bugetul pentru aparatul propriu al CJ Suceava a crescut de la 32,3 milioane de lei în 2016, la 51,3 milioane de lei, sumele pentru Direcţia de Asistenţă Socială au crescut de la 169,6 la 188,1 milioane de lei, iar la învăţământul special de la 40,9 la 45,8 milioane de lei.

Gheorghe Flutur a precizat că bugetul Spitalului Judeţean a crescut de la patru la 6,7 milioane de lei, o sumă importantă fiind alocată pentru cheltuieli de dezvoltare, şi anume pentru începerea studiilor necesare pentru construcţia unui nou ambulatoriu, pentru extinderea cardiologiei, dar şi pentru dotarea cu aparatură de specialitate. Flutur a declarat că la Aeroportul "Ștefan cel Mare" sumele au crescut de la 9,8 la 10 milioane de lei, anul acesta urmând să fie scoasă la licitaţie realizarea studiului de impact pentru extinderea aeroportului.

În acelaşi timp, el a arătat că suma a scăzut pentru drumurile judeţene, de la 40,8 la 36,4 milioane de lei, în principal pentru a putea acoperi creşterile salariale. Flutur a făcut referire şi la Muzeul Bucovinei, bugetul acestei instituţii crescând anul acesta de la 7 la 8,5 milioane de lei, aşa cum s-a întâmplat şi la Centrul Cultural Bucovina, de la 7 la 9,7 milioane de lei.

 

Proiectul Ștefanian prinde contur. Muzeul va organiza o expoziţie itinerantă „Epoca lui Ștefan cel Mare”

Gheorghe Flutur a făcut referire şi la o serie de lucrări şi proiecte care vor fi realizate de CJ Suceava şi de Muzeul Bucovinei. Astfel, Muzeul Bucovinei va deschide anul acesta o şcoală de lemn din Securiceni, din secolul XIX. Flutur a adăugat că şi Programul Ștefanian, care va debuta anul acesta, începe să prindă contur, pentru organizarea lui fiind deja primite şi urmând să fie primite confirmări pentru colaborare din Republica Moldova, Vaslui, Iaşi, Botoşani, Alba Iulia sau din Ucraina. Preşedintele CJ Suceava a arătat că muzeul va pregăti şi o expoziţie itinerantă intitulată „Epoca lui Ștefan ce Mare”, care va fi prezentată atât în ţară, cât şi în străinătate.

 

Proiecte pentru modernizarea Drumul Talienilor, din Mălini, şi pentru cel dintre Ostra şi Broşteni

La capitolul lucrări pe drumurile judeţene, Gheorghe Flutur a spus că deşi bugetul este unul auster, anul acesta vor fi realizate mai multe investiţii. Flutur a dat ca exemplu lucrările de modernizare a cinci kilometri de drum dintre Brodina şi Ulma, alţi 1,3 kilometri urmând să fie realizaţi printr-un program transfrontalier. Un alt drum care va fi modernizat este cel de la Izvoarele Sucevei şi până la graniţa cu Ucraina, respectiv trei kilometri cu fonduri de la CJ, pentru tronsonul Moldova Suliţa – Izvoarele Sucevei, şi 1,3 kilometri tot pe un program transfrontalier. Lucrări de modernizare vor mai fi realizate pe tronsonul Horodniceni – Fălticeni, pe 2,8 kilometri. Gheorghe Flutur a mai afirmat că prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală vor fi promovate proiectele pentru modernizarea drumului de la Mălini la Crucea Talienilor, pe 14 kilometri, pentru a face legătura cu localitatea Borca, din Neamţ, dar şi porţiunea de la Bilbor la Glodul, pe 3,6 kilometri. În acelaşi timp, administraţia judeţeană va realiza un studiu de fezabilitate pentru modernizarea drumului de la Poiana Micului la Suceviţa, dar şi pentru tronsonul de drum dintre Ostra şi Broşteni. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Flutur consideră că bugetul judeţului pentru anul 2017 este neîndestulător.
 Vizualizări articol: 1703 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Flutur consideră că bugetul judeţului pentru anul 2017 este neîndestulător0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei