Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 13 feb 2017 - Anul XXII, nr. 33 (6449)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Prevenire

Flutur a anunţat că Apele Române trimit utilaje suplimentare pentru dislocarea gheţurilor de pe râurile Dorna şi Bistriţa

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, a anunţat ieri că Administraţia Naţională Apele Române va trimite utilaje suplimentare în judeţ pentru dislocarea podurilor de gheaţă de la confluenţa râurilor Dorna şi Bistriţa, pentru prevenirea unor inundaţii în această zonă. Gheorghe Flutur a declarat că în cursul zilei de ieri, la Vatra Dornei, a avut loc o şedinţă a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă şi a Comitetului Local din municipiul Vatra Dornei, pentru a vizualiza pe teren situaţia exactă a zăpoarelor de pe râurile Dorna şi Bistriţa, şi de la confluenţa acestora. Flutur a precizat că începând de astăzi Apele Române vor începe să spargă podurile de gheaţă cu utilajele şi angajaţii din judeţul Suceava, urmând ca în perioada următoare în zonă să fie aduse două utilaje grele pentru intervenţii mai complexe. „Este vorba despre două excavatoare cu braţ hidraulic pentru dislocarea gheţarilor din zona cu blocaje, de la confluenţa celor două râuri. În urma întâlnirii de astăzi de la Dorna au fost stabilite zonele în care vor acţiona cele două utilaje. Vreau să mulţumesc celor de la Apele Române că au înţeles urgenţa şi că trebuie să intervenim de pe acum, pentru că se anunţă iar încălzirea vremii şi nu vrem să ajungem la evaluări de pagube”, a spus Flutur, care a mai adăugat că „în continuare trebuie făcut culoar spre Rusca şi Dorna Arini, prin dinamitarea podurilor de gheaţă, cu atenţie şi supraveghere din partea Agenţiei de Protecţie a Mediului, pentru a nu se distruge fauna”.

În acelaşi timp, preşedintele CJ Suceava a precizat că pentru prevenirea unor inundaţii, pentru viitor se are în vedere construcţia unui baraj în amonte de Vatra Dornei, pe râul Dorna, care va avea rolul de a opri zăpoarele, astfel încât să se evite blocajele de gheţuri de la confluenţa cu râul Bistriţa. „Vrem să evităm astfel ceea ce s-a întâmplat anul acesta. Acum a fost un an cu alternativă bruscă îngheţ-dezgheţ, care a dus la o situaţie ce nu s-a mai întâlnit. Râul Dorna s-a dezgheţat mai repede decât Bistriţa, iar acolo a apărut situaţia fără precedent în care Bistriţa îngheţată nu a putut primi gheţarii de pe Dorna”, a explicat Gheorghe Flutur. El a mai spus că alte lucrări care vor trebui făcute, împreună cu Primăria Vatra Dornei, sunt cele de consolidare a digurilor din zonele cu locuinţe şi din zona industrială.

 

Pericolul de inundaţii poate să apară dacă se vor înregistra temperaturi pozitive şi precipitaţii sub formă de ploaie.

Întâlnirea de ieri de la Vatra Dornei a fost stabilită în cadrul şedinţei de sâmbătă a Grupului de suport tehnic pentru gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de inundaţii, care a avut loc la Prefectura Suceava. La întâlnire au participat prefectul Constantin Harasim, preşedintele Consiliului Judeţean, Gheorghe Flutur, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Viorel Seredenciuc, şefii structurilor MAI, membrii Grupului de suport tehnic, cât şi directorul general al Administraţiei Bazinale a Apelor Siret, ing. Emil Vamanu. În cadrul şedinţei, prefectul Harasim a propus crearea unui grup de lucru coordonat de subprefectul Ionuţ Creţuleac, care să vină în sprijinul specialiştilor de la Apele Romane. Constantin Harasim a arătat că în şedinţă a fost prezentată situaţia actuală de pe cursurile râurilor Bistriţa şi Dorna, astfel că pe râul Dorna există un zăpor cu lungimea de aproximativ 3 km în amonte de confluenţa celor două râuri. De asemenea, pe râul Bistriţa se înregistrează pod de gheaţă în aval de confluenţă. „În cadrul întâlnirii s-a făcut o analiză a factorilor de risc asupra blocajului format din blocurile de gheaţă din zona confluenţei celor două râuri, de pe raza municipiului Vatra Dornei şi a măsurilor ce se impun a fi luate pentru deblocarea zăporului format pe râul Dorna”, a precizat Constantin Harasim. El a spus că în prezent, având în vedere condiţiile meteorologice, nu există un pericol imediat de inundaţii, iar situaţia poate deveni periculoasă pentru proprietarii locuinţelor din imediata apropriere a albiilor celor două râuri, doar dacă se vor înregistra temperaturi pozitive şi precipitaţii sub formă de ploaie.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Flutur a anunţat că Apele Române trimit utilaje suplimentare pentru dislocarea gheţurilor de pe râurile Dorna şi Bistriţa.
 Vizualizări articol: 1979 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Flutur a anunţat că Apele Române trimit utilaje suplimentare pentru dislocarea gheţurilor de pe râurile Dorna şi Bistriţa0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei