Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 11 feb 2017 - Anul XXII, nr. 32 (6448)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   4 imagini |   ø fişiere video

În grija statului

Copii şi tineri nevăzători sau infectaţi cu HIV, ocrotiţi în case de tip familial din Fălticeni

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Copii şi tineri nevăzători sau infectaţi cu HIV şi-au găsit un cămin în câteva case de tip familial din Fălticeni, după ce familiile lor au decedat sau nu au avut posibilităţi să-i crească. Serviciul multifuncţional pentru copilul aflat în dificultate Fălticeni, din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Suceava, îi ajută pe nevăzători sau pe cei cu HIV să ducă o viaţă cât mai apropiată de cea normală, chiar dacă unora le lipseşte cel mai mult familia.

La una dintre casele de tip familial din Fălticeni locuiesc patru copii nevăzători. Doi dintre ei, o adolescentă în vârstă de 14 ani şi o fată în vârstă de 10 ani, sunt elevi la Liceul Special “Moldova” Târgu Frumos, din judeţul Iaşi, un alt copilaş nevăzător, în vârstă de 5 ani, urmează cursurile Grădiniţei Speciale Fălticeni, iar un altul, în vârstă de 17 ani, a absolvit zece clase. Într-o altă casă de tip familial din Fălticeni sunt ocrotite trei minore infectate cu HIV, având 9 ani, 12 ani şi 16 ani. Două dintre fete urmează o formă normală de învăţământ.

 

Şi-a dat copiii la stat din cauza lipsurilor şi scandalurilor din familie

Directorul executiv al DGASPC Suceava, Georgeta-Nadia Creţuleac, ne-a spus că doi dintre copiii cu tulburări grave de vedere, Loredana şi Flavius, fac parte dintr-o familie monoparentală. „Mama copiilor, datorită lipsurilor, nu a făcut faţă nevoilor celor doi copii nevăzători. Neavând o locuinţă personală şi trăind într-o casă aparţinând mamei sale, în condiţii improprii, şi fiind scoasă în stradă cu copiii de câte ori apăreau neînţelegeri, mama celor doi copii a solicitat instituirea unei măsuri de protecţie pentru ei. Deşi a fost nevoită să plece în străinătate pentru a-şi câştiga existenţa, mama ţine legătura cu cei doi minori, menţine legătura telefonic, îi vizitează în vacanţe şi le aduce cadouri”, ne-a explicat şefa Protecţiei Copilului.

 

Loredana şi Flavius se topesc de dorul mamei, plecată în străinătate

Personalul care lucrează cu aceşti copii ne-a povestit că Loredana este o fetiţă tare  isteaţă, plină de viaţă şi voie bună, activă, veselă, „dar, în acelaşi timp, sensibilă, responsabilă, nerăbdătoare, implicată, cu o bună capacitate de adaptare, sociabilă, altruistă”. Datorită tulburărilor oftalmologice, Loredana nu este pregătită să se descurce singură în afara instituţiei (să traverseze singură strada, să facă cumpărături etc.). Ea are nevoie permanentă de supraveghere şi îndrumare pentru a face faţă provocărilor zilnice. Este elevă la Liceul Special “Moldova” Târgu Frumos, judeţul Iaşi.

Flavius este un băiat activ, energic, care simte mai acut dorul de mamă. El a terminat zece clase la Liceul Special “Moldova” Târgu Frumos. Încearcă să „vadă” partea bună a vieţii, faptul că are în jurul său oameni care-l iubesc, care-l ajută, însă dorul de cea care i-a dat viaţă, dorul de o îmbrăţişare a mamei îi zdrobeşte uneori sufletul, personalitatea în formare. „Cu toate problemele create de afectarea severă a vederii, dragostea mamei lor, chiar de la distanţă, şi grija personalului din centru i-au ajutat pe cei doi fraţi să se dezvolte armonios, iar pentru ei cea mai mare sărbătoare este atunci când sunt vizitaţi de mamă”, ne-au povestit responsabili din cadrul Serviciului multifuncţional pentru copilul aflat în dificultate Fălticeni.

 

Două fete infectate cu HIV, orfane de ambii părinţi

Două dintre minorele infectate cu HIV au părinţii decedaţi. Cu toate acestea, fetele menţin legătura cu familia extinsă, sunt vizitate de rude, merg în vacanţe la acestea, ceea ce înseamnă foarte mult pentru minore. Fetele, infectate la naştere (ambii părinţi fiind seropozitivi), sunt încadrate în grad accentuat de handicap. DGASPC Suceava le asigură în casa de tip familial unde şi-au găsit un cămin, după cum ne-a spus directorul executiv adjunct al DGASPC Suceava, Margareta Isăilă, „echipament, cazarmament, alocaţie de hrană dublă, bani de buzunar, rechizite. De asemenea, primesc, lunar, alocaţie suplimentară de hrană din partea Agenţiei Judeţene de Plăţi şi Inspecţie Socială Suceava”.

Minorele sunt înscrise în învăţământul de masă, una în clasa a III-a şi cealaltă în clasa a VI-a, la o şcoală gimnazială din Fălticeni. Am aflat de la cei care le îngrijesc că “fetele sunt bine integrate în colectivul clasei, sunt valorizate, participă la diferite serbări şi evenimente şcolare şi extraşcolare. Au rezultate bune la învăţătură şi nu au probleme de adaptare. Au prieteni atât în şcoală, cât şi în comunitate”.

În cadrul Serviciului multifuncţional pentru copilul aflat în dificultate Fălticeni, copiilor infectaţi cu HIV li se asigură asistenţă medicală de bază şi de specialitate. „Au tratament antiviral (ARV) gratuit asigurat lunar şi ori de câte ori este necesar prin cabinetul medicului de familie şi Secţia de boli infecţioase din cadrul Spitalului Municipal Suceava, unde şi-au făcut prieteni în rândul medicilor şi asistentelor medicale şi s-au apropiat de asistentul social şi psihologul secţiei”, a completat Margareta Isăilă.

În cadrul casei de tip familial din Fălticeni lucrează personal de specialitate: educatori, asistent medical, psiholog şi asistent social.     

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Copii şi tineri nevăzători sau infectaţi cu HIV, ocrotiţi în case de tip familial din Fălticeni.
 Vizualizări articol: 2872 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Copii şi tineri nevăzători sau infectaţi cu HIV, ocrotiţi în case de tip familial din Fălticeni5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei