Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 25 ian 2017 - Anul XXII, nr. 17 (6433)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Frică de autorităţi

Pompierii au reînceput controalele în forţă în cluburi şi restaurante. Aproape jumătate au fost găsite închise

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Incendiul din clubul Bamboo din Capitală a readus în actualitate problema riscului de tragedii în locaţiile în care se adună un public numeros, iar prin ordin al ministrului Afacerilor Interne s-au dispus noi controale în regim de urgenţă. Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Suceava a planificat pentru controlul în regim de urgenţă 35 de obiective, în perioada 21-23 ianuarie. Cum controalele de acest gen se anunţă dinainte, pompierii au avut surpriza, deloc mare însă, ca la aproape jumătate din unităţile vizate să nu găsească pe nimeni. 16 din cele 35 de obiective vizate de control erau închise, au precizat cei de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Suceava. La localurile închise, echipele de control vor reveni în perioada imediat următoare.

 

Echipele de control au numărat petrecăreţii din cluburi

La controale au participat echipe mixte formate din pompieri, poliţişti şi jandarmi. Sâmbătă noapte, de exemplu, echipele de control au descins şi în cluburile din centrul Sucevei. Au fost verificate instalaţiile electrice, funcţionarea iluminatului pentru marcarea căilor de evacuare, funcţionarea mijloacelor tehnice de apărare împotriva incendiilor, căile de evacuare şi instructajul angajaţilor. De asemenea, s-au verificat autorizaţiile de securitate la incendiu şi existenţa planurilor de evacuare în caz de incendiu. Pe lângă aceste obiective, echipele de control au numărat persoanele prezente în cluburi, pentru a verifica dacă este respectat numărul maxim de persoane pentru care s-a emis autorizaţia.

 

Pentru ce s-au dat amenzi

Plutonierul adjutant Alin Găleată, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Suceava, a declarat: „În urma verificării celor 19 obiective, s-au aplicat 10 amenzi, în cuantum de 15.000 de lei. Printre neregulile constatate se numără lipsa stingătoarelor de incendiu, lipsa sistemelor de avertizare acustice şi instalaţii electrice cu defecţiuni sau improvizaţii”.

 

Pompierii nu au mai închis nici un local

Totuşi, ISU Suceava a transmis că în nici unul dintre cazuri nu s-au constatat încălcări grave ale cerinţelor de securitate la incendiu, care să impună aplicarea măsurii complementare de sistare a activităţii, conform prevederilor legale în vigoare. Este vorba de controversata HG 915/2015, privind stabilirea criteriilor pentru oprirea funcţionării ori utilizării construcţiilor sau amenajărilor determinate de încălcarea gravă a cerinţei de securitate la incendiu. Legea oferă totuşi şi un termen de graţie, până la mijlocul lui 2017, pentru ca cei care sunt în neregulă să remedieze deficienţele, conform planului de măsuri propus de pompieri. Pe de altă parte, legea oferă şi posibilitatea sistării temporare a activităţii, dacă neregulile sunt atât de grave încât pompierii să constatate un pericol iminent. 

Reamintim că la precedentele controale au fost dispuse sistări ale activităţii la obiective importante cum ar fi Bazarul Suceava şi Complexul Balnear de la Gheorghiţeni, în comuna Dorna Arini. 

 

Acţiuni de recunoaştere, pentru a se întocmi planuri de intervenţie

În afara acestor acţiuni de control în regim de urgenţă, dispuse prin ordin de ministru, pompierii au efectuat şi 25 de acţiuni de recunoaştere, pentru a  pune la cale planuri de intervenţie în cazul izbucnirii unui nedorit incendiu.   Pompierii au avut ca obiectiv la aceste acţiuni de recunoaştere verificarea alimentării cu apă (hidranţi şi alte surse de apă, naturale sau artificiale), precum şi funcţionarea căilor de acces şi evacuare, atât pentru oameni, cât şi pentru autospecialele de lucru cu apă şi spumă.

 

Ultimele controale de amploare au fost în noiembrie 2016

În urma ordinului ministrului Afacerilor Interne, acţiunile de control vor fi intensificate în următoarea perioadă. Ultima acţiune de amploare de acest gen, care a vizat imobilele în care funcţionează cluburi şi discoteci, a fost în perioada 11-12 noiembrie 2016.

Administratorilor unităţilor de acest gen li s-au transmis trei obligaţii majore pe care trebuie să le respecte: numărul maxim de utilizatori pentru respectiva construcţie, solicitarea sprijinului pentru acordarea asistenţei tehnice de specialitate în vederea întocmirii documentaţiei necesare obţinerii autorizaţiei de securitate la incendiu şi o preocupare sporită pentru obţinerea autorizaţiei de securitate la incendii. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Pompierii au reînceput controalele în forţă în cluburi şi restaurante. Aproape jumătate au fost găsite închise.
 Vizualizări articol: 4440 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.0 din 1 vot
Pompierii au reînceput controalele în forţă în cluburi şi restaurante. Aproape jumătate au fost găsite închise4.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei