Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 13 dec 2016 - Anul XXI, nr. 289 (6402)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   9 imagini |   ø fişiere video

Mobilizare exemplară

Casă nouă, ridicată prin donaţii şi voluntariat, pentru doi vârstnici rămaşi fără nimic acum mai puţin de un an

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Doi vârstnici din satul Brăieşti, comuna Cornu Luncii, au trăit în acest an drama de a pierde totul, în urma unui incendiu devastator, însă, din fericire, şi bucuria de a se muta într-o casă nouă. Norocul celor doi oameni a fost că sunt dintr-o localitate în care comunitatea locală, coordonată de câţiva lideri, nu a stat deoparte în faţa unei nenorociri. Cum s-a mai întâmplat şi în alte cazuri la Cornu Luncii, primarul, câţiva sponsori şi preoţi au adunat donaţii şi au mobilizat şi forţă de muncă în jurul lor. Soţii Gheorghe şi Viorica Avram, în vârstă de 65 şi 60 de ani, au avut astfel norocul de a se muta în noua casă, mobilată, acum câteva zile. Asta deşi în luna ianuarie a acestui an toată gospodăria era un morman de cenuşă.

 

Un incendiu pornit de la coşul de fum a lăsat dezastru în urmă

Pe 26 ianuarie, după lăsarea întunericului, un puternic incendiu a izbucnit de la coşul de fum al casei. Flăcările s-au propagat imediat. În urma apelului de urgenţă, la locul incendiului au ajuns pompierii Detaşamentului Fălticeni şi lucrătorii Serviciilor Voluntare pentru Situaţii de Urgenţă din comuna Cornu Luncii, care au acţionat cu patru autospeciale pentru localizarea şi stingerea incendiului. La sosirea primelor echipaje ardeau acoperişul casei de locuit şi anexele gospodăreşti, gospodăria fiind întinsă sub forma unui ocol în formă de U, toate construcţiile fiind din lemn. Prin clipe de groază au trecut şi vecinii din preajmă, existând pericolul propagării incendiului la alte case.

Casa şi anexele din gospodăria familiei Avram au fost transformate în scrum.

Printre primii ajunşi la locul incendiului a fost preotul Gabriel Puiu Florea,  cel care a achiziţionat acum câţiva ani o autospecială de stins incendii şi a sărit în nenumărate rânduri în ajutorul oamenilor greu încercaţi.

Primarul Gheorghe Fron a rememorat ziua neagră din ianuarie:

„Focul a fost foarte puternic, oamenii din sat au sărit în ajutor şi, datorită preotului pompier Gabriel Puiu Florea, pompierilor de la Primăria Cornu Luncii şi pompierilor militari de la Fălticeni, focul nu s-a extins şi la vecini”.

 

O şură şi o casă de dimensiuni mari, finalizate şi predate celor doi soţi

În ziua incendiului, acasă era doar bărbatul, femeia fiind internată în spital. Oamenii loviţi de cea mai grea încercare a vieţii nu au fost, din fericire, singuri.

La câteva zile după dezastru, părintele paroh Vasile Loghin a mobilizat oamenii din sat, care au muncit voluntar, mai întâi la înlăturarea ruinelor rămase. La scurt timp, preotul Gabriel Puiu Florea a mobilizat meseriaşi din satele Cornu Luncii şi Dumbrava, cu care a muncit la ridicarea şurii şi apoi a casei. Ambele sunt de dimensiuni mari, chiar mai mari decât ale celor care erau înainte de incendiu. Mai mult, casa a fost mobilată, prin donaţii făcute în nume personal de localnici, inclusiv de primarul Gheorghe Fron. Echipa de muncitori şi preotul Florea au muncit la cele două construcţii benevol. Pe lângă preotul Florea, lucrările au fost coordonate de meşterii Vasile şi Petrea Cora. Cât despre materialele de construcţii şi alte cheltuieli, acestea au fost suportate prin contribuţii de la mai mulţi sponsori: Primăria Cornu Luncii, prin primarul Gheorghe Fron, Raitar SRL Sasca Nouă, Alpin SRL Cornu Luncii, Divip Prod SRL Brăieşti, firma Conbucovina şi Consiliul Judeţean Suceava. 

Primarul Gheorghe Fron a ţinut să le mulţumească pentru contribuţie şi lui Vasile Anghelina, care a pus tabla gratis pe casă, lui Mitică Agapi, Vasile Agapi, Săndel Ungureanu şi Ion Ștefănoaia, care au donat materiale de construcţii. Au mai contribuit cu bani Protoieria Fălticeni şi parohiile din Băişeşti şi Capu Câmpului.  

 

Preotul Florea şi primarul Fron au fost laureaţi ai Galei "Top 10 Suceveni". Au demonstrat încă o dată că o meritau

Preotul Puiu Gabriel Florea şi primarul Gheorghe Fron nu sunt la prima acţiune umanitară de asemenea amploare dusă la bun sfârşit. Ambii au fost laureaţi ai Galei „Top 10 Suceveni", eveniment organizat de Monitorul de Suceava, pentru ce au făcut pentru comunitate.

În 2012, la prima ediţia a Galei "Top 10 Suceveni", preotul Gabriel Florea a fost unul dintre laureaţi.

Atunci, preotul Florea s-a evidenţiat pentru faptul că îşi vânduse tractorul personal şi cu banii strânşi a cumpărat din Franţa o maşină de stins incendii la mâna a doua. Ajutat apoi de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Suceava, a dotat maşina cu toate cele necesare unei intervenţii atunci când în localitate, şi nu numai, izbucneşte un incendiu. Numai în 2013 preotul paroh a avut la activ 14 intervenţii, 12 la incendii şi două la curţi inundate.

În 2013, la următoarea ediţie a Galei "Top 10 Suceveni", a fost laureat primarul Gheorghe Fron. În acel an, primarul a reuşit să ridice, alături de câteva zeci de voluntari şi de preotul Florea, exclusiv prin donaţii şi voluntariat, două case mistuite de un incendiu devastator. Este vorba de casele a doi fraţi, în care locuiau 11 suflete.

Ceea ce s-a întâmplat acum la Brăieşti, cu ridicarea casei şi anexelor pentru familia Avram, nu face decât să confirme că Monitorul de Suceava nu a greşit atunci când i-a nominalizat pe cei doi la gala oamenilor care se evidenţiază prin lucrurile extraordinare pe care reuşesc să le facă, fie că este vorba de acte caritabile sau de performanţă într-un domeniu.

Gala „Top 10 Suceveni" va continua vineri, 16 decembrie, cu ediţia a V-a, una în care un alt om din Cornu Luncii va fi laureat pentru tot ce a făcut pentru un erou din comună.  

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Casă nouă, ridicată prin donaţii şi voluntariat, pentru doi vârstnici rămaşi fără nimic acum mai puţin de un an.
 Vizualizări articol: 5275 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 4 voturi
Casă nouă, ridicată prin donaţii şi voluntariat, pentru doi vârstnici rămaşi fără nimic acum mai puţin de un an5.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei