Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 13 dec 2016 - Anul XXI, nr. 289 (6402)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Cifrele vorbesc

PSD a câştigat în toate municipiile şi oraşele judeţului Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Harta Sucevei este colorată cu roşu, după ce PSD  a câştigat alegerile parlamentare în 90 din cele 114 localităţi din judeţ. Partidul Naţional Liberal a suferit o zdrobitoare înfrângere la alegerile parlamentare de duminică, iar în judeţul Suceava rezultatul este cu atât mai dureros cu cât vine după ce în urmă cu şase luni, la alegerile locale din vară, liderul PNL Suceava, Gheorghe Flutur, a învins PSD la votul politic şi liberalii şi-au adjudecat majoritatea comunităţilor urbane din judeţ. Duminică, electoratul a pus la colţ PNL în toate oraşele şi în majoritatea comunelor, aplicând ştampila ”votat” majoritar pe lista candidaţilor PSD.

Rezultatele finale arată că la Camera Deputaților PSD a obținut în județ 101.839 voturi, care înseamnă un procent de 48,92; PNL a avut 55.713 voturi, deci 26,76%; ALDE – 11.882 de voturi, procent 5,70. Celelalte trei partide care au intrat în Parlament la nivel național, PMP, USR și UDMR, la Suceava nu au avut suficiente voturi pentru a trece pragul electoral. PMP a avut 8.981 de voturi, procent 4,31 ; USR – 8.502, procent 4,08; UDMR 477 de voturi, procent 0,22.

La Senat, PSD a avut 104.482 de voturi, procent 50,09; PNL 57.579 de voturi, procent 27,60; ALDE 11.929 voturi, procent 5,71.  Cu 4,73%, cu cele 9.872 de voturi, PMP nu a făcut în județul Suceava pragul electoral, la fel cum este și situația USR, cu 9.316 voturi, procent 4,46 și UDMR, cu 553 de voturi și un procent de 0,26.

Astfel, liberalii au pierdut municipiul Suceava, unde PSD a avut un avans de mai mult de 10 procente, 39,29%: 24,11%, în Câmpulung Moldovenesc, în Vatra Dornei şi în cele două oraşe, Gura Humorului şi Siret, în care PNL obţine din 2004 încoace procente care merg spre 70. Localităţile urbane, cu număr mare de alegători, s-au contabilizat, la alegerile parlamentare, la PSD.

În zona de munte a judeţului, unde liberalii aveau în mod tradiţional scoruri foarte bune, de data aceasta procente de peste 50 au mai obţinut doar la Ciocăneşti, Iacobeni şi Vatra Moldoviţei, la Camera Deputaţilor, iar la Senat – la Vatra Moldoviţei şi Mănăstirea Humorului. Tot peste 50% au avut la Rădăşeni şi Șerbăuţi.

Pe ansamblul judeţului, PNL a reuşit să se plaseze pe primul loc la alegeri doar în 22 din cele 114 unităţi administrativ-teritoriale: Adâncata, Bilca, Botoşana, Ciocăneşti, Cârlibaba, Comăneşti, Dărmăneşti, Fundu Moldovei, Horodnic de Sus, Horodniceni, Iacobeni, Ipoteşti, Marginea, Mălini, Mănăstirea Humorului, Muşeniţa, Păltinoasa, Putna, Rădăşeni, Sadova, Șerbăuţi şi Vatra Moldoviţei, cu scoruri între 22,56 (Muşeniţa) şi 58,70% (Mănăstirea Humorului).

ALDE a câştigat în două comune sucevene - Bosanci şi Capu Câmpului, în rest totul a fost adjudecat de PSD.

 

PNL a devenit un adversar politic foarte slab

Inclusiv în localităţi cu primari PNL, PSD s-a situat pe primul loc: Suceava, Vatra Dornei, Câmpulung Moldovenesc, Siret, Gura Humorului, Dolhasca, Liteni, Broşteni, Șaru Dornei, Moldoviţa, Vama, Șcheia, Mitocu Dragomirnei şi Cacica.

Chiar dacă rezultatele PNL în judeţul Suceava, de 25,63% la Camera Deputaţilor şi 26,72% la Senat, sunt peste cele obţinute de liberali la nivel naţional, de aproximativ 20%, rezultatul tot dezastruos este şi nu poate fi explicat doar prin penibila campanie electorală derulată la nivel central şi infantilismul în comunicare al liderilor naţionali.

Concurenţa pe aripa dreaptă a scenei politice, cu patru partide – PNL, USR, ALDE şi PMP, cu adresabilitate către acelaşi electorat, aroganţa, competiţia dintre PNL şi USR pentru mâna premierului Dacian Cioloş şi ambiguitatea susţinerii acestuia din urmă pentru cele două formaţiuni

au contribuit, de asemenea, la transformarea PNL în agent electoral pentru PSD. Prin urmare, nu PSD este excesiv de puternic, ci PNL a devenit un adversar politic foarte slab.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului PSD a câştigat în toate municipiile şi oraşele judeţului Suceava.
 Vizualizări articol: 11084 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.71/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.7 din 14 voturi
PSD a câştigat în toate municipiile şi oraşele judeţului Suceava4.7514

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Speranta nu moare trimis de
(13 dec 2016, 11:13:52
nu puteam sa votam in continuare un guvern iresponsabil, asa ca a venit timpul sa rasuflam usurati, si sa asteptam ca in viitorul apropiat sa avem un loc de munca si o locuinta
1.1  RE: Speranta nu moare trimis de
(15 dec 2016, 00:48:44
si zici , badie , ca sa asteptam de amu ..locuinta ...cin ne o da ca mi tre si mie una !!! proasta natie ....
2.   În Suceava foarte rar se face cite ceva! trimis de
(13 dec 2016, 12:41:50
Nu ştiu cum se face că după ce trec campaniile electorale, indiferent de cine cistiga, Suceava, ramine la coada.
Diferenţa dintre aşteptările cetăţenilor şi realizările alesilor, creste proportional cu diminarea interesului civic al autoritatilor .
Asteptam o prefigurare de bune intentii, un program credibil, de perspectiva a judetului!
Macar o bruma de intentii!
In Suceava foarte rar se face cite ceva, aproape nimica.. ..
Cu asa oameni suntem obligati sa traim si sa-i suportam dupa fiecare alegere.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei