Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 22 oct 2016 - Anul XXI, nr. 248 (6361)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Fără milă

Animale lăsate să moară fără apă şi hrană de un proprietar iresponsabil, în preajma aeroportului din Salcea

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Aproape 100 de oi şi câteva vaci îşi duc existenţa la limita supravieţuirii pe un teren din preajma Aeroportului „Ştefan cel Mare” de la Salcea, uitate parcă de cel care ar trebui să le poarte de grijă. Bietele animale par abandonate de proprietar, care rareori mai trece să le mai aducă un balot de fân, pe care oiţele îl devorează ca şi cum nu ar mai fi întâlnit asemenea bunătate de hrană. Ceea ce este mai grav însă este faptul că, poate de ani de zile, ele stau mereu închise şi nu au mai fost lăsate să pască în libertate, nu au nici un acoperiş deasupra capului care să le protejeze de soarele care le topeşte vara sau de ploile lungi şi reci de toamnă. Multe au pierit şi au ajuns hrană pentru câinii vagabonzi care trec prin zonă, fără ca proprietarul să încerce măcar să facă ceva pentru a le salva.

 

Turma a fost observată de angajaţii aeroportului, care ne-au sesizat despre dezastrul de acolo

Martorii au observat turma de oi de-a lungul ultimilor ani, însă starea bietelor animale le-a atras atenţia în ultimele luni de zile. Oamenii spun că în primăvară erau poate peste 150 de oi, care au stat toată vara închise într-un ţarc de 100 de metri pătraţi. Proprietarul nu a tuns oile, bietele animale suportând foarte greu căldurile din perioada de vară. Unele dintre ele au pierit de la căldură, din cauza lipsei unui acoperiş de protecţie în perioada secetoasă a verii. Cei care au trecut des pe acolo spun că în zilele toride ale verii animalele nu aveau nici apă, iar hrana era dată în cantităţi mici, atunci când proprietarul binevoia să mai treacă pe la târla din marginea aeroportului. Bietele animale sufereau de foame în ţarcul închis, în timp ce priveau printre zăbrelele gardului de fier iarba care creştea în jur.

Unul dintre martorii care ne-au sesizat prezenţa animalelor chinuite în preajma aeroportului ne-a povestit: ”Nu am văzut de-a lungul verii măcar o zi oile astea să pască libere pe păşune. Au stat tot timpul închise în ţarc, în soare şi lipsite de hrană şi de apă. Din când în când mureau una-două din ele şi erau aruncate în afara ţarcului, unde le mâncau câinii. Cine mai ştie câte dintre ele au fost mâncate de câinii care trec prin zonă. Sunt oi pe care nu le-a muls nimeni nici o dată, la fel cum nici la cele câteva vaci ale aceluiaşi stăpân nu le-a avut nimeni grija mulsului. Nu înţelegem de ce chinuie omul ăsta animalele în aşa hal, mai bine le-ar da de pomană cuiva care să aibă grijă de ele. Am auzit că ar aparţine unui bărbat din Feteşti care se plânge că are probleme cu nevasta şi care nu le poate vinde pentru că ar fi în divorţ cu aceasta. Dar asta nu ar putea justifica un asemenea comportament faţă de bietele animale.”

 

Ajunşi la turma părăsită de lângă aeroport, ne-am dat seama că lucrurile stau mult mai rău

După ce am ascultat cele povestite de cei câţiva martori am ajuns şi noi în partea de nord a aeroportului, unde lipită de gardul acestuia se află târla de mioare. Ne-au întâmpinat câteva cadavre de oi, rămase de izbelişte prin jurul ţarcului plin cu aproape 100 de oi înfometate. Unele cadavre zăceau aruncate pe câmp, iar alte trei oi moarte erau acoperite sub o bucată de tablă. În ţarcul metalic din care ne priveau oile flămânde nu exista vreo urmă de hrană, iar în momentul în care le-am aruncat câteva fire de fân din restul unui balot, s-au repezit şi s-au călcat în picioare pentru o gură de mâncare.

Un câine ne lătra îndelung de la distanţă, în timp ce câteva văcuţe păşteau în pripon o iarbă uscată ca iasca pe imaşul din jur. Singura apă existentă în ţarcul oilor se adunase în urma ploilor care au căzut în ultima perioadă în cauciucul unui tractor. Aceste imagini de coşmar ne-au determinat să îi aducem la faţa locului pe cei care pot lua măsuri pentru salvarea animalelor aflate în mare pericol.

 

Compartimentul Poliţia Animalelor a demarat o anchetă după ce a ajuns la faţa locului

Vizita făcută de reprezentanţii Direcţiei Sanitar Veterinare şi Sănătatea Alimentelor la stâna de oi lăsată pradă nepăsării a confirmat cele sesizate de noi. Angajaţii Compartimentului Poliţia Animalelor au constatat aceleaşi acte de iresponsabilitate a proprietarului faţă de animale, chiar dacă între timp acesta a încercat să mai şteargă din urmele dezastrului de la faţa locului.

Dorin Galan, consilier superior în cadrul Compartimentului Poliţia Animalelor, ne-a declarat la locul constatării: ”Nu se asigură hrană şi apă suficientă, nu le păzeşte nimeni, sunt lăsate la voia întâmplării, apa nu a fost schimbată cred că de zile întregi, un animal este bolnav, se deplasează cu greutate. Chiar dacă vine o dată pe zi şi verifică, nu este normal, trebuie să fie în permanenţă cineva care să aibă grijă de animale. Trebuia o copertină care să le protejeze de intemperii, în partea dinspre nord. Aşa ceva văd că nu există, e o improvizaţie şi animalele sunt expuse la ploi şi ninsori.”

După numerele de crotalii ale oilor a fost identificat proprietarul, Dumitru Lazăr, din satul Feteşti, comuna Adâncata, care a fost acuzat de rele tratamente aplicate animalelor. La locuinţa acestuia din satul Feteşti am întâlnit-o pe soţia acestuia, care se află în divorţ de soţul ei şi care ne-a povestit că nu ştie ce se întâmplă cu bărbatul ei de o perioadă: ”Nu ştiu ce să zic, aşa e el. Eu îi zic, măi omule, unde te duci, zi de zi pleci, unde laşi animalele închise, chiar nu ţi-e milă de ele, îţi baţi joc de munca ta? Eu nu mă pot duce acolo deloc, e stăpânirea lui. Am fost oameni gospodari, dar dacă el a luat-o aşa, eu nu ştiu ce s-a întâmplat cu el. El să ia subvenţia, asta e important, nu contează că oaia mănâncă, că-i adăpată, el să ia banul, banul tot îl ia el. Dacă veniţi dumneavoastră vara să vedeţi cum lasă animalele, le leagă acolo, două într-un pripon cu puţină funie, pământ nu alta.”

Pentru acuzaţiile care i se aduc, conform Legii 205/2004, în acest caz nu poate fi luată măsura confiscării animalelor. Bărbatul riscă să fie sancţionat contravenţional cu o amendă de 3.000 de lei, fiind obligat să schimbe modul de viaţă al animalelor, care ar putea astfel să aibă o şansă de supravieţuire.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Animale lăsate să moară fără apă şi hrană de un proprietar iresponsabil, în preajma aeroportului din Salcea.
 Vizualizări articol: 8048 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.33/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.3 din 6 voturi
Animale lăsate să moară fără apă şi hrană de un proprietar iresponsabil, în preajma aeroportului din Salcea4.356

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei