O delegație de 45 de persoane, formată din tineri din comuna Putna, de la Clubul Copiilor din Rădăuți și de la Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu” din Suceava, împreună cu profesorii Bogdan Negrea, Dumitru Pomohaci, Viorel Cârdei, Ana Maria Munteanu și președintele Asociației de Dezvoltare Locală Putna, Pascal Garnier, a participat recent, în Franța, la un proiect organizat în baza relațiilor de înfrățire dintre comuna Putna și orașul Montmorillon, localitatea originară a lui Pascal Garnier. Proiectul „Promovarea Tezaurului Popular Românesc în Franța” a vizat crearea unui spectacol folcloric cu tematica calendarului popular și principalele tradiții și obiceiuri din România, dar mai ales din zona Bucovinei (șezătoare, munca la câmp, Paștele, nunta, pastoralismul, obiceiuri de iarnă etc.).
Sub coordonarea preotului Bogdan Negrea, profesor la Școala Gimnazială Putna, și cu sprijinul directorului de la Clubul Copiilor Rădăuți, Dumitru Pomohaci, grupul folcloric „Fiii Putnei”, format din solistele Alexandra Dan, Georgeta Pintescu și Diana Lungu, a evoluat în fața unui public de peste 300 de spectatori, moment însoțit de imagini și texte proiectate video, dar și de intervenții care au explicat originea, simbolistica și importanța actuală a culturii populare din România.
Delegația din România a fost primită de primarul localității, Yves Bouloux
Un alt obiectiv al proiectului, organizarea de întâlniri între români și francezi, a fost realizat prin găzduirea grupului în familii franceze în timpul sejurului la Montmorillon, localitate cu 7.000 de locuitori, dar și prin vizite sau activități în comun. Vizitarea Școlii Gimnaziale „Saint Martial”, unde tinerii români au participat la ore și profesorii din Putna au întâlnit conducerea unității de învățământ, s-a dorit a fi prima etapa a unui viitor parteneriat cu școala din comuna suceveană.
O zi de activități în comun cu familiile gazdă a fost un prilej de descoperiri culinare, de jocuri specifice Franței, dar și de voie bună, activități ritmate de Diana Caldararu, fostă concurentă la „Românii au talent”, componentă a delegației, care a susținut un recital împreună cu un grup de instrumentiști. Delegația din România a fost primită oficial la primăria din Montmorillon de primarul Yves Bouloux.
Proiectul a fost sprijinit de Inspectoratul Școlar Județean Suceava, Primăria Putna, Școala Gimnazială Putna, Asociația de Dezvoltare Locală Putna și firma de avocatură Tuca, Zbarcea & Asociații din București. Trebuie precizat că în luna aprilie mai mulți tineri din Montmorillon au vizitat comuna Putna, ocazie cu care au participat la lucrările de amenajare a unui traseu de drumeție educativ, în parteneriat cu Asociația de Dezvoltare Locală și elevii de la Școala Putna.