Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 22 oct 2016 - Anul XXI, nr. 248 (6361)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Florin HAIDAMAC

Florin HAIDAMAC


Din nou în boxa acuzaţilor

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Am ezitat mult să scriu despre un subiect atât de sensibil. Nu există dramă mai mare decât decesul unui copil. Nu există emoţie, disperare, nervi, distrugere la toate nivelurile mai mari ca într-o asemenea situaţie. Ca om, ca medic, înţeleg perfect toate acestea.

 

Medicina are şi părţi urâte. Întocmai ca viaţa. Nu poate fi totul roz, după cum nu pot fi salvaţi toţi pacienţii. Nu comentez aspectele medicale. Nu comentez declaraţiile părinţilor. Nu e treaba mea. Însă nu pot rămâne indiferent când văd atitudinea unora. Comentariile de pe internet exprimă un mod de gândire. Permanent când moare cineva, că ştiu sau nu despre ce vorba, anumite forme de viaţă încep să-şi dea cu părerea. Că medicii sunt criminali. Că Spitalul Judeţean Suceava e măcelărie. Că personalul medical e lipsit de umanitate. Că nu te bagă nimeni în seamă când suferi.

 

Medicul nu e obligat să fie uman. Să aibă compasiune. Nu e obligat să arate milă. Tocmai pentru că toate astea l-ar încărca. I-ar distrage atenţia. L-ar face să nu mai fie obiectiv. Medicul aplică protocoale. Scheme de tratament. Nu mai depinde de el dacă evoluţia bolii va fi cea dorită. Toată lumea dă vina pe sistem. Că personalul medical este insuficient nu spune nimeni. Că sunt situaţii în care unele cadre medicale au şi 20 de ore de muncă pe zi tot nimeni nu spune.

 

Nu. Astea şi multe altele nu se văd. Sunt persoane care nu ştiu decât să acuze. Să judece fără să aibă nici cea mai vagă idee despre o anumită situaţie. Atât aud. Incompetenţa medicilor. Sau lipsa de comunicare. Sau lipsa de empatie. Rezonez cu multe. Inclusiv cu revolta atunci când e vorba de o culpă medicală. Cu intenţie. Din nepăsare sau condiţionare. Însă orice acuzaţie trebuie să aibă în spate date clare. Nu oricine poate judeca un act medical. Asta e realitatea. Medicina nu e ca fotbalul sau coaforul. La care toţi şi toate se pricep.

 

Tristeţea mea e cu atât mai mare atunci când văd cât de vocali sunt doar cei care acuză. Cei care au avut copii, părinţi, bunici, eu ştiu?, rude salvate de medici, unde sunt? Cei care au fost mulţumiţi. Cei care nu mai ştiau cum să se bucure că s-au făcut bine. Unde sunt toţi ăştia? Să aducă echilibrul. Să spună că au fost salvaţi de la moarte, de la suferinţă. Au uitat, aşa e? De cât de recunoscători sunt. Ăştia sunt oamenii.

 

De ce atunci când se vindecă un pacient de o boală, marea majoritate spune că a fost cu ajutorul lui Dumnezeu, dar atunci când lucrurile nu sunt în regulă, doar medicii sunt vinovaţi? Atunci Dumnezeu e absent?

 

Cunosc sistemul din interior. Şi chiar extrem de bine. Cunosc modul în care practică aproape toţi colegii mei, indiferent de specialitate. Cunosc chiar şi calitatea umană a lor. De aceea îndrăznesc să afirm că sunt sigur că s-au respectat toate manevrele şi protocoalele medicale. Nemulţumirile legate de comunicare şi empatie nu mă privesc. Nici măcar nu sunt relevante.

 

Degeaba se agită unii. E energie consumată degeaba până când nu sunt clare toate datele. Să văd atunci cine va repara imaginea medicilor. Cum naiba să mai practicăm în marea asta de isterie?

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Din nou în boxa acuzaţilor.
 Vizualizări articol: 6224 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.75/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.8 din 16 voturi
Din nou în boxa acuzaţilor4.8516

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei