Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 22 oct 2016 - Anul XXI, nr. 248 (6361)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Declaraţii

Rîmbu: ”Am făcut tot ceea ce era omeneşte posibil pentru acest copil”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Medicii din Spitalul de Urgenţă ”Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava ”au făcut tot ceea ce era omeneşte posibil” pentru a salva viaţa copilului Mattias Urcaciu, transferat luni, 17 octombrie a.c., în stare foarte gravă, de la Spitalul Municipal Rădăuţi, unde fusese adus de mamă, a declarat, ieri, managerul spitalului, Vasile Rîmbu. Acesta a declarat că în spital a fost efectuată o anchetă internă, în scopul de a stabili cu exactitate ce intervenţii s-au efectuat asupra copilului pe durata celor aproximativ 30 de ore cât Mattias Urcaciu s-a aflat în Spitalul de Urgenţă. ”Din investigaţiile şi informaţiile noastre a rezultat că medicii din spitalul nostru au acţionat în concordanţă cu protocoalele medicale, nefiind niciodată puşi în dificultate în privinţa dotării cu aparatură şi medicamente necesare unui astfel de caz. Vrem să subliniem că medicii din Terapie Intensivă au insistat pentru menţinerea copilului în secţia spitalului nostru, însă la insistenţele mamei, care sub semnătură şi-a asumat riscul transferului, s-au făcut demersuri pentru acesta la Iaşi”, a declarat managerul Spitalului de Urgenţă. El a precizat că regretă profund moartea copilului, dar personalul spitalului pe care îl conduce ”este cu conştiinţa împăcată că s-a făcut cu profesionalism tot ce este omeneşte posibil”. ”Copilul a venit în stare foarte gravă, în comă, de la Rădăuţi şi din fişa spitalului Rădăuţi am tras concluzia că acolo a fost adus în aceeaşi stare”, a precizat Rîmbu.

În ceea ce priveşte acuzaţiile mamei, că ea nu a primit hrană pe durata spitalizării la Suceava, managerul Vasile Rîmbu a arătat că din declaraţiile asistentei de serviciu şi ale medicului de gardă a rezultat că, în seara zilei de 17 octombrie, hrana adusă mamei nu a fost consumată, iar a doua zi oferta de mic dejun a fost refuzată. ”Apoi a insistat foarte mult pentru transfer”, a mai spus Vasile Rîmbu.

 

Din datele preliminare reiese că insuficienţa cardio-respiratorie a fost consecinţa edemului cerebral şi a hemoragiei digestive

Din documentele medicale reiese că, în Compartimentul de Primiri Urgenţe Rădăuţi, Mattias a avut la evaluare un scor Glasgow 3, ceea ce înseamnă pacient comatos. În aceeaşi stare a ajuns şi la Suceava. Scorul Glasgow se bazează pe evaluarea clinică a deschiderii ochilor, a răspunsului motor şi a răspunsului verbal. Poate fi cuprins între 3 şi 15 puncte, un scor de 3 asociindu-se cu un prognostic foarte rezervat, în timp ce 15 are un prognostic foarte bun. Un scor sub 8 este definitoriu pentru comă, iar o valoare de 3 defineşte areactivitatea completă.

Raportul anchetei interne a spitalului mai cuprinde fotocopii ale unor postări ale mamei lui Mattias pe Facebook, din care reiese că bebeluşul a început să se simtă rău din data de 8 octombrie şi că ajutorul a fost căutat mai întâi pe reţeaua de socializare şi abia după o săptămână la cabinetul medicului de familie. De asemenea, conţine fişa de constatări preliminare la examenul necropsic, de la Institutul de Medicină Legală din Iaşi, unde se arată că moartea a fost patologică, provocată de insuficienţa cardio-respiratorie acută, ”consecinţa edemului cerebral şi a hemoragiei digestive”. ”Concluziile sunt eliberate sub rezerva examenelor complementare”, este specificat în fişă. Raportul a fost transmis Poliţiei, Ministerului Sănătății şi Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Suceava şi a fost pus şi la dispoziţia presei.

Ancheta administrativă a DSP încearcă refacerea parcursului copilului de la cabinetul medicului de familie din Falcău, la Spitalul Rădăuţi, la Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava şi până la transferul pacientului, documentat medical. Directorul medical al DSP, dr. Cătălina Zorescu, ne-a declarat, ieri, că a solicitat medicului de familie din Falcău să prezinte fişa medicală a copilului, dar şi biletul de trimitere, în cazul în care acesta există.

 

Nici echipajul SMURD de pe elicopter nu a scăpat de acuzaţiile de ucidere, lansate pe reţelele de socializare

Dr. Zorescu a precizat că s-a solicitat medicului de familie să transmită DSP Suceava cine a insistat pentru efectuarea consultului pediatric şi dacă i s-a comunicat numele medicului pediatru la care s-ar fi prezentat mama şi copilul pentru consult de specialitate.

Din informaţiile transmise până acum către DSP de medicul de familie Octavian Dascăl reiese că mama s-a prezentat cu copilul la cabinet în data de 14 octombrie, la ora 8.45, acuzând febră 39,1 grade Celsius în noaptea precedentă, redusă cu Nurofen, până la momentul vizitei, la 37,2 grade Celsius. Medicul Dascăl scrie că în afară de erupţia dentară cu tumefacţie şi hiperemie gingivală nu a descoperit la consult alte semne de boală şi că i-a recomandat mamei să apeleze la un specialist pediatru şi că i-a dat numărul său de telefon, să-l sune dacă apar modificări în starea copilului. I-a telefonat peste câteva ore şi l-a anunţat că febra de peste 39 de grade a revenit, moment în care medicul de familie a insistat pentru consultul la specialist pediatru de la Spitalul Municipal Rădăuţi. Dr. Dascăl mai informează DSP că ulterior mama i-a comunicat telefonic faptul că a fost cu copilul la un medic pediatru de la spitalul din Rădăuţi, care a indicat un tratament injectabil cu antibiotice la domiciliu.

Deocamdată, nu se ştie cine este medicul pediatru care a consultat bebeluşul. 

Zorescu a arătat că o concluzie în această anchetă administrativă va fi formulată după ce va fi înaintat şi raportul medico-legal complet efectuat de Institutul de Medicină Legală Iaşi.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Rîmbu: ”Am făcut tot ceea ce era omeneşte posibil pentru acest copil”.
 Vizualizări articol: 4528 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Rîmbu: ”Am făcut tot ceea ce era omeneşte posibil pentru acest copil”5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei