Medicii din Spitalul de Urgență ”Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava ”au făcut tot ceea ce era omenește posibil” pentru a salva viața copilului Mattias Urcaciu, transferat luni, 17 octombrie a.c., în stare foarte gravă, de la Spitalul Municipal Rădăuți, unde fusese adus de mamă, a declarat, ieri, managerul spitalului, Vasile Rîmbu. Acesta a declarat că în spital a fost efectuată o anchetă internă, în scopul de a stabili cu exactitate ce intervenții s-au efectuat asupra copilului pe durata celor aproximativ 30 de ore cât Mattias Urcaciu s-a aflat în Spitalul de Urgență. ”Din investigațiile și informațiile noastre a rezultat că medicii din spitalul nostru au acționat în concordanță cu protocoalele medicale, nefiind niciodată puși în dificultate în privința dotării cu aparatură și medicamente necesare unui astfel de caz. Vrem să subliniem că medicii din Terapie Intensivă au insistat pentru menținerea copilului în secția spitalului nostru, însă la insistențele mamei, care sub semnătură și-a asumat riscul transferului, s-au făcut demersuri pentru acesta la Iași”, a declarat managerul Spitalului de Urgență. El a precizat că regretă profund moartea copilului, dar personalul spitalului pe care îl conduce ”este cu conștiința împăcată că s-a făcut cu profesionalism tot ce este omenește posibil”. ”Copilul a venit în stare foarte gravă, în comă, de la Rădăuți și din fișa spitalului Rădăuți am tras concluzia că acolo a fost adus în aceeași stare”, a precizat Rîmbu.
În ceea ce privește acuzațiile mamei, că ea nu a primit hrană pe durata spitalizării la Suceava, managerul Vasile Rîmbu a arătat că din declarațiile asistentei de serviciu și ale medicului de gardă a rezultat că, în seara zilei de 17 octombrie, hrana adusă mamei nu a fost consumată, iar a doua zi oferta de mic dejun a fost refuzată. ”Apoi a insistat foarte mult pentru transfer”, a mai spus Vasile Rîmbu.
Din datele preliminare reiese că insuficiența cardio-respiratorie a fost consecința edemului cerebral și a hemoragiei digestive
Din documentele medicale reiese că, în Compartimentul de Primiri Urgențe Rădăuți, Mattias a avut la evaluare un scor Glasgow 3, ceea ce înseamnă pacient comatos. În aceeași stare a ajuns și la Suceava. Scorul Glasgow se bazează pe evaluarea clinică a deschiderii ochilor, a răspunsului motor și a răspunsului verbal. Poate fi cuprins între 3 și 15 puncte, un scor de 3 asociindu-se cu un prognostic foarte rezervat, în timp ce 15 are un prognostic foarte bun. Un scor sub 8 este definitoriu pentru comă, iar o valoare de 3 definește areactivitatea completă.
Raportul anchetei interne a spitalului mai cuprinde fotocopii ale unor postări ale mamei lui Mattias pe Facebook, din care reiese că bebelușul a început să se simtă rău din data de 8 octombrie și că ajutorul a fost căutat mai întâi pe rețeaua de socializare și abia după o săptămână la cabinetul medicului de familie. De asemenea, conține fișa de constatări preliminare la examenul necropsic, de la Institutul de Medicină Legală din Iași, unde se arată că moartea a fost patologică, provocată de insuficiența cardio-respiratorie acută, ”consecința edemului cerebral și a hemoragiei digestive”. ”Concluziile sunt eliberate sub rezerva examenelor complementare”, este specificat în fișă. Raportul a fost transmis Poliției, Ministerului Sănătății și Direcției de Sănătate Publică (DSP) Suceava și a fost pus și la dispoziția presei.
Ancheta administrativă a DSP încearcă refacerea parcursului copilului de la cabinetul medicului de familie din Falcău, la Spitalul Rădăuți, la Spitalul Județean de Urgență Suceava și până la transferul pacientului, documentat medical. Directorul medical al DSP, dr. Cătălina Zorescu, ne-a declarat, ieri, că a solicitat medicului de familie din Falcău să prezinte fișa medicală a copilului, dar și biletul de trimitere, în cazul în care acesta există.
Nici echipajul SMURD de pe elicopter nu a scăpat de acuzațiile de ucidere, lansate pe rețelele de socializare
Dr. Zorescu a precizat că s-a solicitat medicului de familie să transmită DSP Suceava cine a insistat pentru efectuarea consultului pediatric și dacă i s-a comunicat numele medicului pediatru la care s-ar fi prezentat mama și copilul pentru consult de specialitate.
Din informațiile transmise până acum către DSP de medicul de familie Octavian Dascăl reiese că mama s-a prezentat cu copilul la cabinet în data de 14 octombrie, la ora 8.45, acuzând febră 39,1 grade Celsius în noaptea precedentă, redusă cu Nurofen, până la momentul vizitei, la 37,2 grade Celsius. Medicul Dascăl scrie că în afară de erupția dentară cu tumefacție și hiperemie gingivală nu a descoperit la consult alte semne de boală și că i-a recomandat mamei să apeleze la un specialist pediatru și că i-a dat numărul său de telefon, să-l sune dacă apar modificări în starea copilului. I-a telefonat peste câteva ore și l-a anunțat că febra de peste 39 de grade a revenit, moment în care medicul de familie a insistat pentru consultul la specialist pediatru de la Spitalul Municipal Rădăuți. Dr. Dascăl mai informează DSP că ulterior mama i-a comunicat telefonic faptul că a fost cu copilul la un medic pediatru de la spitalul din Rădăuți, care a indicat un tratament injectabil cu antibiotice la domiciliu.
Deocamdată, nu se știe cine este medicul pediatru care a consultat bebelușul.
Zorescu a arătat că o concluzie în această anchetă administrativă va fi formulată după ce va fi înaintat și raportul medico-legal complet efectuat de Institutul de Medicină Legală Iași.