Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 22 oct 2016 - Anul XXI, nr. 248 (6361)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Recunoașterea meritelor

O stradă din Suceava va purta numele academicianului Emanuel Diaconescu

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Numele primului rector al Universităţii „Ștefan cel Mare” Suceava, academician Emanuel Diaconescu, va fi purtat de o stradă din municipiul Suceava.

Decizia urmează să fie luată de Consiliul Local Suceava, în ședinţa din 27 octombrie.

Iniţiatorul proiectului de hotărâre este primarul Ion Lungu, care a propus ca numele Academician Emanuel Diaconescu să fie atribuit unei artere de circulaţie nou create în cartierul pentru tineri Europa. Strada, care are o lungime de 700 de metri, are capătul de intrare în partea de N-E, din strada Izvoarele Cetăţii, pe partea dreaptă a acesteia, iar capătul de ieșire în partea de N-V, în strada Madrid.

Propunerea edilului sucevean, de atribuire a acestei denumiri de stradă, a primit deja aviz favorabil din partea Comisiei de atribuire de denumiri a judeţului Suceava.

Academicianului, profesorului şi omului de cultură Emanuel Diaconescu, figură emblematică a învăţământului superior românesc, creator de şcoală, mentor pentru generaţii de discipoli, i se datorează înfiinţarea tuturor  facultăţilor cu profil tehnic de la Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava.

La Institutul Superior din Suceava a fost, pe rând, şef de catedră, decan pentru o lungă perioadă, din 1976 până în 1990. Din 1990, an în care se înfiinţează Universitatea „Ştefan cel Mare”, până în 2004, perioadă de mari transformări, în care au apărut noi facultăţi, a fost rectorul, iar din 2004 prorectorul universităţii sucevene.

Ca om, profesor şi renumit om de ştiinţă a fost apreciat, respectat şi admirat de studenţi, cadre didactice şi de întreg mediul academic românesc şi mondial. Academicianului Emanuel Diaconescu i se acordă în 2004, de către Preşedinţia României, Ordinul Naţional Serviciul Credincios în grad de Cavaler.

Emanuel Diaconescu a creat şcoala suceveană de tribologie, recunoscută în plan mondial. În perioada 1989-1997 a fost membru corespondent şi, din 2004, membru plin al Consiliului Internaţional de Tribologie, membru al Comitetului Internaţional ASME de Mecanica Contactului, din 2003, membru al Comitetului Internaţional ASME de Nanotribologie şi Micro/Nano sisteme, vicepreşedinte (1987-2004) şi preşedinte al Asociaţiei Române de Tribologie, preşedinte al Comisiei de Tribologie a Academiei Române (din 1993).

Născut la 7.02.1944, Emanuel Diaconescu a încetat din viaţă pe 8.07.2011.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului O stradă din Suceava va purta numele academicianului Emanuel Diaconescu.
 Vizualizări articol: 3782 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
O stradă din Suceava va purta numele academicianului Emanuel Diaconescu5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei