Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 7 oct 2016 - Anul XXI, nr. 235 (6348)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   7 imagini |   ø fişiere video

„Cântecele solcanilor”

„Zicălaşii” au readus la Solca, după un secol, cântecele lăutarilor de odinioară

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

„Zicălaşii”, formaţia instrumentală din cadrul Centrului Cultural „Bucovina”, care recuperează zestrea muzicală din arealul bucovinean, au readus miercuri, la Solca, după mai bine de o sută de ani, cântecele lăutarilor solcani de odinioară.

 

Au reaprins candelele cântecelor străvechi...

Chiar dacă răcirea accentuară a vremii nu a permis organizarea concertului în aer liber, în Parcul Central al oraşului, aşa cum s-a convenit iniţial cu administraţia locală, s-a găsit soluţia salvatoare pentru susţinerea concertului în salonul restauratului Costa Rica.

În prezenţa unui public care a reunit generaţii diferite, au răsunat cântecele interpretate de „Zicălaşii” Narcis Rotaru, Mihăiţă Cotos, Adrian Pulpă (vioară), Ionuţ Chitic (gordună), Petru Oloieru (ţambal) şi Răzvan Mitoceanu (braci), instrumentişti care, aşa cum a spus scriitorul Ion Drăguşanul, coordonatorul manifestării, „au reaprins candelele cântecelor străvechi, visând să se facă lumină”.

 

48 de „zicale vechi” şi trei piese folclorice interpretate de Sorin Filip

Concertul „Cântecele solcanilor”, circumscris „Sărbătorilor Memoriei” (prin care Centrul Cultural „Bucovina” a recuperat scrieri şi cântece acoperite de colbul uitării), concert închinat celebrilor lăutari solcani de odinioară (începând de la Chiciu cel Bătrân - care a compus „Hora Chiciu”, răspândită în toate ţinuturile locuite de români - până la rapsozii şi lăutarii din preajma anului 1900 - Bujdei Ion Ienciu, Iroftei Bilan, Niculai şi Anghel Ienciu, Nicolai şi Ioan Burdă, Paraschiva Ciobotar, Veronica Manea şi Gherasim Pribagă), a cuprins 48 de „zicale vechi”, piese instrumentale care s-au păstrat prin grija învăţătorului, folcloristului şi compozitorului bucovinean Alexandru Voevidca (1862-1931). Acestor cântece li s-au alăturat, pentru întoarcerea în contemporaneitate, trei piese folclorice interpretate, cu acompaniamentul „Zicălaşilor”, de managerul Centrului Cultural „Bucovina”, interpretul de muzică populară Sorin Filip.

 

Partiturile şi textele cântecelor au fost oferite, frumos legate, primarului Cornel Tehaniuc

Între zicalele care au fost audiate de publicul prezent la manifestare s-au aflat cântecele „Frunză verde alunică”, „Astă vară la Ispas”, „La crâşmă la făgădău”, „Frunză verde mărăcine”, „Bulgăraş de gheaţă rece”, „Când iera punguţa plină”, „Arcanul”, „Hora frăţiei”, „Hora Franţ”, „Hora bradului”, „De la una pân la două”, „Frunză verde sălcioară” sau „Frunză verde şi-o zmicea”.

Partiturile şi textele cântecelor lăutarilor solcani de odinioară („lăutari care, din nefericire - aşa cum a spus Ion Drăguşanul - nu mai au nici un urmaş la Solca) au fost oferite, frumos legate, primarului Cornel Tehaniuc.

Întregul concert a fost filmat (cu sunetul procesat, cu înregistrări separate pentru fiecare instrument) şi va putea fi accesat pe internet, pentru ca „cei din lumea largă - aşa cum a accentuat Ion Drăguşanul - conştienţi ca şi mine că toţi suntem doar o carte scrisă pe care deja s-a oploşit colbul viitorimii, să poată asculta muzica minunată şi adevărată a românilor, desprinsă, odinioară, din arcuşurile lăutarilor solcani”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului „Zicălaşii” au readus la Solca, după un secol, cântecele lăutarilor de odinioară.
 Vizualizări articol: 2578 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
„Zicălaşii” au readus la Solca, după un secol, cântecele lăutarilor de odinioară5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei