Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 24 sep 2016 - Anul XXI, nr. 224 (6337)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9756 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6134 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   8 imagini |   ø fişiere video

Implicare comunitară

Spitalul din Dolhasca, modernizat şi extins de Biserica Ortodoxă, va avea 28 de paturi şi doi medici

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Lucrările de extindere şi modernizare a fostului spital din Dolhasca, finanţate de Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor (ASR) pentru transformarea clădirii în unitate medico-socială, se apropie de final. Preotul Gheorghe Saftiuc, cel care a avut iniţiativa preluării imobilului lăsat în paragină şi transformarea lui într-o unitate medicală de care să poată beneficia şi localnicii cu venituri reduse sau absente, speră ca până la sfârşitul anului să fie încheiate lucrările şi dotarea, iar de la începutul anului viitor, cei circa 10.000 de localnici să poată beneficia de serviciile medico-sociale ce vor fi oferite aici. Conform OUG 70/2002, unităţile medico-sociale nu pot funcţiona decât sub autoritatea administraţiilor locale, astfel că în perioada următoare între Arhiepiscopie, Primăria Dolhasca şi Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Suceava va fi încheiat un protocol de colaborare în care vor fi stipulate atribuţiile părţilor. Cheltuielile medicale vor fi finanţate de Ministerul Sănătăţii, prin DSP, în sumă de aproximativ 8.300 de lei/pat/an, iar cheltuielile administrative urmează a fi împărţite între Biserică şi administraţia locală. Primarul de Dolhasca, Decebal Isachi, ne-a declarat că proiectul de asociere ar putea fi discutat în şedinţa Consiliului Local Dolhasca în şedinţa din luna octombrie.

Părintele Saftiuc spune că Biserica va acoperi cheltuielile cu hrana bolnavilor, o parte din cheltuielile de personal neacoperite de DSP şi lemnele de foc, iar de la primărie se aşteaptă să achite facturile la utilităţi – energie electrică, apă, canalizare, telefonie - şi o parte din salariile îngrijitoarelor.

 

Arhiepiscopia a investit până acum 3 milioane de lei în viitoarea unitate medico-socială

Unitatea medico-socială ”Sfântul Gheorghe” va avea 28 de paturi, cu posibilitate de suplimentare, şi va funcţiona, conform legii, cu doi medici, şase asistente medicale şi şase infirmiere/îngrijitoare. Salariile medicilor şi ale asistentelor sunt plătite de DSP Suceava, iar cele ale infirmierelor trebuie asigurate de ceilalţi doi parteneri. Până acum, ASR a investit în reabilitarea clădirii 3 milioane de lei. Lucrările au început în urmă cu aproximativ şase ani, însă planurile iniţiale au fost date peste cap, după ce constructorii au constatat că imobilul nu avea fundaţie şi au fost necesare subzidiri. S-a săpat la pereţii interiori doi metri lungime, doi metri lăţime şi s-a turnat armătură puternică, ca să reziste la supraetajare prin mansardare, pentru extinderea spaţiului util.

Banii s-au dus repede pe materiale de construcţii, astfel că lucrările au fost sistate o bună bucată de timp şi au fost reluate cu intermitenţe, pe măsură ce părintele reuşea să mai strângă bani. Pe lângă spital, un fost garaj a fost de asemenea amenajat pentru a deservi unitatea, cu încăperi în care poate funcţiona un laborator de analize şi locuinţe de serviciu pentru medici. În această săptămână, echipele de muncitori au început săparea unui puţ de mare adâncime pentru alimentarea cu apă independent de reţeaua oraşului şi amplasarea unui rezervor de 10 tone de apă.

 

Cei 274,5 milioane de lei vechi de la Gala „Top 10 Suceveni” 2015 au fost donaţi pentru dotarea unităţii medico-sociale de la Dolhasca

Implicarea activă a părintelui Saftiuc în viaţa comunităţii pe care o păstoreşte spiritual nu se rezumă la înfiinţarea acestei unităţi medico-sociale. Într-o şcoală părăsită, aflată într-o stare jalnică, a făcut o casă de copii, pe lângă care a ridicat o brutărie, un atelier de tâmplărie şi o mică fermă, pentru a le asigura copiilor toate cele necesare. În apropiere a mai construit o farmacie şi un cabinet de stomatologie, care asigură medicamentele, asistenţa şi tratamentele stomatologice pentru copii, un bloc social pentru orfanii care au împlinit 18 ani şi nu pot avea singuri grijă de ei, iar în curtea spitalului a ridicat un paraclis, o ”biserică a copiilor”, unde vin să se roage copiii de la orfelinatul de peste drum.

Pentru toate câte le-a făcut şi le face, părintele Gheorghe Saftiuc a fost unul dintre cei zece laureaţi ai ediţiei 2015 a Galei ”Top 10 Suceveni”, organizată de Monitorul de Suceava, în parteneriat cu Camera de Comerţ şi Industrie Suceava, Conacul Domnesc şi Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România.

Componenta de binefacere a Galei s-a concretizat la ediţia 2015 în suma de 274,5 milioane de lei vechi, care au fost donaţi pentru dotarea unităţii medico-sociale din Dolhasca. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Spitalul din Dolhasca, modernizat şi extins de Biserica Ortodoxă, va avea 28 de paturi şi doi medici.
 Vizualizări articol: 6328 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.67/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.7 din 3 voturi
Spitalul din Dolhasca, modernizat şi extins de Biserica Ortodoxă, va avea 28 de paturi şi doi medici4.753

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Salată de vinete cu iaurt şi susan Este o versiune mai uşoară şi mai fină a clasicei noastre salate de vinete. Spre deosebire de varianta obişnuită, aceasta, folosită mai ales prin Dobrogea, este de inspiraţie turcească şi nu foloseşte decât foarte puţin ulei, fără a pierde din... Citeşte