Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 24 sep 2016 - Anul XXI, nr. 224 (6337)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Nimic nu-i de pomană

1.000 de lei şi funcţia de director adjunct la Colegiul Tehnic „Alexandru Ioan Cuza” Suceava, oferta pentru frauda de la Evaluarea Naţională în cazul fiului primarului din Salcea

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Monitorul de Suceava prezintă în numărul de astăzi alte detalii din dosarul fraudei de la Evaluarea Naţională în care a fost implicat fiul primarului din oraşul Salcea. În ediţia de astăzi - de la ce a plecat totul, dar şi despre temerile fostei directoare a Şcolii Gimnaziale Plopeni vizavi de Cătălin Huţu, omul care a colaborat cu procurorii DNA şi a oferit date importante pentru clarificarea traseului celor două lucrări înlocuite. Frauda de la Evaluarea Naţională în care tezele reale ale elevului Ioan Ştefan Lungu au fost înlocuite cu altele scrise de specialişti nu ar fi putut fi posibilă fără largul concurs al profesoarei de română Nicoleta Zettel, respectiv al profesorului de matematică Mihai Gîză.

Din informaţiile existente la dosar se pare că soţia primarului din Salcea a vizitat-o pe secretara Şcolii Gimnaziale Salcea şi a întrebat-o dacă „se poate aranja ceva” pentru examenul de la Evaluarea Naţională. Aceeaşi secretară a relatat că înainte de probele de examen a fost vizitată de primarul Ilie Lungu şi consilierul local Mihai Gîză, care era şi profesor de matematică la Şcoala Gimnazială Plopeni. Şi de această dată întrebarea a fost „dacă se poate face ceva”.

Lucrurile nu s-au oprit aici, iar în săptămâna de dinaintea examenului, Cătălin Huţu, director la acea vreme al Şcolii Gimnaziale Salcea, a fost căutat de Mihai Gîză, care i-a comunicat că vine „din partea primarului Ilie Lungu”.

La această întâlnire faţă în faţă, Gîză i-a transmis lui Huţu că primarul din Salcea ar oferi suma de 1.000 de lei şi funcţia de director adjunct la Colegiul Tehnic „Alexandru Ioan Cuza” Suceava pentru soţia directorului din Salcea.

 

Zettel: „Gîză e un nebun, un moşneag în pragul pensiei, cine pune bază pe ce spune el?”

Pe lângă discuţiile ambientale înregistrate de fostul director al Şcolii Gimnaziale Salcea cu ocazia întâlnirilor pe care le-a avut cu Nicoleta Zettel şi Mihai Gîză, la dosar există şi alte înregistrări.

Extrem de vigilentă şi bănuitoare, Nicoleta Zettel a simţit că se întâmplă ceva. Principala persoană care i-a trezit suspiciuni a fost chiar Cătălin Huţu. Întâlnirea pe care a avut-o cu acesta şi care s-a soldat cu înregistrările ambientale în care fosta directoare a Şcolii Gimnaziale Plopeni stabilea ce trebuie făcut pentru a nu „transpira” nimic şi cum s-a încercat fără succes muşamalizarea situaţiei i-a ridicat semne de întrebare.

Aşa se face că la scurt timp după întâlnirea şi discuţia cu Huţu, Nicoleta Zettel s-a întâlnit cu un coleg de la Şcoala Gimnazială Plopeni, în care a semnalat că „s-a simţit trasă de limbă”.

Coleg: Cum a fost discuţia?

Zettel: Ciudată!

Coleg: Da?

Zettel: Îhî. Mi s-a părut că ... nu ştiu, că vrea să ...

Coleg: Deci care...?

Zettel: ... să mă tragă de limbă, habar n-am.

Zettel: A stat el aşa, s-a gândit ... „Da de Gîză cu banii?”, Care-i faza cu Gîză cu banii ...? Deci mi-a pus nişte întrebări, ştii?

Coleg: Aha.

Zettel: Zic: măi, Gîză e un nebun, un moşneag în pragul pensiei, cine pune bază pe ce spune el? „Da, dar ştii că atuncea cu banii?” Zic: băi, nu ştiu nimic! Ăsta vorbeşte vrute şi nevrute, toată lumea ştie că-i într-o ureche!

Zettel: Cumva a amintit nişte nume, ştii?

Coleg: Da, e suspectă treaba!

Zettel: Toate, toate numele ...

Coleg: Dar eu ... Mie mi se pare, aşa din întrebările care mi le-au spus tu, mi se pare într-adevăr ...

Zettel: Deci când mi-a zis de Gîză şi de bani ... Ce bani, băi, care bani? Zic: a văzut cineva ceva, a venit ...? Gîză, zic, tu ştii că iese numai beat umblând.

Zettel: Nu, poate avea ceva la el, în ideea că mai târziu să le folosească, ştii?

Coleg: Mai târziu, sau da ... sau să fi ... trebuie ... să fi fost şi să fi vorbit cu cineva şi avea nevoie de nişte probe ... e şi varianta asta, ştii?

 

Ilie Lungu, primarul din Salcea, cei doi profesori şi femeia de serviciu de la Şcoala Plopeni rămân sub control judiciar

Ilie Lungu, primarul oraşului Salcea, Nicoleta Zettel, profesoară de limba română şi fost director al Şcolii Gimnaziale Plopeni, Mihai Gîză, profesor de matematică, şi Mariana Raţă, femeie de serviciu la aceeaşi unitate de învăţământ, rămân sub control judiciar. Plângerile depuse de cei patru s-au judecat ieri la Tribunalul Suceava, iar magistraţii de drepturi şi libertăţi care au analizat cererile au ajuns la concluzia că nu se justifică ridicarea acestei măsuri.

Controlul judiciar impus de procurorul de caz de la Direcţia Naţională Anticorupţie, Serviciul Teritorial Suceava, este valabil pentru o perioadă de 60 de zile. Măsura a fost luată vineri, 16 septembrie, după ce cu o zi mai devreme, joi, 15 septembrie, cei patru au primit ordonanţe de reţinere pentru o perioadă de 24 de ore. Totuşi, Lungu, Zettel, Gîză şi Raţă nu au stat în arestul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Suceava decât câteva ore, şi asta pentru că structura centrală a DNA a revocat ordonanţele de reţinere, o măsură care a uimit pe toată lumea, inclusiv pe avocaţii cu state vechi de plată în domeniu.

 

Care sunt consecinţele faptelor celor patru

Primarul Ilie Lungu este cercetate pentru patru acuzaţii. Faţă de acesta s-a început urmărirea penală pentru comiterea infracţiunilor de cumpărare de influenţă, dare de mită (două fapte) şi constituire de grup infracţional organizat.

Fosta directoare a Şcolii Gimnaziale Plopeni Nicoleta Zettel este acuzată de aderare la grup infracţional organizat, luare de mită, complicitate la permiterea accesului unor persoane neautorizate la informaţii nedestinate publicităţii în scopul obţinerii pentru sine sau altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, fals în înscrisuri oficiale, uz de fals şi sustragerea sau distrugerea de înscrisuri. Aceleaşi acuzaţii i se aduc şi profesorului de matematică Mihai Gîză, în timp ce Mariana Raţă, femeia de serviciu de la Şcoala Plopeni, este cercetată pentru aderare la grup infracţional organizat, complicitate la permiterea accesului unor persoane neautorizate la informaţii nedestinate publicităţii în scopul obţinerii pentru sine sau altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, complicitate la fals în înscrisuri oficiale, complicitate la uz de fals, complicitate la sustragerea sau distrugerea de înscrisuri. În acest dosar mai are calitatea de inculpat şi Cătălin Huţu, dar faţă de acesta nu s-a luat nici o măsură restrictivă.

După instituirea măsurii controlului judiciar, pe lângă măsurile clasice de a se prezenta la Poliţie săptămânal şi de a nu lua legătura cu martorii, faţă de Nicoleta Zettel şi Mihai Gîză s-au luat şi alte măsuri.

Zettel are interdicţia de a exercita activitatea de director de unitate şcolară, precum şi profesia de profesor de limba şi literatura română, în exercitarea cărora a săvârşit faptele. Interdicţia de a-şi exercita profesia a fost instituită şi faţă de Mihai Gîză.

Între timp, Nicoleta Zettel şi-a prelungit concediul de creştere a copilului şi nu a mai dat pe la Şcoala Gimnazială Plopeni, în timp ce Mihai Gîză va alege cel mai probabil să se pensioneze.

 

Mesajul lui Cătălin Huţu de pe Facebook

Ieri, după apariţia în ziar a materialului despre ceea ce s-a întâmplat cu tezele elevului Ioan Ştefan Lungu, fostul director al Şcolii Gimnaziale Salcea, Cătălin Huţu, a transmis un mesaj pe contul său de Facebook. Mesajul integral îl redăm mai jos: „Îmi pare rău că v-am dezamăgit pe voi - elevi, părinţi, colegi, apropiaţi, colaboratori, rude! Uneori în încercarea de a face bine se poate întâmpla să greşeşti! Sunt cu cugetul împăcat că nu am târâit în acest scandal persoane nevinovate şi că nu am aşteptat nimic în schimb decât linişte pentru mine şi angajaţii şcolii! Mi-aş fi dorit să nu se fi întâmplat vreodată acest incident. Voi plăti pentru greşelile mele!”

 

Elev mediocru cu note la Evaluare extrem de mari

Ancheta DNA Suceava a plecat de la o sesizare prin care se semnala că una din lucrările de la Evaluarea Naţională ale fiului primarului din Salcea ar fi fost înlocuită. Suspiciunea viza teza la limba română, la care Ioan Ştefan Lungu a primit nota 10, în condiţiile în care în cei patru ani de gimnaziu nu s-a dovedit un elev strălucit, iar la simulările pentru Evaluarea Naţională nota a fost de-a dreptul catastrofală.

Ulterior, s-a constatat că şi cea de-a doua teză, la matematică, la care a obţinut nota 8,25, a fost scrisă de altcineva, iar apoi înlocuită. Cu cele două note, Ioan Ştefan Lungu s-a plasat în fruntea clasamentului absolvenţilor şcolii din Prelipca. Ca fapt divers, fiul primarului din Salcea a terminat cei patru ani de gimnaziu cu media 7,96, cu mult mai mică decât media de la evaluarea naţională.

Media de admitere în liceu a elevului Lungu a fost 8,83, punctaj ce i-a permis să intre la Colegiul Tehnic „Alexandru Ioan Cuza” Suceava, secţia Ştiinţe Sociale, prima lui opţiune în ceea ce priveşte admiterea la liceu.

Între timp, notele lui Ioan Ştefan Lungu au fost anulate, iar el a primit nota 1 pentru ambele teze, fiind totuşi admis la Colegiul Tehnic „Alexandru Ioan Cuza” Suceava.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului 1.000 de lei şi funcţia de director adjunct la Colegiul Tehnic „Alexandru Ioan Cuza” Suceava, oferta pentru frauda de la Evaluarea Naţională în cazul fiului primarului din Salcea.
 Vizualizări articol: 10375 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.67/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.7 din 9 voturi
1.000 de lei şi funcţia de director adjunct la Colegiul Tehnic „Alexandru Ioan Cuza” Suceava, oferta pentru frauda de la Evaluarea Naţională în cazul fiului primarului din Salcea3.759

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Parerea mea trimis de
(24 sep 2016, 14:49:07
Puteau sa scrie zece profesori cate 100 de teze. Pentru toti elevii. Daca nu era persoana cu stampila si cu actiunea de inlocuire, frauda nu se producea. Si alti 100 sau 1000 de parinti, puteau promite marea cu sarea. Daca raspunsul ar fi fost NU, la fel, frauda nu se producea. Restul sunt povesti de adormit copiii.

2.   Pentru Costan Costica trimis de
(25 sep 2016, 13:43:40
Cum a fost admins cu 1 la liceu? La fel cum sunt trecuti toti elevi de catre TOTI pseudo profesorii pe care-I au, doar pentru mentinerea catedrelor si a functiilor de directori, dar si poate un cadou, din care daca le ramane ceva, pe principiul sahului, dau si celor din ISJ care se fac ca nu vad ca nu fac nimic a;ceva decat sa treaca loaze si sa fabric astfel nulitati pe banda rulanta.
Sa nu iutam ca poate si la Universitate e cam aceeasi treaba, nulitatile urmand facultatea, care nu se vrea sa-si inchida portile si promoveaza la randul lor aceste loaze. Astfel se umple Romania cu ZEROURI!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Salată de vinete cu iaurt şi susan Este o versiune mai uşoară şi mai fină a clasicei noastre salate de vinete. Spre deosebire de varianta obişnuită, aceasta, folosită mai ales prin Dobrogea, este de inspiraţie turcească şi nu foloseşte decât foarte puţin ulei, fără a pierde din... Citeşte