Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 2 sep 2016 - Anul XXI, nr. 205 (6318)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Un sistem cu mari probleme

Cum explică un fost cenzor cauzele fraudelor de la Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Unul dintre foştii cenzori ai Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor (CARP) Suceava, plecat din asociaţia nebancară relativ recent, în noiembrie 2015, după ce a devenit un personaj incomod, ne-a transmis o serie de constatări personale prin care a încercat să le explice membrilor cum s-a putut ajunge la fraudele înregistrate la Dărmăneşti, în vara anului trecut, respectiv la Comăneşti şi Botoşana în această perioadă. După cum am mai arătat în cotidianul nostru, membri ai CARP din localităţile amintite mai sus s-au trezit că sunt datori pentru împrumuturi pe care nu le-au făcut ori că au restanţe mari la cotizaţii. Cel puţin în cazul de la Dărmăneşti s-a stabilit prin anchetă că fraudele au fost comise de casierul CARP din localitate, Elena Ladaniuc. După cercetările efectuate de poliţişti acesteia i s-a impus un prejudiciu de 331.000 de lei  Şi la Comăneşti acuzaţiile se îndreaptă tot spre casier, Gheorghiţa Iuga, însă în acest caz cercetările sunt abia în fază incipientă. Cert este însă că aceşti casieri nu au fost supuşi unei monitorizări suficiente de cei din conducerea CARP Suceava, ceea ce a permis să se ajungă la nedoritele cazuri, cu oameni de bună-credinţă care s-au trezit datori cu sume de ordinul miilor de lei.

 

Carenţe pe partea de organizare şi control al activităţii financiar-contabile

Fostul cenzor Vasile Mărgineanu a făcut parte din echipa de trei cenzori care verificau printre altele activitatea casierilor. Cu referire la casieri, Vasile Mărgineanu spune că a sesizat imediat ce a ajuns cenzor că sistemul de verificare a acestora este foarte precar. Casierii au pe mână sume mari de bani, pe care nu le predau imediat, astfel că posibilitatea fraudării este foarte mare:

“În ce mă priveşte, încă din primul an al activităţii în comisia de cenzori, în aprilie 2014, am constatat şi am adus în scris la cunoştinţa Comitetului Director carenţele care existau pe partea de organizare şi control al activităţii financiar-contabile. Mă refer la controlul financiar preventiv necorespunzător şi cu totul insuficient organizat şi exercitat. Preşedintele Cezar Telescu a fost primul care nu a fost de acord cu aceste constatări şi împreună cu şefa contabilă Ana Negru (n.r.- între timp aceasta nu mai lucrează la CARP Suceava) au hotărât să nu ţină cont de cele sesizate. Domnul Telescu Cezar şi-a reconsiderat poziţia abia după frauda de la Dărmăneşti, când brusc a trecut în tabăra acuzatorilor”,

Vasile Mărgineanu spune că din perioada în care era cenzor a avut date referitoare şi la un prejudiciu de 80.000 de lei la Casieria Zvorâştea a CARP Suceava.

 

Împrumuturi cu dobândă de 1% pentru angajaţi

În opinia sa, cei cinci membri ai Consiliului Director nu se pricep să întocmească o metodologie de acordare a împrumuturilor şi urmărirea restituirii acestora pe toată durata acordării, astfel că se ajunge la debite importante. Aşadar, problema fraudelor de pe filiera casierilor este doar una. Gradul de îndatorare ar fi cauzat, în opinia lui Mărgineanu, şi de numeroasele avantaje ale celor care lucrează la CARP Suceava.

Vasile Mărgineanu a subliniat că în perioada în care era cenzor toţi membrii din organele alese ale CARP, inclusiv toţi salariaţii, aveau posibilitatea de a lua împrumuturi cu dobândă de doar 1% pe an, având acces de câte ori doresc la noi împrumuturi, cu condiţia rambursării a 50% din valoarea primului.

„Precizez că până la plecarea mea aceste împrumuturi nu aveau la bază nici o reglementare legală din partea unui Consiliu Director, iar din partea vreunei Adunări Generale nici atât. Din acest punct de vedere părerea mea este că aceste împrumuturi pot fi imputate, la cererea Adunării Generale, celor care le-au aprobat, fără posibilitatea unor eventuale contestaţii. La fel se poate proceda şi cu indemnizaţiile exagerate ale organelor alese”, a mai declarat Vasile Mărgineanu.

 

Cine este Vasile Mărgineanu

Vasile Mărgineanu a fost unul dintre cei trei membri în Comisia de Cenzori a CARP Suceava. A venit în 2014, odată cu noul preşedinte, Cezar Telescu. El a fost unul dintre cei care au muncit la probarea prejudiciului creat de o casieră la Dărmăneşti (caz aflat în anchetă penală la Parchetul de pe lângă Judecătoria Suceava), iar prin hârtii oficiale depuse la conducerea CARP a semnalat tot felul de nereguli. Vasile Mărgineanu i-a avertizat în scris pe preşedinte şi pe membrii consiliului director că şi-au stabilit indemnizaţii şi sporuri sfidătoare faţă de pensionari şi tot el a refuzat în scris să încaseze un premiu de 800 de lei, arătând că în situaţia actuală a CARP Suceava nimeni nu ar trebui să primească premii. Un astfel de personaj incomod nu avea cum să fie agreat, astfel că, în noiembrie 2015, acesta a ales să plece singur.

Monitorul de Suceava şi mai ales numeroşii membri nemulţumiţi aşteaptă în continuare un punct de vedere oficial al CARP Suceava cu privire la noile probleme apărute la casieria din Comăneşti şi mai ales cu privire la banii cu care s-au trezit datori oamenii. Cezar Telescu a invocat până acum faptul că cercetările sunt în curs de desfăşurare şi nu poate oferi nici un fel de detalii. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cum explică un fost cenzor cauzele fraudelor de la Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor.
 Vizualizări articol: 3955 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Cum explică un fost cenzor cauzele fraudelor de la Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei