Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 2 sep 2016 - Anul XXI, nr. 205 (6318)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

Solidaritate puternică

Campania „O carte pentru românii din Transnistria” a ajuns la final: s-au strâns peste 8.000 de titluri

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Campania „O carte pentru românii din Transnistria”, demarată de cotidianul "Monitorul de Suceava" şi televiziunea "Plus TV", a ajuns la final. Datorită generozităţii sucevenilor şi nu numai, în final s-au adunat peste 8.000 de titluri. Numai în cursul zilei de ieri, la ultimul transport către Dumbrăveni, acolo unde sunt depozitate temporar cărţile, s-au adunat peste 1.000 de titluri.

Zilele următoare toate cărţile vor fi aşezate în cutii şi va fi alcătuit un opis cu titlul şi autorul fiecărei cărţi, pentru ca în acest fel să poată fi transportate peste Prut.

De-a lungul campaniei care a debutat la finele lunii iulie zeci de suceveni au dovedit că le pasă de ceea ce se petrece în Transnistria, de modul în care românii de acolo fac eforturi şi sacrificii uriaşe pentru a evita politica de rusificare gândită de autorităţile de la Tiraspol. Fie că a fost vorba de profesori în activitate sau care nu mai sunt la catedră, angajaţi sau directori de bancă, poliţişti, silvicultori, pensionari sau oameni care nu au dorit să-şi decline numele şi profesia, cu toţii au contribuit din plin la succesul acestei acţiuni, ocazie cu care redacţia cotidianului Monitorul de Suceava le mulţumeşte.

Dacă la început acţiunea s-a urnit ceva mai greu, ulterior, cu fiecare zi, cu fiecare săptămână care a trecut, impactul a fost tot mai puternic. Puterea exemplului unor oameni care au fost de acord să le apară numele şi fotografia în ziar a fost urmată şi de alţi cunoscuţi sau prieteni şi în acest fel am reuşit să adunăm cele peste 8.000 de titluri.

Un parteneriat real a existat şi cu televiziunea "Plus TV", care a promovat fiecare material apărut în "Monitorul de Suceava" legat de această campanie, dar a avut şi materiale promoţionale zilnice, precum şi comentarii în direct ale lui Gabriel Ghincea şi ale colegilor săi pe marginea donării de carte.

Ca o curiozitate, cele peste 8.000 de cărţi cântăresc mai bine de două tone, iar pentru transportul acestora în Moldova va fi nevoie de două microbuze, şi asta pentru a nu depăşi greutatea admisă pe osie.

 

„Coşmarul românilor de acolo este permanent, ni se pun piedici, dar noi tot existăm”

Pentru noi, cei care ne-am ocupat de această campanie, este un privilegiu că am reuşit să adunăm un număr atât de mare de cărţi şi sperăm ca titlurile care au fost donate să fie de mare ajutor pentru cei cărora le sunt destinate, respectiv copiii şi elevii din Transnistria.

Acum, la mai bine de un an de zile de la ediţia din 2015 a Festivalului Literar „Mihai Eminescu” care are loc la Dumbrăveni, mi-au rămas în minte cuvintele Mariei Roibu, director al Liceului Teoretic „Alexandru cel Bun” din Tighina, oraş aflat sub administrarea autorităţilor de la Tiraspol.

„Coşmarul românilor de acolo este permanent, ni se pun piedici, dar noi tot existăm. Acum câţiva ani erau 2018 elevi, iar acum (n.a. - în 2015) mai avem doar 500 de copii care învaţă în limba română. Noi, profesorii, trebuie să mergem zilnic pe jos câte 30 de km, iar pentru a folosi clădirile în care predăm se plăteşte lunar o chirie de 7.000 de dolari. Cu toate acestea, noi am fost, suntem şi vom fi acolo, cu toate riscurile, inclusiv acela de a fi arestaţi”, a spus Maria Roibu, iar cuvintele ei au ridicat în picioare întreaga asistenţă, care a aplaudat-o la scenă deschisă.

Practic, ideea acestei acţiuni de strângere de carte a plecat de la discursul Mariei Roibu, iar dacă anul trecut am reuşit să ducem doar câteva sute de titluri la Chişinău, iată că anul acesta campania a fost mult mai eficientă şi cu un rezultat pe măsură: peste 8.000 de titluri.

Mulţumiri adresăm şi conducerii Primăriei Dumbrăveni, un partener de nădejde în această acţiune şi cu ajutorul căreia avem convingerea că vom duce la bun sfârşit totul, respectiv transportul cărţilor peste Prut.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Campania „O carte pentru românii din Transnistria” a ajuns la final: s-au strâns peste 8.000 de titluri.
 Vizualizări articol: 1593 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Campania „O carte pentru românii din Transnistria” a ajuns la final: s-au strâns peste 8.000 de titluri5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei