Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 5 aug 2016 - Anul XXI, nr. 182 (6295)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   4 imagini |   ø fişiere video

Definitiv

Toţi inculpaţii din dosarul Dîmbu-Olărean sunt liberi şi fără vreo interdicţie

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Procurorul Dumitru Dîmbu, judecătorul Bogdan Bărbuţă, fostul primar de Rădăuţi Aurel Olărean, afaceristul Constantin Babiuc, dar şi ceilalţi inculpaţi din acest dosar de corupţie au scăpat de orice interdicţie. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a confirmat ieri decizia de la Curtea de Apel Cluj prin care s-a dispus ridicarea controlului judiciar faţă de inculpaţii din dosar. Măsura de ieri este definitivă şi vine la mai bine de doi ani de la începutul anchetei care-i priveşte pe Dîmbu, Olărean şi compania. 

Marius Rădăcină, unul dintre avocaţii care au intrat în acest dosar, a relatat cum a decurs şedinţa de judecată de ieri şi care a fost motivarea instanţei de judecată.

„Am dezbătut la Înalta Curte doar chestiuni de procedură, mai precis faptul că măsura preventivă a controlului judiciar a încetat de drept şi am solicitat instanţei să constate acest lucru. Având în vedere că instanţa de la Cluj a revocat toate măsurile preventive la 20 iulie 2016 şi la 25 iulie 2016 s-au împlinit cele 60 de zile de la ultima menţinere a controlului judiciar, prezenta contestaţie trebuia judecată până la această ultimă dată. Mai concret, am speculat această încălcare a procedurii, iar Înalta Curte s-a pronunţat în acest sens în jumătate de oră, iar consecinţa este aceea că în acest moment nici un inculpat din dosar nu mai are vreo interdicţie”, a arătat Marius Rădăcină.

 

Curtea de Apel Cluj le-a dat procurorilor DNA cu dosarul în cap

În acest moment dosarul se află încă în Cameră Preliminară şi se aşteaptă motivarea prin care magistratul de caz a sesizat un noian de nereguli în rechizitoriu.

Judecătorul de drepturi şi libertăţi de la Curtea de Apel Cluj a decis anularea parţială a ordonanţei de începere a urmăririi penale faţă de toţi inculpaţii şi anularea mai multor ordonanţe de extindere a cercetărilor penale.

Judecătorul a anulat ordonanţele prin care s-a dispus autorizarea de interceptări a înregistrărilor şi a convorbirilor telefonice. De asemenea, au fost anulate autorizaţiile pentru interceptarea şi înregistrarea cu titlu provizoriu pe bandă magnetică efectuate în dosar. Aceste decizii sunt în legătură cu declararea ca neconstituţionale a interceptărilor făcute de SRI.

 Mai mult, Curtea de Apel Cluj-Napoca a decis excluderea a numeroase probe. Printre altele este vorba de procese-verbale de redare în formă scrisă a convorbirilor telefonice şi de redare în formă scrisă a conversaţiilor purtate în mod ambiental. Au mai fost anulate şi procese-verbale de aducere la cunoştinţă a învinuirii şi declaraţii date de învinuiţi şi suspecţi.

Instanţa a mai constatat neregularitatea rechizitoriului faţă de o mulţime de fapte imputate inculpaţilor. Mai exact, s-a constatat o descriere deficitară în fapt şi în drept a infracţiunilor. Este vorba de infracţiuni „grele” din dosar, imputate inclusiv judecătorului suspendat Bogdan Bărbuţă şi procurorului suspendat Dumitru Dîmbu. De exemplu, în cazul lui Dîmbu, instanţa a constatat descrierea deficitară în fapt şi în drept a infracţiunilor de complicitate la şantaj, trafic de influenţă, favorizarea făptuitorului (şase infracţiuni), instigare la compromiterea interesului justiţiei, instigare la infracţiunea de abuz în serviciu, folosirea în orice mod de informaţii care nu sunt destinate publicităţii în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani sau alte foloase necuvenite, abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

 

Aproape un an de arest pentru trei dintre inculpaţi

Măsura controlului judiciar care a fost ridicată ieri vine după un lung şir de evenimente. Dumitru Dîmbu, Bogdan Bărbuţă şi Constantin Babiuc au ajuns în arest preventiv la scurt timp după ce procurorii structurii centrale a DNA le-au percheziţionat locuinţele şi i-au condus la audieri la Bucureşti. Se întâmpla în iunie 2014, ulterior mandatele de arestare preventivă fiind prelungite lună de lună până în primăvara lui 2015, pentru ca ulterior să fie dispusă măsura controlului judiciar.

La acea vreme, la audieri a fost chemat şi primarul din Rădăuţi, numai că procurorii au decis atunci să-l cerceteze în stare de libertate în calitate de suspect. Cu toate că i s-a cerut să nu influenţeze martorii din dosar, Aurel Olărean a încercat să scape de acuzaţiile din dosar şi a vrut să-l şantajeze pe consilierul local Traian Andronachi. Acesta urma să voteze o Hotărâre de Consiliu Local prin care primarul era exonerat de tergiversarea unui dosar, iar în schimb Aurel Olărean urma s-o menţină în funcţia de bibliotecar-şef pe soţia lui Andronachi.

Totul a ajuns la urechile procurorilor DNA, care pe 11 septembrie 2014 au venit la Rădăuţi din nou şi l-au ridicat pe Aurel Olărean, iar ulterior cererea de arestare preventivă a fost admisă.

În acest dosar au mai fost trimise în judecată alte persoane fizice, respectiv judecătoarea Daniela Mariana Prandea, concubina lui Bogdan Bărbuţă, avocata Isabela Zorica Vega, fostul şef al Punctului Poliţiei de Frontieră Siret Mihai Prelipcean, dar şi primarul de atunci din Marginea, Ioan Onufrei. Pe listă se mai află două pensionare, Silvia Panţîru şi Maria Cociorvan, dar şi două persoane fără nici o ocupaţie, Victoria Ţîcşă şi Alina Ancuţa Solovăstru.

În cauză este inclusă ca inculpat şi persoana juridică SC Nikodemus Babiuc SRL, firmă ale cărei conturi sunt sub sechestru.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Toţi inculpaţii din dosarul Dîmbu-Olărean sunt liberi şi fără vreo interdicţie.
 Vizualizări articol: 4421 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Toţi inculpaţii din dosarul Dîmbu-Olărean sunt liberi şi fără vreo interdicţie0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Facatura trimis de
( 5 aug 2016, 21:37:39
Cum Doamne iarta-ne se poate intampla asa ceva? Va dati seama ce se intampla in aceasta tara si cat de mare este traficul de influenta? Acum s-a dat nu stim ce ordonanta ca Sri-ul nu mai are voie sa inregisrteze....ce la fix....cei care sarmanii au fost inregistrati de SRI, inainte de aceasta ordonanta, sunt condamnati....ce convenabil pentru astia care si-au facut de cap in Radauti...Si asta de la frontiera care nu a fost sef la P.T.F. Siret, ci la S.P.F. SIRET, cum l-ati putut jigni in halul asta ...el doar sef la Inspectorat, director de Directie, a fost, nu altceva,...finutul lui Babiuci..sau nu mai este de cand o are pe noua achizitie......piti....elmarele politist care-i jignea pe altii...ia te uite ce facea....rusine...te pomenesti ca-l vezi inapoi mare sef...cu concursul prietenului lui Butisor...acum se plimba fara sa faca nimic, desi este platit din banii statului, ai tuturor, si nu-l vede nimeni.......halal...RUSINE... demisia....

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei