Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 5 aug 2016 - Anul XXI, nr. 182 (6295)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Sinistru

Miercuri seara, pacienţi şi cadavre au aşteptat împreună în UPU să le vină rândul la examinare

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Pacienţii care miercuri seara, în jurul orei 22.00, aşteptau pe hol rezultatele analizelor efectuate în Unitatea de Primiri Urgenţe (UPU) a Spitalului de Urgenţă ”Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava s-au trezit în situaţia de a fi ”vecini de rând” şi cu trei cadavre în huse de plastic, lăsate pe tărgi în faţa uşii de la camera mortuară din UPU. Cele trei cadavre, dintre care unul emana şi un miros pătrunzător de putrefacţie, după cum ne-a relatat o femeie care aştepta rezultatul analizelor copilului ei, au rămas pe hol printre pacienţi mai bine de jumătate de oră. ”Erau foarte mulţi copii şi toţi întrebau ce se află în sacii negri de pe tărgi, unii încercau să se şi apropie. De la un cadavru mirosea tare a putrefacţie. Nu cred că este normal să ieşi cu copilul înţepat în venă de la analize şi să stai în apropierea unui cadavru în descompunere”, ne-a spus A.S., care a mai menţionat că printre părinţii care erau cu copii în UPU se aflau şi membrii unei familii de germani, care priveau cu groază la sacii negri.

La sesizarea noastră, managerul Spitalului de Urgenţă Suceava, Vasile Rîmbu, a declanşat ieri dimineaţă o anchetă administrativă, care s-a soldat cu interzicerea categorică a aducerii în UPU a decedaţilor care trebuie să ajungă la morgă după ce angajaţii de aici au încheiat programul de lucru. ”Nu mai au ce căuta decedaţii în UPU. Vor urma circuite separate, vor fi duşi direct la morgă. A fost o neatenţie a celor de la noi şi un abuz din partea firmei care transportă decedaţii din teritoriu. În UPU este o cameră mortuară cu un singur loc destinată pacienţilor decedaţi în UPU. Alţii nu au ce căuta aici”, a declarat Rîmbu.

 

Unitatea de Primiri Urgenţe, pe post de moaşă comunală pentru alte secţii ale spitalului

Din ancheta administrativă a reieşit că situaţia de miercuri seara a apărut în urma interpretării abuzive a unei clauze din contractul dintre spital şi firma care transportă decedaţii la morgă. O prevedere referitoare la excepţii a fost transformată de firmă în regulă. Mai exact, după cum ne-a declarat şeful UPU, dr. Liviu Cîrlan, în contract scrie că firma transportă decedaţii de la locul unde s-a întâmplat decesul până la morgă. ”În contract este trecut în paranteză că prin UPU sunt aduşi cei la care nu s-a constatat decesul, o situaţie extrem de puţin probabilă, pentru că nu se poate spune despre un om că este decedat dacă nu a constatat cineva asta. Ei preiau un cadavru la solicitarea cuiva (n.r. - în principiu, la solicitarea Serviciului de Medicină Legală), care a constat că respectiva persoană nu mai este în viaţă. Nu umblă aşa, prin oraş, să vadă dacă nu cumva găsesc un cadavru pe care să-l aducă la morgă. Au profitat de această paranteză şi au ajuns ca după ora 3 să treacă prin UPU cu toţi decedaţii. Cheia de la morgă este lăsată la UPU, că la noi este program non-stop, fişele decedaţilor se fac în UPU, dar asta nu înseamnă că trebuie să aducă decedaţii şi să-i descarce aici”, a declarat dr. Cîrlan.

Referitor la situaţia de miercuri, dr. Cîrlan a arătat că unul dintre cele trei cadavre aparţinea unui pacient decedat în UPU şi îşi avea locul ”de drept” în camera mortuară din secţie, unde conform legii trebuie să fie păstrat obligatoriu două ore.

Acesta a fost lăsat însă în faţa uşii deoarece brancardierul care îl transporta a fost chemat de urgenţă să ducă un pacient politraumatizat în sala de operaţie. Din motive obiective, în noaptea respectivă în UPU se aflau doar doi dintre cei patru brancardieri pe tură.

Celelalte două cadavre au fost aduse pentru morgă şi au fost lăsate pe hol în UPU până când reprezentantul firmei a îndeplinit formalităţile de înregistrare şi a venit un brancardier să le transporte la destinaţie, ceea ce a durat mai bine de jumătate de oră.

 

”Decedat plimbat prin UPU cu targa nu va mai exista, de azi înainte”

Cazul de miercuri, cu prezenţa concomitentă a trei cadavre în UPU, sub ochii şi nasul pacienţilor, a determinat spitalul să clarifice protocolul referitor la transportul cadavrelor la morgă. ”Decedat plimbat prin UPU cu targa nu va mai exista, de azi înainte”, a precizat şeful secţiei de Urgenţă.

Până când va fi revizuit contractul dintre spital, cu Serviciul de Medicina Legală, Prosectura (morga) Laboratorului de anatomie patologică şi Unitatea de Primiri Urgenţe, pe de o parte, şi firma de transport funerar, de cealaltă parte, decedaţii vor fi înregistraţi în continuare prin UPU în afara orelor de program de la morgă, dar cadavrul nu va mai fi scos din maşină. Reprezentantul firmei de transport funerar va completa datele necesare, apoi însoţit de un brancardier din UPU va duce decedatul direct la morgă. La Suceava, transportul este asigurat, în baza unui contract, de firma de pompe funebre Efemer. Serviciul Judeţean de Medicină legală are permanenţă, Laboratorul de Anatomie patologică şi prosectură, nu şi nu am reuşit să aflăm de ce cheia de la morgă stă la UPU şi nu la cel care este de serviciu la ML, având în vedere că de decedaţi se ocupă legiştii, în morga de la Anatomie patologică şi prosectură, nu urgentiştii. Întrebarea este cu atât mai legitimă cu cât, pe lângă medici, toţi asistenţii medicali de la Anatomie patologică şi de la Medicină legală au salarii mai mari decât medicii din UPU, ajungând şi la 8.273 de lei. Cel mai mare salariu al unui medic din UPU Suceava este 7.035 de lei

Conform Ordinului nr. 1134 din 25/05/2000 al ministrului Justiţiei şi Sănătăţii, pentru aprobarea Normelor procedurale privind efectuarea expertizelor, a constatărilor şi a altor lucrări medico-legale, autopsia unui cadavru se efectuează numai de către un medic legist, la morga spitalului în a cărui raza teritorială s-a produs moartea sau a fost găsit cadavrul. Transportul cadavrelor care urmează să fie autopsiate se asigură, de la locul faptei până la morgă, cu vehicule special amenajate, aflate în dotarea unităţilor medico-legale, sau cu alte mijloace speciale.

Cadavrele se transportă în huse de plastic închise, indiferent de distanţă, astfel: în cazul cadavrelor în stare avansată de putrefacţie se folosesc huse de transport impermeabile şi în cazul deceselor determinate de boli infecto-contagioase, a căror declarare este obligatorie, se folosesc huse de transport impermeabile şi închise ermetic.

Pentru pacienţii decedaţi în spital, legislaţia prevede că, după două ore de la deces, cadavrul este transferat la morgă de brancardierii secţiei unde a decedat bolnavul şi este depus în frigiderul mortuar/camera frigorifică. Din acest motiv, la modernizarea UPU s-a amenajat şi o cameră mortuară în secţie, mai ales că un număr însemnat de pacienţi ajung aici în stare critică, în urma unor accidente, cu şanse de supravieţuire minime. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Miercuri seara, pacienţi şi cadavre au aşteptat împreună în UPU să le vină rândul la examinare.
 Vizualizări articol: 9258 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.50/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.5 din 8 voturi
Miercuri seara, pacienţi şi cadavre au aşteptat împreună în UPU să le vină rândul la examinare4.558

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei