Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 5 aug 2016 - Anul XXI, nr. 182 (6295)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Definitivat 2016

59 de candidaţi s-au retras din examen după ce au primit subiectele, iar 49 au absentat de la testare

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

239 de cadre didactice din judeţ au susţinut ieri proba scrisă a examenului de definitivat, testarea care le asigură acestora un loc la catedră pe perioadă nedeterminată.

49 dintre candidaţii înscrişi iniţial au lipsit de la testare, iar alţi 59 au părăsit sălile de evaluare după ce au fost repartizate subiectele, însă nu vor figura ca absenţi, metodologia permiţând acest lucru.

Proba scrisă s-a desfășurat la Colegiul Tehnic „Samuil Isopescu” Suceava, la 31 de discipline. Durata probei a fost de patru ore, de la ora 10.00 la 14.00.

Dintre cei 347 de candidaţi înscrişi iniţial, cei mai mulţi s-au înscris pentru limba română (55 de candidaţi), pentru învăţământul primar s-au înscris 50 de candidaţi, pentru educaţie fizică – 39, învăţământ preşcolar – 35, matematică – 28, engleză – 23.

Primele rezultate vor fi afişate în data de 11 august, la Colegiul „Samuil Isopescu” şi pe definitivat.edu.ro. Contestaţiile se depun la centrul de examen, conform calendarului aprobat, în zilele de 11 august, după afişarea rezultatelor, şi 12 august. Rezultatele finale se afişează la centrul de examen şi pe site-ul anterior menţionat în data de 18 august.

 

Nota de trecere, minim 8

Definitivatul conferă dreptul de practică în învăţământul preuniversitar, testarea putând fi susţinută de cei care au predat cel puţin un an. Potrivit metodologiei, profesorii care se înscriu la definitivare sunt inspectaţi la clasă de cel puţin două ori, de inspectorul pe disciplină de examen şi directorul şcolii, după care susţin o probă scrisă.

Profesorii pot să susţină această probă de trei ori, într-un interval de maximum cinci ani.

Cei care pică definitivatul pot să fie angajaţi în învăţământ doar pe perioadă determinată, ca profesori debutanţi.

Nota minimă de promovare a probei scrise este 8, faţă de 7 în anii trecuţi, plafonul stabilit pentru promovarea examenului fiind contestat de candidaţi.

„Subiecte destul de grele şi nota de trecere foarte mare. Dacă ar fi fost ca în anii trecuţi, să trecem cu un minim 6, 7, cred că toţi am fi învăţat cu mai mult spor, am fi fost mai motivaţi. E mai greu la definitivat decât la titularizare. Titularizarea se poate da în fiecare an, însă definitivatul se poate da doar de trei ori în cinci ani şi trebuie să luam minim 8”, ne-a mărturisit o candidată la ieşirea din examen.

 

Lucrările nu vor fi corectate în judeţ

Proba scrisă conţine subiecte de specialitate, metodica predării, pedagogie şi elemente de psihologia educaţiei, iar nota obţinută la proba scrisă este considerată nota de la examen.

Alina Bianca este profesoară de limba engleză la Frătăuţii Noi, fiind la a doua încercare de a-şi obţine definitivarea în învăţământ.

„A fost bine. Mai bine decât mă aşteptam. Subiecte accesibile. Cred că am abordat toate subiectele pentru a obţine notă de trecere”, ne-a declarat tânăra.

Tot la limba engleză, însă pentru prima dată, a fost evaluată şi Gabriela, aceasta mărturisind că ”anul acesta pot să spun că au fost accesibile. Acum depinde şi de norocul fiecăruia la corectat. De luat 8 însă e destul de greu pentru că e foarte mult de învăţat, dar cine învaţă reuşeşte”.

Lucrările scrise vor fi evaluate în şase centre organizate la nivel naţional.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului 59 de candidaţi s-au retras din examen după ce au primit subiectele, iar 49 au absentat de la testare.
 Vizualizări articol: 2582 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 2.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 2.0 din 1 vot
59 de candidaţi s-au retras din examen după ce au primit subiectele, iar 49 au absentat de la testare2.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei