Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 7 iul 2016 - Anul XXI, nr. 157 (6270)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6712 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

În funcţie

Mihai Găşpărel este noul inspector-şef al Gărzii Forestiere Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

În urma unui ordin de ministru datând din 23 iunie 2016, Mihai Găşpărel este noul inspector-şef al Gărzii Forestiere Suceava. În ultimii ani el a ocupat funcţia de şef serviciu de Implementare - Avizare din cadrul Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic şi Vânătoare Suceava.

Obiectivul general al misiunii pe care o are în calitate de inspector-şef al Gărzii Forestiere este garantarea regimului silvic şi al regimului cinegetic, precum şi legalitatea circulaţiei materialelor lemnoase.

 

Câteva obiective specifice vizate în noul mandat de conducere

Printre obiectivele specifice vizate de noua conducere se numără în primul rând evidenţa proprietăţilor forestiere. Este foarte important ca proprietarii să înţeleagă că este o obligaţie a lor să notifice cu privire la transferul proprietăţii. Un al doilea obiectiv este prevenirea şi diminuarea tăierilor ilegale de arbori şi asigurarea integrităţii şi dezvoltării Fondului Forestier Naţional. Din acest punct de vedere, Suceava figurează ca o zonă de risc, o zonă cu probleme pe această linie. Un al treilea obiectiv al noii conduceri vizează prevenirea şi combaterea braconajului cinegetic. Acest gen de acţiuni comportă un grad mare de risc pentru personalul silvic, pentru că e vorba de persoane care sunt dotate cu armament, cu maşini de teren şi cu posibilităţi de deplasare rapidă. De aceea e o problemă care necesită un personal specializat şi resurse materiale deosebite. Un alt obiectiv specific al celui nou instalat la conducerea Gărzii Forestiere vizează creşterea calităţii şi diversităţii resursei forestiere, prin asigurarea amenajării Fondului Forestier Naţional şi aplicarea amenajamentului silvic. Toată masa lemnoasă care se poate recolta din pădure, cu mici excepţii, trebuie reglementată prin aceste amenajamente silvice. Lipsa urmăririi acestui gen de lucrare, a amenajamentului, poate genera prejudicii însemnate fondului forestier. Multe tăieri ilegale pot fi mascate prin modul în care se face amenajamentul silvic şi modul cum se aplică. De aceea, acest amenajament este nivelul de referinţă de la care se pleacă. Dacă nu este verificat şi nu este recepţionat în condiţii optime, există riscul să se dea drumul unui document care să poată crea ulterior probleme. Un alt obiectiv propus de noua conducere îl reprezintă asigurarea realizării pazei Fondului Forestier şi a Fondului Cinegetic Naţional.

Asigurarea legalităţii punerii în piaţă a produselor pădurii, un alt obiectiv propus de conducerea Gărzii Forestiere Suceava, este un obiectiv legat de un regulament european datând din anul 2010, care se referă la obligativitatea fiecărui stat să instituie un sistem de verificare a punerii pe piaţă a lemnului şi produselor din lemn. Un alt obiectiv specific este consolidarea capacităţii instituţionale ale Gărzii Forestiere şi vizează în primul rând completarea schemei de personal, ocuparea funcţiilor de conducere şi de execuţie, perfecţionarea personalului şi adaptarea lui la ultimele dotări tehnice. Îmbunătăţirea cadrului normativ este un obiectiv propus de Mihai Găşpărel pentru activitatea Gărzii Forestiere, toate neconcordanţele prevederilor legale cu realitatea din teren, neadaptarea prevederilor şi a instrumentelor juridice trebuind comunicate ministerului şi în acest fel să se ajungă la o formă optimă a cadrului juridic. Prin aceste obiective specifice propuse pentru perioada următoare de activitate a Gărzii Forestiere se încearcă o unificare a practicilor la nivelul gărzilor din întreaga ţară.

 

Priorităţi pentru o gestionare mai bună a fondului forestier

În ceea ce priveşte suprafaţa fondului forestier controlată de Garda Forestieră Suceava, aceasta este de 1.120 000 de hectare şi reprezintă 20% din Fondul Forestier Naţional. În contextul în care sunt 9 Gărzi Forestiere în România, Garda Forestieră Suceava gestionează cea mai mare suprafaţă de pădure la nivel naţional. Între priorităţile noii conduceri, Mihai Găşpărel a declarat că „intenţionez în cel mai scurt timp să reactualizez zonele de risc. Ultima identificare a acestor zone s-a făcut în anul 2014, însă din cauza doborâturilor, a schimbărilor de proprietate, a infestărilor, aceste zone de risc au o anumită mobilitate şi e foarte important de sesizat o modificare a acestei zone.” O altă prioritate o reprezintă ocuparea funcţiilor de conducere şi de execuţie vacante în cadrul instituţiei, care se speră a fi realizată în următoarele luni. O prioritate şi o mare problemă în acest moment o constituie combaterea lipsei împăduririlor. La ora actuală, pe evidenţele deţinute s-a inventariat o suprafaţă de 3.184 de hectare care nu a fost împădurită în termenul legal de 2 ani. Conform Codului Silvic, orice proprietar este obligat ca în termen de 2 ani de la tăierea finală să facă împădurirea terenului pe care îl deţine în proprietate. Foarte mulţi proprietari au neglijat acest aspect, iar din anul 2005 instituţia a dat nenumărate somaţii şi în anumite cazuri s-a reuşit împădurirea. Anul acesta în judeţ s-a reuşit împădurirea a 750 de hectare de teren proprietate privată, ca urmare a acestor somaţii, şi se speră într-o creştere a suprefeţelor plantate în anii următori.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Mihai Găşpărel este noul inspector-şef al Gărzii Forestiere Suceava.
 Vizualizări articol: 6438 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Mihai Găşpărel este noul inspector-şef al Gărzii Forestiere Suceava0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei