Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 7 iul 2016 - Anul XXI, nr. 157 (6270)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Mănăstirea Sf. Mina

Sfinţirea Bisericii Mici cu hramul Sf. Mina şi Maica Domnului „Umilenia”, pe 31 iulie, în localitatea Roşiori, comuna Forăşti

Pe 31 iulie 2016 va avea loc sfinţirea Bisericii Mici cu hramul Sf. Mina şi Maica Domnului „Umilenia” din cadrul complexului mănăstiresc Sf. Mina din localitatea Roşiori, comuna Forăşti. Slujba va fi oficiată de un sobor de preoţi. Mănăstirea Sf. Mina funcţionează din luna iunie 2010 şi are obşte de călugări, 7 vieţuitori, stareţ preacuviosul Arhimandrit Vamava Ene. Are hramurile: “Sfântul Mare Mucenic Mina”, “Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril”, “Sfântul Ierarh Vlasie” şi “Sfântul Apostol Vamava”. Este situată pe şoseaua naţională Fălticeni - Roman, la 17-18 kilometri de Fălticeni, ramificaţie stânga un kilometru, pe drum de piatră. Ansamblul mănăstiresc este construit pe locul numit “Dealul Bisericii”, într-o zonă cu un peisaj mirific, în care apele Moldovei se desfată într-o câmpie largă ce se împleteşte, în zare, cu pădurile la poalele munţilor Carpaţi. Se vede astfel toată valea Moldovei cu satele Roşiori, Giuleşti, Vadu Moldovei, Boroaia, Răuceşti, Drăguşeni.

 

Scurt istoric

Locului i se spune “Dealul Bisericii” pentru că pe acest deal au existat schituri cu obşte de călugări care au fost distruse din cauza vitregiilor vremurilor. Unul dintre schituri, cu hramul “Sf. Arhangheli Mihail şi Gavril”, a existat în perioada sec. XlX-lea. Săpăturile făcute în zonă au descoperit oseminte ale călugărilor îngropaţi aici, iar pe o cărămidă datată din 1864 era înscris numele unui ieromonah Porfirie îngropat lângă peretele bisericii. Protosinghelul Gamaliil de la Mănăstirea Neamţ a sosit aici pentru a ridica un nou aşezământ monahal pe locul ruinelor fostului schit. Când a vrut să pună temelia pentru Sfânta Masă a noului aşezământ prin lucrarea Sfântului Duh s-a aflat o candelă aprinsă din timpul vechiului aşezământ. În anul 1937 călugării au fost risipiți în cele patru zări de către puterea vremii, împrăștiindu-se la alte mănăstiri. În acest al doilea schit, care avea o bisericuță de lemn acoperită cu șindrilă, a slujit Protosinghelul Gamaliil împreună cu schimonahul Varlaam, monahii: Chiriac, Ghirontie, Nifon, Iftimie și alții. Pe locul Sfântului altar s-au plantat salcâmi care au dăinuit până la a treia rezidire. După colectivizare un oarecare sătean a venit să ridice piatra Sfintei Mese, dar din putere dumnezeiască roțile tractorului au explodat, așa că piatra Sfintei Mese nu a putut fi îndepărtată de locul Sfânt. Odată cu schimbările aduse de revoluție, credincioșii din zonă au dorit să construiască biserică, ridicându-se un paraclis provizoriu, în formă de cruce, iar la începutul anului 1996 sub conducerea starețului Varnava Ene s-a ridicat biserica mare din zid de piatră, corpul de chilii, paraclisul din incinta stăreției, clopotnița și gardul din piatră înconjurător. Interiorul bisericii are catapeteasma, baldachinul Sfintelor Moaște și stranele făcute din lemn de stejar. De când s-a început slujirea în sfânt lăcașul nou, cu hramul ”Sfântul Mare Mucenic Mina”, la rugăciuni, slujitorii și credincioșii cereau Sfântului să le dăruiască o părticică din Sfintele Sale Moaște, fapt ce s-a realizat în scurt timp. Pe data de 9 februarie 2003, s-a adus Sfânta Raclă cu părticele din Sfintele Moaște ale Sf. M. Mc. Mina, Sf. Ier. Vasile cel Mare, Sf. Ier. Glicherie Mărturisitorul, Sf. M. Mc. Gheorghe, Sf. Sf. Mc. Haralambie și Sf. Mc. Florian însoțite de Sf. Acoperământ de pe Racla Sf. Mina din Egipt și la 11 iunie, s-a adus și icoana ”Axionita”.

O mare bucurie s-a înfăptuit pe 13 iunie 2004, când la mănăstire au ajuns o părticică din Lemnul Sf. Cruci a Mântuitorului și părticele ale Sfinților Sf. Mc. Modest și Emoghen primite de la Ierusalim. Apoi, în anul 2005, s-au primit părticele ale Sf. Ier. Ioan Gură de Aur, Sf. Ier. Ghenadie și Sf. M. Mc. Pantelimon împreună cu icoanele Maicii Domnului,”Maica Domnului Grabnic Ajutătoare” și ”Gherontissa” din Sfântul Munte Athos. La 2 mai 2010, prin rugăciunile sfinților și Binecuvântarea Maicii Domnului s-au adus: o părticică din Brâul Maicii Domnului, Încălțămintea Sf. Ier. Spiridon, și părticele ale: Sf. Ioan Botezătorul, Sf. Ier. Nicolae, Ioan Maximovici, Sf. Ap: Matei, Vartolomeu, Filip, Sf. Mc.: Procopie, Luchian, Agapit, Lavru, Victor, Severian, Marina, Hristina, Iustina, Sf. Cuv. Antonie, și alți Sfinți ce au împodobit baldachinul cu sfintele moaște. Toate acestea sunt un odor de binecuvântare pentru toţi pelerinii mănăstirii noastre. Odată cu obligaţia de reînfiinţare a acestei mănăstiri aducem un pios omagiu de recunoştinţă celor ce s-au jertfit pentru păstrarea tradiţiei creştin - ortodoxe şi ducem mai departe ceea ce au întemeiat şi păstrat cu preţul vieţii lor. Vă rugăm, în măsura posibilităţilor, să participaţi alături de noi sprijinindu-ne cu materiale sau financiar la finalizarea constucţiilor şi pictura Bisericii. Mulţumindu-vă pentru înţelegere şi pentru binele acordat până în prezent ne rugăm Domnului pentru sănătate, dragoste în familiile dumneavoastră şi pentru iertarea păcatelor. Dumnezeu să vă ajute în continuare să fiţi alături de noi până la terminarea acestui sfânt lăcaş. Dumnezeu să vă binecuvânteze! Amin! (Stareţ arhimandrit Ene Raicu Varnava)

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sfinţirea Bisericii Mici cu hramul Sf. Mina şi Maica Domnului „Umilenia”, pe 31 iulie, în localitatea Roşiori, comuna Forăşti.
 Vizualizări articol: 8116 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Sfinţirea Bisericii Mici cu hramul Sf. Mina şi Maica Domnului „Umilenia”, pe 31 iulie, în localitatea Roşiori, comuna Forăşti0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Religie

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei