Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 18 mai 2016 - Anul XXI, nr. 115 (6228)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   11 imagini |   ø fişiere video

Conferinţă

Problemele persoanelor cu nevoi speciale, mediatizate prin vocea Consiliului Naţional al Dizabilităţii din România

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

La Conacul Domnesc din Şcheia s-a desfăşurat marţi, 17 mai, în prezenţa unui public numeros, conferinţa „Consolidarea capacităţii instituţionale a Consiliului Naţional al Dizabilităţii din România”. La eveniment au participat reprezentanţi ai Consiliului Naţional al Dizabilităţii din România, oficialităţi judeţene, reprezentanţi ai Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, ONG-uri din judeţul Suceava şi instituţii responsabile în implementarea prevederilor Convenţiei ONU pentru identificarea și soluţionarea problemelor specifice accesibilităţii la nivel local, judeţean, regional a persoanelor cu nevoi speciale.

Conferinţa a debutat cu un moment de rugăciune. La intrarea în sala de conferinţă a ÎPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, publicul s-a ridicat în picioare şi a cântat „Hristos a Înviat”, după care s-a rostit rugăciunea „Tatăl nostru”. Directorul executiv al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Suceava, Doina Cristina Cojocaru, în calitate de gazdă a evenimentului, a salutat invitaţii şi a făcut o scurtă trecere în revistă a situaţiei persoanelor cu dizabilităţi şi a implicării instituţiei pe care o conduce în decursul anilor. Ea a amintit de înfiinţarea reţelei de asistenţi maternali profesionişti, cu ajutorul unor ONG-uri, de închiderea unor centre de plasament şi înlocuirea acestora cu case de tip familial, de închiderea Casei de Copii „Sf. Maria”, moment care a coincis cu decizia ca minorii cu vârste de până la 3 ani să fie daţi în asistenţă maternală şi să nu fie internaţi în centre de plasament, la toate aceste rezultate contribuind, în opinia şefei de la Protecţia Copilului, o colaborare bună cu instituţiile locale, judeţene, cu Biserica Ortodoxă, respectiv Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor, cu ONG-uri.

Tot ea a salutat prezenţa Danielei Tontsch, președintele Consiliului Naţional al Dizabilităţii din România, „vocea democratică și reprezentativă a persoanelor cu dizabilităţi din România, instituţie care apără drepturile persoanelor cu dizabilităţi”. ÎPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, a amintit printre altele că cei care lucrează cu persoane cu nevoi speciale, cu copii, cu bătrâni, trebuie să lucreze „cu timp şi fără timp”, „cu toată inima”, pentru că, a completat Sfinţia Sa, „când lucrezi cu omul bolnav trebuie să lucrezi cu inimă bună, cu dragoste faţă de om”. „Dumnezeu cere să cercetăm pe cel bolnav”, a mai spus ÎPS Pimen, şi „Dumnezeu ne dă”, aşa că îndemnul final către cei prezenţi la conferinţă a fost „Să vă dea Dumnezeu râvna cea bună”.

 

Proiecte de iniţiativă legislativă pentru îmbunătăţirea vieţii persoanelor cu dizabilităţi

Prezent la eveniment, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, a spus că atunci când treci printr-o suferinţă înţelegi mai bine ce înseamnă viaţa unei persoane cu nevoi speciale. „Din păcate, încă mai sunt persoane care trec nepăsătoare pe stradă, indiferente la suferinţa persoanelor cu dizabilităţi. Avem un sistem, instituţii care se adresează persoanelor cu deficienţe şi s-au făcut nişte lucruri bune în acest sens. S-au alocat bani pentru centre pentru copii şi bătrâni din tot judeţul: Gura Humorului, Todireşti, Zvoriştea, Costâna, Siret. S-a văzut că o colaborare bună, un parteneriat cu Biserica Ortodoxă, cu Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor, a dat rezultate, aşa cum se întâmplă la centrul de copii de la Rădăuţi, şi dorinţa mea ar fi ca aceste parteneriate să se extindă”, a spus Cătălin Nechifor.

Daniela Tontsch, președintele Consiliului Naţional al Dizabilităţii din România (CNDR), şi Justina Radu, directorul executiv al Consiliului, au vorbit despre importanţa temei de dezbatere „O Românie accesibilă într-o Europă fără bariere” şi despre „Accesibilitatea, o prioritate a noastră, a tuturor”. Preşedintele CNDR a spus că a fost emoţionată la momentul de început al conferinţei, când invitaţii au cântat la unison „Hristos a Înviat”, completând că nu în toate judeţele s-a bucurat de o aşa participare. Daniela Tontsch a amintit că instituţia pe care o reprezintă a înaintat Parlamentului României, la începutul acestui an, mai multe proiecte de iniţiativă legislativă, printre care creșterea prestaţiei sociale a persoanelor cu dizabilităţi.

În opinia CNDR-ului, trebuie respectat dreptul persoanelor cu dizabilităţi la un standard adecvat de viaţă pentru ele şi familiile lor, inclusiv la alimentaţie, îmbrăcăminte şi locuinţă adecvate şi la îmbunătăţirea continuă a condiţiilor de trai. Un alt proiect legislativ propus de CNDR are rolul de a asigura examene scrise sub formă de grilă pentru persoanele cu deficienţă de auz. Iniţiatorii acestei propuneri legislative au în vedere accesul persoanelor cu handicap auditiv la educaţie, deoarece elevii/studenţii cu deficieţe de auz și limbaj nu pot susţine un examen sau concurs în limbajul specific handicapului, limbaj mimico-gestual, așa cum persoanele cu handicap de vedere pot susţine orice examen sau concurs în limbaj Braille.

 

Expoziţie şi program artistic

În cadrul conferinţei au fost susţinute şi alte teme, printre care „Implicarea Bisericii Ortodoxe Române în activităţile privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi – sprijin moral, spiritual şi material, acordat persoanelor cu dizabilităţi”, prezentată de pr. Petru Crăciun, consilier pe probleme social-filantropice al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuţilor. În sala de conferinţă de la Conacul Domnesc a fost organizată şi o expoziţie cu produse realizate de persoanele cu dizabilităţi în atelierele ocupaţionale din cadrul centrelor din structura DGASPC Suceava: Blijdorp Suceava, Gura Humorului, Costâna, Mitocu Dragomirnei, Todirești, Zvoriștea, Pojorâta.

Spre finalul evenimentului, mai multe grupuri artistice din cadrul centrelor sociale de la Gura Humorului, Sasca Mică, Todirești, Mitocu Dragomirnei, Dolhasca au susţinut un mic spectacol, bucurându-se de aplauzele şi aprecierile publicului. Conferinţa desfăşurată ieri a fost organizată de Consiliul Naţional al Dizabilităţii, în colaborare cu Consiliul Judeţean Suceava, DGASPC Suceava şi Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuţilor.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Problemele persoanelor cu nevoi speciale, mediatizate prin vocea Consiliului Naţional al Dizabilităţii din România.
 Vizualizări articol: 2226 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Problemele persoanelor cu nevoi speciale, mediatizate prin vocea Consiliului Naţional al Dizabilităţii din România5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Prune murate în oţet Dacă aţi cumpărat de la supermarket nişte prune superbe, dar v-a dezamăgit faptul că nu sunt prea coapte şi nu prea au gust, dacă vă întrebaţi cumva dacă se mai poate face ceva cu ele ori ar trebui să renunţaţi la poftă şi la bani în... Citeşte