Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 18 mai 2016 - Anul XXI, nr. 115 (6228)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Narcis SIRETEANU

Narcis SIRETEANU


Dinţii noştri se clatină şi cad

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Ne spun statisticile oficiale că mai mult de jumătate dintre români evită să calce pragul cabinetului stomatologic, de parcă ar intra pe un teritoriu minat. O fi vorba de frica de injecţie sau de groaza de freza aceea sinistră, care turuie ca un picamer în gură? O fi vorba de virusul HIV, care se ia când sterilizarea e de mântuială?

Or fi, într-o oarecare măsură, şi astea. Dar în cazul omului matur, cu un buget limitat, mai curând nivelul notei de plată, achitate la finele lucrării, înspăimântă, nu freza stomatologică.

Aşa că avem, probabil, cea mai mică medie europeană de dinţi pe gură de locuitor. De multe ori, ruinele din gura românilor au o notă tragică, amintind de paragina de care sunt cuprinse staţiuni turistice altădată pitoreşti, precum Borsecul, de exemplu. Gingiile se retrag, parcă dezgustate. Dinţii se clatină şi cad unul câte unul, ca într-un joc de domino. Mulţi dintre noi nici nu ştiu ce e ăla detartraj. Fiindcă nu ştiu ce înseamnă, nu şi-au făcut niciodată detartraj.

Dacă în lumea civilizată fiecare cetăţean poartă în gură un patrimoniu de 32 de dinţi, frumos suflaţi cu smalţ şi bine orânduiţi în rastelul lor bucal, în România suma de 32 e atinsă deseori doar la nivel de familie. Normal. Cine are mii de euro să-şi înşurubeze implanturi, când până şi protezele dentare sunt un lux pentru noi? Refacerea danturii poate costa mai dihai decât izolarea termică a apartamentului.

Totuşi, stomatologii români nu sunt de plâns, deşi cei mai mulţi aleg să lucreze şi ei în străinătate. Lunile iulie şi august duduie de pacienţi, pentru că vin în concediu tocmai românii plecaţi la lucru în străinătate. Fie pâinea cât de rea, refacerea danturii tot mai ieftină e-n ţara mea! Putem numi asta turism stomatologic.

Trec uneori pe stradă şi mă minunez cât de murdar este vocabularul oamenilor. Dar ce cuvinte te-ai aştepta să iasă din gurile lor cotropite de insalubritate?

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Dinţii noştri se clatină şi cad.
 Vizualizări articol: 2051 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.67/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.7 din 6 voturi
Dinţii noştri se clatină şi cad4.756

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Prune murate în oţet Dacă aţi cumpărat de la supermarket nişte prune superbe, dar v-a dezamăgit faptul că nu sunt prea coapte şi nu prea au gust, dacă vă întrebaţi cumva dacă se mai poate face ceva cu ele ori ar trebui să renunţaţi la poftă şi la bani în... Citeşte