Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 31 aug 2015 - Anul XX, nr. 201 (6013)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6438 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   9 imagini |   ø fişiere video

Sub genericul „Porţi deschise”

Momente artistice emoţionante, oferite sâmbătă de beneficiarii Centrului de Recuperare din Mitocu Dragomirnei

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Beneficiarii Centrului de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică (CRRN) Mitocu Dragomirnei au oferit sâmbătă, 29 august, momente artistice emoţionante, în cadrul acţiunii „Porţi deschise”. Persoanele cu dizabilităţi al căror destin „a dictat” că le este mai bine într-un centru de recuperare decât în familie sau printre străini şi-au deschis nu doar porţile pentru a putea fi vizitaţi, admiraţi, aplaudaţi, ci şi inimile, ceea ce au făcut ei pe scenă presupunând mult efort, multă determinare, multă emoţie.

Au venit să-i vadă, în primul rând, aparţinătorii, familiile, dar au luat parte la eveniment şi localnici din Mitocu Dragomirnei, vecini care deja îi cunosc şi ştiu că în fiecare zi aceşti oameni se luptă să fie acceptaţi de comunitate, să fie mai puţin judecaţi, mai puţin umiliţi. Nu poţi să rămâi indiferent atunci când cu lacrimi în ochi familiile se întregesc, oameni care nu s-au văzut de multă vreme, nu şi-au vorbit, şi-au dus dorul au avut ocazia sâmbătă să se strângă în braţe, să îşi vorbească, să îşi spună bucuriile şi tristeţile, să facă fotografii, să cânte şi să danseze împreună. Au fost şi unii beneficiari care au vărsat lacrimi de tristeţe, pentru că nimeni din familiile lor nu a venit să-i vadă. Acţiunea „Porţi deschise” a început la ora 10:00, cu sosirea şi primirea invitaţilor, turul Centrului de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică (CRRN) şi al Locuinţei Maxim Protejate, aflat în subordinea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Suceava, prezentarea centrului, a activităţilor realizate în cadrul centrului, urmate de momente artistice susţinute de beneficiari, prezentarea atelierelor de lucru şi premierea „artiştilor”.

 

Evoluţia beneficiarilor, apreciată de familiile acestora

Şefa Centrul de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică (CRRN) Mitocu Dragomirnei, Cristina Doroftei, ne-a spus că acţiunea şi-a atins obiectivul, „acela de a arăta aparţinătorilor evoluţia beneficiarilor, de a consolida legătura cu familia, de a arăta societăţii că aceşti oameni au abilităţi. Noi le descoperim şi le punem în valoare, iar feedback-ul primit a fost unul pozitiv. Ne propunem, prin toate acţiunile pe care le organizăm, să reducem riscul de marginalizare sau excludere socială a persoanelor cu dizabilităţi şi să ajutăm la conştientizarea că acestea reprezintă o resursă insuficient pusă în valoare în momentul de faţă şi în nici un caz o povară pentru societate”.

În sesiunea de discuţii avută cu Cristina Doroftei, o parte din aparţinători au prezentat evoluţia beneficiarilor, observată de ei atunci când i-au luat, cu învoire, acasă. O mamă a spus: ,,Fetiţa mea a învăţat să scrie, deşi este diagnosticată cu retard sever. Sunt bucuroasă că scrie singură şi poate să se semneze”. În cadrul aceleiaşi discuţii, sora unei beneficiare a declarat: „Sora mea a făcut un curs de horticultură. Când a fost acasă, m-a învăţat multe lucruri despre plante, lucruri pe care eu nu le ştiam”.

 

Diplome şi mici cadouri pentru beneficiari

Asistenta medicală primară Laura Bocăneţ, de la Centrul de la Mitocu Dragomirnei, a apreciat că o evoluţie foarte bună a avut şi cea mai tânără dintre beneficiarele centrului, în vârstă de 20 de ani, care a recitat, a cântat şi a dansat, purtând o ie românească, la fel ca şi alţi beneficiari ai centrului, impresionând publicul, dar şi pe părinţii ei cu „saltul” pe care l-a făcut fata într-un timp relativ scurt, după ce a fost adusă în centru în condiţii greu de imaginat.

„Nu mă aşteptam să evolueze atât de bine. Am aflat de la conducerea centrului că fiica mea se implică în activităţile desfăşurate în centru şi în comunitate, participă la activităţi gospodăreşti şi la cele de la atelierul de terapie ocupaţională, unde a învăţat multe lucruri utile, descoperindu-şi şi abilităţi artistice”, a spus tatăl tinerei A.M., care a venit la spectacolul de sâmbătă pentru a o încuraja şi pentru a vedea paşii făcuţi de fiica lui, însoţit de mama fetei, de surorile şi de cumnatul beneficiarei.

Toate persoanele care şi-au etalat abilităţile artistice în spectacol au fost aplaudate, felicitate de public, premiate cu diplome şi mici cadouri. Alături de beneficiarii centrului, a evoluat în cadrul spectacolului de sâmbătă şi formaţia Dinamic Grup Suceava, alcătuită din Ghiţă Sericiuc şi Codruţ Holca. Conducerea centrului a fost sprijinită în organizarea evenimentului şi de Cornelia Procopiuc, Asociaţiile „Dum Spiro Spero”, Multicare şi Kontrast-E.

 

Rezidenţă pentru persoane adulte cu nevoi speciale, handicapuri accentuate psihice, mintale şi asociate

CRRN Mitocu Dragomirnei asigură persoanelor adulte cu handicap neuropsihic găzduire, îngrijire, recuperare, reabilitare, socializare/resocializare şi reinserţie socio-familială pe o perioadă nedeterminată, în funcţie de nevoile individuale ale beneficiarilor. În momentul de faţă se asigură rezidenţă pentru 48 de persoane adulte cu nevoi speciale, handicapuri accentuate psihice, mintale şi asociate (mintal+fizic/senzorial etc., psihic+fizic/senzorial).

Şefa Centrul de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică Mitocu Dragomirnei, Cristina Doroftei, ne-a spus că „programul de recuperare-socializare, prin obiectivele planului de intervenţii, asigură o varietate de tipuri de activităţi terapeutice în măsură să satisfacă diversitatea de cerinţe şi preferinţe ale utilizatorului”. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Momente artistice emoţionante, oferite sâmbătă de beneficiarii Centrului de Recuperare din Mitocu Dragomirnei.
 Vizualizări articol: 1844 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Momente artistice emoţionante, oferite sâmbătă de beneficiarii Centrului de Recuperare din Mitocu Dragomirnei5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei