Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 29 aug 2015 - Anul XX, nr. 200 (6012)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Mircea Radu IACOBAN

Mircea Radu IACOBAN


Să vezi și să nu crezi!

Pacostea Becali

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Suntem cu toţii profund vinovaţi de constituirea şi înfoierea fenomenului Becali, întrutotul descalificant pentru bruma de prestigiu (că atât a mai rămas!) a românilor şi a României! Ani în şir ne-am hlizit la tv („e simpatic!”), bucurându-ne că suntem mai mintoşi şi mai luminaţi decât oierul din Pipera, trecându-i cu vederea şi limbajul de mahala, şi, mai ales, mânăriile la lumina zilei. Individul şi-a văzut de treabă, ajungând, culmea culmilor, să ne reprezinte în Parlamentul Europei! Fenomenul Becali s-ar cuveni examinat de sociologi şi de psihiatri, fiindcă nu se poate rezuma doar la reţeta lui Iosefini, „neatenţia dvs. şi iuţeala mea de mână”. O fi România, după SUA, cea de a doua ţară a tuturor posibilităţilor, dar chiar să fie lăsat de capul lui un lăcătuş mecanic incult şi bigot, dispus doar să extragă profit din tot ce atinge, e prea de tot!

La întronizarea Patriarhului, i-a înmânat Prea Fericitului Daniel o „atenţie” de 100.000 de euro, gestul acceptării, chiar dacă mai târziu s-a emis chitanţă, aducându-l pe Întâistătătorul BOR - ne pare rău, dar trebuie s-o spunem - în rând cu lăutarii „omeniţi” de cel ce comandă muzica. După care, Becali a donat 2 de milioane de euro pentru construcţia Catedralei şi s-a ales cu „Crucea Moldovei”. Numai că, acum, vrea banii înapoi: cică, de fapt, Patriarhia ar fi trebuit să vireze suma călugărilor de la Athos, deşi donatorul s-a lăudat, în presă, că i-a dat pentru Catedrală! Cât despre Athos: în schimbul „sfaturilor sfinţilor părinţi” a contribuit din greu la bunăstarea athoniţilor, miluindu-i cu nu mai puţin de 5,5 milioane euro! Ce spital s-ar fi putut construi şi dota cu mormanul de bănet sustras din sărăcia României! Scriu „sustras” amintindu-mi oftatul lui Cuza după secularizarea din 1863: domnitorul era „îngrozit de jafurile călugărilor ce-i momeau prin felurite meşteşuguri pe credincioşi ca să lase averile lor danii mănăstirilor”. Dar n-ar fi danii, ci, de fapt, investiţii productive: Gigi se uita la un meci transmis la tv „când l-am rugat pe bunul Dumnezeu să-mi dea un scor bun (...), iar eu voi construi o biserică. El (adică Dumnezeu, n.n.) mi-a zis să merg la Maglavit, să construiesc biserica acolo.”

Dincolo de enormitatea conversării directe cu Atotputernicul, ar fi de observat că, dacă-i într-adevăr Bun şi Drept şi Dumnezeul tuturor, atunci ar săvârşi o enormă nedreptate acordând interesat şi condiţionat (!) victoria într-un meci... cotizantului de la Athos. Adversarii au acelaşi Dumnezeu; să fie favorizat cel care plăteşte mai mult? Halal credinţă! (Nici cu pupătorul de iconiţe Iordănescu nu mi-e ruşine, raţionamentul strâmb e acelaşi, dar barem selecţionerul nu plăteşte cash graţia divină, ci imploră umil pronia cerească.) Pe tot ce a pus mâna Becali a stors şi a distrus. Avicola Iaşi (cu afaceri de 6,1 milioane lei în 2012) se zbate în insolvenţă, după ce a fost jumulită la sânge. Gigi are de plătit creditorilor 32 de milioane de euro, la care se adaugă 30 de milioane datorii la stat, drept pentru care intenţionează... să doneze firma Patriarhiei. A ajuns Biserica strămoşească să crească şi să vândă găini? Şi Arcom este în insolvenţă, cu 3 milioane de lei pierderi în 2014. Romes, uzina de armament de la Drăgăşani, mai are 28 de salariaţi şi pierde un milion de lei în 2014: insolvenţă. Toate aceste unităţi aveau cândva profit!

Steaua a beneficiat de 95 de milioane de euro în 2011 şi de 58,4 în 2014. De investit, Becali a investit în total 12 milioane. Diferenţa – la teşcherea. Dar iată-l pe vag alfabetizatul Becali autor de cărţi! (Una chiar mi-aş dori s-o citesc, „Becali, Parlamentul Europei şi Parlamentul României” – !!) Autorlâcul puşcăriaşilor fiind în floare, nu lipsesc lăudătorii. Ionuţ Ţene recenzează „Athos, patria Ortodoxiei”: „Pentru mulţi intelectuali simandicoşi, care scriu din viaţa lor artificială de şoareci de bibliotecă şi din cărţi (adică, tot ăia, n.n.) fără nici o legătură cu viaţa reală, apariţia cărţii i-a mirat şi i-a bulversat”. Păi, nu? De altfel, cum e turcul e şi pistolul: „pentru mulţi... i-a bulversat”! După ce a anunţat că donează un milion de euro unei biserici ortodoxe din Bruxelles (deputatul european este, fireşte, interesat de soarta continentală a ortodoxiei), Gigi ne informează că va ridica şi o nouă biserică la Mănăstirea Prislop, construcţie care va contribui la menţinerea fericitului ritm românesc de sfinţire a câte zece noi biserici în fiecare lună – una la trei zile. Din ce bani? „Din banii ăştia, câştigaţi de Steaua, pac-pac-pac aşa voi construi spitale şi biserici”. Cum se vede, spitale mai târziu, n-au finalizare lucrativă, sunt investiţii moarte, Domnul vrea biserici şi iar biserici.

O fi oare Dumnezeul lui Becali cel adevărat? Dacă da (deşi mă îndoiesc) atunci barem vina noastră, a tuturor, să ne-o ierte.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Pacostea Becali.
 Vizualizări articol: FLOOD/SPAM | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 9 voturi
Pacostea Becali5.059

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte articole semnate de:
Cătălin MIHULEAC
Cătălin MIHULEAC
Mircea Radu IACOBAN
Mircea Radu IACOBAN

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei