Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 31 aug 2015 - Anul XX, nr. 201 (6013)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Pasiune şi profesionalism

Acrobaţii aeriene spectaculoase, adrenalină şi manevre ameţitoare, la spectacolul aviatic Suceava Air Show

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Mii de priviri aţintite spre cer, adrenalină, demonstraţii de agilitate, măiestrie, profesionalism şi evoluţii spectaculoase ce au ţinut cu sufletul la gură participanţii au configurat tabloul celei de-a patra ediţii a spectacolului aviatic Suceava Air Show.  Evenimentul a avut loc sâmbătă, în imediata apropiere a Aeroportului Internaţional „Ştefan cel Mare” Suceava de la Salcea. A fost locul unde pasiunea şi emoţiile s-au împletit pentru a da naştere unui show spectaculos. Lupingurile, balansurile ameţitoare ale aparatelor de zbor, schimbările de direcţie spectaculoase, picajele şi virajele au fost urmărite de cei prezenţi cu mare interes.

Spectatorii de toate vârstele, aproape 9.000 din estimările Jandarmeriei Suceava, au apreciat acrobaţiile executate cu aeromodele, avioane ultrauşoare, elicoptere şi de paraşutişti, dar şi efectele pirotehnice, care au încheiat manifestarea de sâmbătă.

Pe cerul Sucevei au evoluat unii dintre cei mai cunoscuţi specialişti în domeniu, invitatul special fiind lituanianul Jurgis Kairys, multiplu campion mondial de acrobaţie aeriană.

Alături de acesta s-au mai remarcat prin prestaţiile lor cei trei piloţi experimentaţi ai formaţiei Iacării Acrobaţi, piloţii Aeroclubului României „Hawks of Romania” şi ai Asociaţiei Bucovina Fly Club, precum şi pilotul Sandi Oprişor de la Sanaero Helicopter, care a oferit publicului elemente de acrobaţie aeriană executate cu elicopterul BELL 206.

Publicul i-a răsplătit pe piloţi cu aplauze, iar aceştia i-au mulţumit cu salutul tradiţional, balansând aripile avioanelor în semn de recunoştinţă.

 

Steag de 500 de metri pătraţi, purtat pe cerul Sucevei

Un drapel fluturat pe cerul Sucevei în timp ce din boxe răsuna Imnul României a marcat deschiderea oficială a celei de-a patra ediţii a Suceava Air Show.

Steagul a fost purtat de unul dintre cele trei avioane Savage aparţinând Bucovina Fly Club, membrii clubului fiind cei dintâi care au animat cerul cu avioanele Savage Cruiser, Savage Classic şi Savage Bobber.

Cel mai popular elicopter cu motor cu reacţie din toate timpurile, BELL 206, la manşa căruia a stat pilotul constănţean Sandi Oprişor, a oferit un program dinamic şi plin de surprize. „Joaca” dintre elicopter şi o persoană aflată la sol a făcut deliciul spectatorilor, întreg scenariul dând impresia că cel de la sol dirijează elicopterul. Desigur, a fost un joc bine controlat, care implică măiestrie, artă şi precizie şi, nu în ultimul rând, sute de ore de antrenament.

Un show desăvârşit a făcut şi formaţia de paraşutişti de la Aeroclubul României, Ovidiu Solcanu, Andrei Gabriel, Cristinel Popescu, Sorin Enghel, Ciprian Drobotă şi  Andrei Albu, purtând în zbor un drapel de 500 m pătraţi.

În aşteptarea celebrilor Iacări Acrobaţi, a evoluat avionul Extra 300 pilotat de Cristi Iorgov, membru în echipa naţională de acrobaţie. Spectatorii l-au urmărit trecând pe spate, la firul ierbii sau salutând publicul, precum şi virajele, pendulurile, tonourile şi picajele de la mare înălţime, iar o inimă desenată pe cer a fost dedicația pilotului pentru toţi cei care i-au aplaudat acrobațiile.

 

Final spectaculos

Unul dintre cele mai gustate momente de public a fost evoluţia Iacărilor Acrobaţi.

Plăcerea zborului şi devotamentul faţă de avioanele lor, Yak 52, fabricate la Bacău, au fost oglindite în modul în care aceştia au zburat, oferind demonstraţii de înaltă acrobaţie. Daniel Ştefănescu, Ioan Postolache şi Dan Conderman au încins motoarele avioanelor şi şi-au dovedit măiestria în faţa sucevenilor care i-au aşteptat.

Toate privirile publicului s-au ridicat spre cer în momentul în care şi-a făcut apariţia  lituanianul Jurgis Kayris, o legendă mondială a sporturilor aviatice, multiplu campion mondial de acrobaţie aeriană.

Zeci de mişcări de rotaţie consecutive, balansuri ameţitoare, zbor razant pe spate, demonstrații tactice şi răsuciri pline de spectaculozitate, desene trasate în înaltul cerului au convins publicul de măiestria campionului. A fost momentul în care aproape toţi spectatorii au stat cu ochii pe cerul Sucevei, cu respiraţia tăiată, cei mai mulţi încercând să imortalizeze cu aparate foto şi video prestaţia lituanianului.

Murmure de uimire s-au auzit din mulţime pe tot parcursul evoluţiei formaţiei „Hawks of Romania”, George Rotaru, Laszlo Ferencz, Cristian Iorgov şi Andrei Şerbu turând la maximum motoarele celor patru avioane Extra 300. „Şoimii” s-au remarcat prin sincronizarea fără cusur, zboruri în formaţie, tonouri în urcare, tonouri în coborâre. Avioanele au gonit pe cerul brăzdat de fum oferind publicului sucevean un spectacol foarte bun, moment urmat de patru paraşutişti de la Aeroclubul României, cu o evoluţie inedită, coborând din cer cu artificii care au luminat văzduhul până la aterizare.

Efectele pirotehnice spectaculoase de la sol şi avioane care au trecut prin „foc” au încheiat după-amiaza de sâmbătă.

 

Spectatorii au fost încântaţi de spectacolul profesioniştilor

Spectatorii au avut doar cuvinte de laudă pentru magicienii zborului, singurul reproş fiind adus la adresa pauzelor mari dintre momentele de interes ale show-ului.

„Mi-a plăcut foarte mult, chiar fascinant. Lupingurile pe care le-au făcut piloţii mi-au plăcut. Aş avea curaj să mă urc cu ei, chiar mi-ar face mare plăcere. Nu mi-e frică. Sunt profesionişti. Toate felicitările din toată inima”, a transmis o participantă care urmărea evoluţia aşilor aerului din unul din balcoanele Centrului Economic Bucovina.

La rândul său, Ştefan Gheorghiţă, venit de la Dumbrăveni, a mărturisit că „este ceva deosebit pentru judeţ, pentru oraş. Chiar de mic copil aveam o vedere foarte bună de la aeroport, erau demonstraţii mai multe cu vreo 25 de ani în urmă. De patru ani încoace au revenit cu spectacole şi le mulţumim”.

„E frumos. Am fost şi în anii trecuţi. Iacării Acrobaţi sunt favoriţii mei şi acum aşteptăm finalul”, ne-a spus un participant care urmărea spectacolul cu un binoclu.  Spectacolul de sâmbătă a fost organizat de Consiliul Judeţean Suceava şi Regia Autonomă Aeroportul „Ştefan cel Mare”.

 

Pompierii militari suceveni, prezenţi la Suceava Air Show

Pompierii militari suceveni au fost şi anul acesta alături de organizatorii mitingului aviatic Suceava Air Show.

Echipajele Detaşamentelor de Pompieri Rădăuţi şi Suceava au fost prezente pe Aeroportul "Ştefan cel Mare" de la Salcea cu tehnică de intervenţie şi echipaje de prim ajutor medical, asigurând prevenirea, monitorizarea şi gestionarea situaţiilor de urgenţă în eventualitatea producerii lor.

De asemenea, inspectorii de specialitate ai ISU Suceava au avut standuri de prezentare, de unde au împărţit pliante şi fluturaşi şi au explicat tuturor celor care s-au oprit în dreptul lor măsurile de prevenire, precum şi modul de comportare în cazul producerii unor situaţii de urgenţă.

Mai mult, pompierii paramedici au făcut demonstraţii practice de acordare a primului ajutor medical pe manechine, fiind atras un public numeros, fiecare dorind să afle ce poate face atunci când se găseşte în faţa unei situaţii în care ar putea salva viaţa cuiva, doar respectând câteva reguli de bază, până la sosirea echipajelor profesioniste.
Cei mici au fost foarte receptivi la explicaţiile pompierilor militari şi la sfârşit s-au fotografiat cu o parte din tehnica de intervenţie (cască şi ţeavă de refulare).

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Acrobaţii aeriene spectaculoase, adrenalină şi manevre ameţitoare, la spectacolul aviatic Suceava Air Show.
 Vizualizări articol: 3356 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.40/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.4 din 5 voturi
Acrobaţii aeriene spectaculoase, adrenalină şi manevre ameţitoare, la spectacolul aviatic Suceava Air Show4.455

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei