Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 5 aug 2015 - Anul XX, nr. 179 (5991)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Dezechilibru

Necesarul zilnic de sânge din Spitalul de Urgenţă Suceava depăşeşte volumul recoltat de la donatori

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Cel mai mare consumator de sânge din judeţul Suceava este Spitalul de Urgenţă ”Sfântul Ioan cel Nou”, care a solicitat în unele zile şi 60 de pungi. Media zilnică la spital este, potrivit directorului Centrului de Transfuzii Suceava, dr. Maria Antoneta Pilat, de 40 de pungi de sânge/zi, comparativ cu celelalte spitale din judeţ, unde sunt solicitate 3-4 pungi de sânge zilnic. Explicaţia este în numărul mare de intervenţii chirurgicale şi creşterea numărului de accidente ale căror victime ajung la Spitalul de Urgenţă. Din păcate, volumul de sânge recoltat de la donatori este sub necesar, media zilnică fiind de 30 de pungi. Din acest motiv, de multe ori medicii din spitale roagă familiile pacienţilor care au nevoie de transfuzie să găsească persoane dornice şi apte să doneze sânge pentru ca stocul uzual să poată fi refăcut rapid. Este doar un gest umanitar şi civic, nicidecum o condiţionare pentru ca pacientul să primească sângele de care are nevoie. Centrele de transfuzii nu dau adeverinţe care să ateste donarea în astfel de situaţii, cel mult pot confirma telefonic, dacă medicul de caz întreabă. De asemenea, familia pacientului nu primeşte sângele ”la pachet” pentru a-l duce la spitalul unde se efectuează intervenţia, iar arondarea centrelor de transfuzii la centrele universitare este strictă. De exemplu, Centrul de Transfuzii Suceava trimite sânge doar la Iaşi şi îl trimite doar cu ambulanţa. Lipsa de informare în privinţa reglementărilor după care se conduc centrele de transfuzii generează uneori situaţii tensionate pentru familiile pacienţilor, care pe lângă presiunea psihică exercitată de starea celui din spital se confruntă şi cu reguli pe care nu sunt dispuse să le înţeleagă sau să le accepte.

 

Reguli la donare

O astfel de situaţie s-a înregistrat ieri, când soţia unui bărbat care urmează a fi operat astăzi la un spital din Bucureşti ne-a reclamat faptul că doi dintre donatorii pe care i-a găsit nu au fost acceptaţi, precum şi durata lungă a procedurilor de donare şi atitudinea neprietenoasă a unui funcţionar. Femeia ne-a spus că medicul de la Bucureşti i-a cerut să găsească patru donatori, iar doi dintre cei cu care s-a prezentat nu au fost acceptaţi la centrul din Suceava. Explicaţia pe care am primit-o de la dr. Pilat a fost că unul dintre cei patru face parte dintre donatorii fidelizaţi şi a fost rugat de femeie, ieri dimineaţă, când omul s-a prezentat la centru, să doneze pentru soţul ei. ”Scopul pentru care medicii fac solicitări de donare este ca familia să găsească alţi donatori, nu pe cei care vin în mod curent şi ne asigură stocul de sânge. Pacientul nu este condiţionat de actul de donare, el oricum primeşte sângele de care are nevoie, din stoc. Familia este rugată să vină cu alte persoane pentru reîntregirea stocului. Unii vin şi cu câte 50 de donatori. Nu poţi să vii în faţa centrului şi să apelezi la donatorii fidelizaţi, aşa nu facem nimic”, a spus dr. Pilat.

În ceea ce priveşte respingerea la donare, motivele sunt confidenţiale şi sunt comunicate doar celui în cauză, dar există anumite condiţii legate de vârstă, greutate, starea de sănătate, consum de alcool şi de droguri etc., peste care nu se poate trece. Centrul de Transfuzii Suceava organizează periodic campanii de donare, la care de regulă cei mai receptivi sunt studenţii, jandarmii, militarii de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă şi poliţiştii. Ultima campanie a fost la sfârşitul acestei săptămâni, la Vatra Dornei, unde graţie sprijinului voluntar oferit de Dorna Medical, care a pus la dispoziţie spaţii şi personal, au fost recoltate 80 de pungi de sânge.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Necesarul zilnic de sânge din Spitalul de Urgenţă Suceava depăşeşte volumul recoltat de la donatori.
 Vizualizări articol: 1473 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Necesarul zilnic de sânge din Spitalul de Urgenţă Suceava depăşeşte volumul recoltat de la donatori5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei