Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 25 iun 2015 - Anul XX, nr. 144 (5956)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9754 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6739 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Iniţiativă

Băişanu: „Suceava, Capitală Culturală Europeană” trebuie să fie proiectul cel mai important pentru dezvoltarea municipiului

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Copreşedintele liberalilor suceveni, deputatul Alexandru Băişanu, consideră că proiectul cel mai important pentru dezvoltarea municipiului reşedinţă de judeţ trebuie să fie „Suceava, Capitală Culturală Europeană” în anul 2021. Alexandru Băişanu a declarat în cadrul unei conferinţe de presă că din punctul său de vedere Suceava şi Bucovina în general au toate şansele să obţină această titulatură. Băişanu a dezvăluit că în ultimul an a lucrat personal la dosarul care ar trebui să fie depus pentru ca Suceava să obţină titulatura de „Capitală Culturală Europeană”, investind din banii proprii pentru a face sondaje prin care să identifice clar profilul Sucevei şi al Bucovinei.

„Sunt astăzi în măsură să anunţ proiectul care poate să scoată din adormire Suceava şi Bucovina. Este vorba despre candidatura municipiului Suceava pentru obţinerea titlului de Capitală Culturală Europeană în anul 2021”, a spus Băişanu. El a precizat că până la termenul limită de depunere a candidaturii, pe 10 octombrie 2015, mai sunt 100 de zile, timp în care toţi factorii de decizie din Suceava trebuie să se implice pentru susţinerea acestui proiect. „Oamenii trebuie să înţeleagă faptul că nu mai este timp pentru politica mică sau pentru hârjoneli. Trebuie să avem un singur proiect important, cum este acesta, pentru a scoate Suceava din întuneric”, a spus Băişanu.

El a arătat că intenţionează să aibă discuţii cu primarul Sucevei, Ion Lungu, cu preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, precum şi cu reprezentanţi ai mediului universitar şi cu parlamentarii suceveni pentru o susţinere comună a acestui proiect. Băişanu a subliniat că în susţinerea acestui proiect va avea alături şi specialişti de la Sibiu, cei care s-au ocupat direct pentru promovarea proiectului prin care Sibiul a obţinut titulatura de „Capitală Culturală Europeană” în anul 2007. Liderul PNL Suceava a mai arătat că în proiectul pentru Suceava intenţionează să atragă în calitate de parteneri şi regiunile Cernăuţi, din Ucraina, şi Chişinău, din Republica Moldova.

Alexandru Băişanu a subliniat că Suceava şi Bucovina au câteva avantaje importante în faţa celorlalte oraşe care intenţionează să candideze, amintind aici de zestrea religioasă, ecumenismul, zestrea culturală de o valoare incomensurabilă, apropierea de Ucraina, istoria Bucovinei, dar şi multiculturalismul, având în vedere că aici trăiesc în deplină armonie nu mai puţin de 12 etnii, fiind un exemplu în miniatură de Uniune Europeană.

„Acum dăm gongul celor 100 de zile foarte importante pentru Suceava şi Bucovina”, a spus Băişanu, făcând referire la termenul rămas până la depunerea candidaturii Sucevei. El a mai precizat că proiectul pe care l-a iniţiat este mai presus de orice interes politic şi de orice orgoliu personal, subliniind faptul că toţi oamenii politici suceveni trebuie să vină în sprijinul acestei iniţiative.

Alexandru Băişanu a mai spus că va iniţia şi o petiţie online pentru susţinerea candidaturii Sucevei în vederea obţinerii titulaturii de „Capitală Culturală Europeană”. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Băişanu: „Suceava, Capitală Culturală Europeană” trebuie să fie proiectul cel mai important pentru dezvoltarea municipiului.
 Vizualizări articol: 2157 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.0 din 4 voturi
Băişanu: „Suceava, Capitală Culturală Europeană” trebuie să fie proiectul cel mai important pentru dezvoltarea municipiului1.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   LOL! trimis de
(25 iun 2015, 11:50:33
Ăștia vor să facă din Suceava capitală culturală europeană în timp ce le ia ani la rând să pună la punct un amărât de cinematograf
2.   Radu mamii ....Radule! trimis de
(25 iun 2015, 12:05:51
Raducule, sansa ta de a fi primar al Sucevei .... a fost. In 2012 pe primarul Lungu il putea bate si un ghiveci cu flori, cu conditia sa aiba inscriptionata sigla Usl. Tu....s-avem pardon, dar n-ai fost in staresa ajungi primar.... fiindca ....e simplu : sucevenii nu numai ca nu te plac, dar te si dispretuiesc. Toti stim ca esti un combinator care sta la discutii cu toti borfasii, toti stim ca desi dai din clanta din opozitie, ai nevasta protejata de psd ca sefa ca cnas....toti stim ca ai trecut de la Pc pe la toate partidele care ti-au dat un os de ros. Eu zic ca nu vei fi primar, si asta nu din cauza ca nu te votez eu. Eu zic ca nu vei fi primar pentru ca nu stiu pe nimeni care sa te voteze.
3.   Comentariu trimis de
(25 iun 2015, 12:29:35
Domnul Baisanu a inceput sa fie foarte activ, semn ca se apropie alegerile, dar oare cine va mai vota actuala clasa politica, doar retardatii , ca sigur cetatenii onesti si cu mintea la ei s-au convins de ,,potenta,, politica a tuturor politicienilor care s-au perindat prin politica locala.
Asa ca multe ,,succesuri,,.....
4.   Suceava capitala culturala europeana???? trimis de
(25 iun 2015, 19:21:28
Domnul Baisanu fiind acum alaturi de Iohannis ar putea sa invete de la el ce trebuie facut ca un oras sa devina capitala culturala europeana precum Sibiu.Romanii isi doresc cu ardoare sa aiba un primar care sa contribuie prin inteligenta,profesionalism ,dedicatie la transformarea orasului intr-o bijuterie.Iohannis a reusit acest lucru si din acest motiv pe langa multe altele a devenit presedinte.Daca Lungu reusea macar jumatate din ce a facut Iohannis,ar fi fost ovationat precum Iulius Cezar.
5.   Ce inseamna capitala europeana a culturii trimis de
(25 iun 2015, 19:23:32
Capitală Europeană a Culturii este un titlu conferit de Parlamentul European unui oraș sau mai multora pentru un an. Programul se derulează din 1985.Începând din 2007 programul a cuplat câte un oraș din țările Europei occidentale cu altul din țările central și est-Europene. În anul 2007 capitala Europeană a culturii a fost timp de un an orașul Sibiu, împreună cu orașul Luxemburg.
2013 Franța - Marsilia; Slovacia - Košice
2014 Suedia - Umeå; Letonia - Riga
Tara noastra mai este programata tocmai in 2021
Grecia;Romania
Deja doua orase au inceput demersurile:Timisoara si Cluj(atentie,tocmai in 2021)
6.   Ce inseamna capitala europeana a culturii trimis de
(25 iun 2015, 19:24:53
Trebuie spus ca juriul european este extrem de exigent.E cam ca la alegerile pentru Olimpiade sau campionate mondiale.Sa vedem cum a reusit Sibiu sa obtina imposibilul. Audaces fortuna iuvat. Intr-adevar, norocul a fost de partea celor care au indraznit imposibilul. Armonia interculturala a etniilor locale, farmecul medieval al burgului sasesc, statura europeana a iluministului Brukenthal, experienta evenimentelor artistice au fost premise necesare, dar nu suficiente pentru a convinge pretentiosul juriu european. Cateva imprejurari, aparent fara legatura, s-au inlantuit in chip fericit: un incendiu a mistuit Teatrul National din Sibiu, un ministru luxemburghez a descoperit ca la Sibiu se vorbeste de veacuri limba sa, o lege europeana restrictiva pentru 10 tari a devenit perfect permisiva printr-o nastrusnica rastalmacire romaneasca. Dar mai ales au fost cei cativa sibieni care au tras cartea fara sa stea prea mult pe ganduri si au jucat-o cu hotarare si optimism.
7.   Ce inseamna capitala europeana a culturii trimis de
(25 iun 2015, 19:26:59
Programul Sibiu-Capitala Culturala Europeana 2007,organizarea a costat 50 milioane de euro.Statutul de Capitala Europeana a reusit sa atraga aproximativ un milion de turisti.
Programul a fost considerat de multi drept prima campanie de imagine reala a tarii noastre si, totodata, cel mai amplu program cultural organizat in Romania. Fondurile alocate au fost folosite pentru lucrari de reabilitare (circa 40 de fatade ale cladirilor si ganguri din Sibiu), achizitia de echipamente (cortul Pavilion 2007, doua scene si gradene, un pian Steinway), reabilitarea mai multor lacasuri de cult, organizarea de proiecte culturale, promovarea programului, reabilitarea aeroportului din Sibiu. Municipiul Sibiu, cu statutul său de Capitală Culturală Europeană a anului 2007, a fost inclus de cotidianul britanic "The Guardian", pe unul dintre primele zece locuri ale website-ului "50 de locaţii turistice fabuloase ale lumii".Cum si de ce a ajuns Sibiul, un oras nici prea mic, dar nici prea mare, din centrul Transilvaniei, Capitala Culturala Europeana? Cum a castigat un oras din Romania acest statut, inainte ca tara sa fie membra a Uniunii Europene? La intrebarea „De ce Sibiul?”, primarul Klaus Johannis are un raspuns simplu: „Pentru ca Sibiul a avut curajul sa solicite acest titlu. Nici un alt oras din Romania nu a indraznit sa ceara”.
8.   Cine va fi capitala culturala europeana in 2021??? trimis de
(25 iun 2015, 19:27:59
România va avea o nouă Capitală Culturală Europeană în anul 2021, după ce, în 2007, Sibiul, la pachet cu Luxemburg, a primit această onoare. Însă titlul de Capitală Culturală Europeană este mult mai mult decât o onoare. El aduce în conturile oraşului care primeşte acest titlu suma de 500 de milioane de euro pentru dezvoltarea infrastructurii, oferită de Comisia Europeană. De asemenea, oraşul declarat Capitală Culturală Europeană devine una dintre principalele destinaţii turistice de pe continent şi beneficiază de o vizibilitate de invidiat. Însă, pentru a obţine o asemenea titulatură, comunităţile locale trebuie să realizeze proiecte de calitate şi investiţii serioase în infrastructură. Pentru titlul de Capitală Culturală Europeană, există mai multe oraşe care vor să candideze. Este vorba de Cluj-Napoca, de Timişoara şi de Iaşi, care sunt creditate cu şanse maxime, dar şi de Alba Iulia şi de Arad, care şi-au anunţat mai târziu intrarea în cursă.
9.   Contraproiect cel mai important trimis de
(25 iun 2015, 19:39:05
N-ar fi mai util ca acest visator domn Baisanu sa-si propuna atragerea de investitori si crearea de locuri de munca,si dupa aia sa-si propuna capitala.........?
10.   Mascota mascota da are nevasta "implantata" misto trimis de
(25 iun 2015, 22:34:33
Ce capitala, ce "ieuropeana" si mai ales culmea tupeului desantat adica "culturala". Patriarhul matrozilor si inspirationalul putorilor care vor sa parvina, ne "esplica" cum este el amplasat cultural pe orbita golanilor securisti care doar fac gaura in gestiunea celor care sant obligati sa fie buni romani si sa plateasca impozitele locale .
11.   Suceava, capitala culturală europeană??? trimis de
(25 iun 2015, 23:46:38
Ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha!!!
Bună asta, auzi la el, "capitală culturală europeană"...
Rupți de realitate mai sunteți.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Dulceață din plante de leac (rețetă de Sânziene) Nu sunt mulți cei care știu că primul „tratat de sulcețuri” a fost scris de Nostradamus. Nostradamus - profetul, Nostradamus - alchimistul, Nostradamus - expertul în poțiuni otrăvitoare ca și în leacuri pentru toate bolile.... Citeşte