Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 25 iun 2015 - Anul XX, nr. 144 (5956)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Realizări şi nerealizări

Bilanţul celui de-al treilea an de mandat al primarului independent Ion Lungu

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Cel de-al treilea an din cel de-al treilea mandat de primar al lui Ion Lungu, şeful municipalităţii sucevene, a fost marcat nu doar de numeroasele lucrări ample de modernizare a oraşului şi de reabilitare a reţelelor de utilităţi, dar şi de independenţa politică a acestuia.

La finele celui de-al 11-lea an la conducerea Primăriei Suceava, Ion Lungu a ţinut să le ureze tuturor sucevenilor „La mulţi ani cu bucurii şi zile frumoase!”, cu ocazia Zilelor Oraşului Suceava.

„Şi în acest an am creat mult disconfort în oraş, sunt foarte multe şantiere deschise, iar sucevenii merită să se mai şi distreze, aşa că îi aşteptăm timp de cinci zile la Iulius Mall, pentru a sărbători împreună Zilele Oraşului”, a spus Lungu, înainte de a prezenta un scurt raport de activitate.

Una din principalele realizări din acest an de mandat este proiectul de reabilitare străzi, poduri şi pasaj, în valoare de opt milioane de euro, încheiat cu Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei, în cadrul căruia s-au efectuat lucrări pe strada Plevnei, Calea Unirii, Cuza Vodă, Universităţii, iar în prezent se lucrează pe bulevardul George Enescu.

„Este primul proiect din România obţinut prin Program Operaţional Regional din economiile făcute la celelalte proiecte accesate. Termenul de finalizare a lucrărilor este sfârşitul anului 2015”, a spus edilul sucevean.

O lucrare importantă, care va începe de săptămâna viitoare, este cea de continuare a modernizării zonei centrale a Sucevei. Finanţarea, în valoare de trei milioane de lei, a fost obţinută prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală, pentru proiectul „Reabilitarea zonei centrale a municipiului Suceava prin reabilitare pietonal, străzi şi iluminat”. Lucrările vizează zona cuprinsă între străzile Aleea Nucului şi Libertăţii, în jurul Palatului Administrativ, prin realizarea de pavaj pietonal cu granit. Lucrările vor începe imediat după Zilele Sucevei, granitul necesar fiind deja achiziţionat de constructor.

„Un proiect la care ţin mult – şi trebuie să-i dăm Cezarului ce-i al Cezarului, este proiectul rutei ocolitoare, iniţiat de Primăria Suceava. Un lucru pozitiv este faptul că s-a dat în funcţiune un tronson, care arată foarte bine şi ne ajută mai ales acum, în perioada în care vom lucra la podul de peste râul Suceava şi la pasajul de cale ferată de la Iţcani, când circulaţia va trebui să fie deviată”, a mai spus Lungu.

Pe lângă modernizările stradale făcute cu fonduri europene, multe lucrări de asfaltare şi reparaţii stradale au fost făcute din fondurile proprii ale municipalităţii sucevene.

Printre lucrările mai mari efectuate se numără turnarea de covoare asfaltice pe o porţiune din DN 29, de la staţia OMV până la limita oraşului Salcea, şi pe străzile George Coşbuc, Eudoxiu Hurmuzachi, Ştrandului, Nicolae Iorga, Baladei, Celulozei, Şoimului, Ion Vodă Viteazul,  Gheorghe Doja şi 22 Decembrie, care sunt în curs de finalizare. De asemenea, s-au reabilitat parcări de reşedinţă în cartierele Burdujeni, Obcini şi Centru.

„A fost realizată o nouă societate cu acţionar unic, Transagent SRL Suceava, cu care vom participa la licitaţia de transport şi distribuţie a energiei termice, din 29 iunie. Sunt în curs de derulare şi sunt în grafic lucrările la două obiective foarte importante – sala de sport de la CN <Ştefan cel Mare> şi campusul Liceului cu Program Sportiv, la care municipalitatea asigură cheltuielile neeligibile. Am semnat acordul de finanţare şi am întocmit caietul de sarcini al licitaţiei pentru proiectul <Iluminat public în municipiul Suceava – management modern şi eficient>, pe fonduri elveţiene, în valoare de 6.417.314 franci elveţieni, din care 5.238.108 milioane franci elveţieni reprezintă contribuţia nerambursabilă, venită din partea Elveţiei”, a enumerat edilul sucevean o parte dintre realizările celui de-al treilea an din actualul mandat.

Săptămâna aceasta se face recepţia finală a Centrului Cultural Bucovina, în spaţiul fostului Cinematograf Modern.

„Din păcate, de ce m-am temut nu am scăpat, pentru că licitaţia de realizare a cinematografului 3D 4K este contestată la CNSC. Sper să se finalizeze cât mai repede analizarea acesteia, să putem da cinematograful în funcţiune”, a precizat Ion Lungu.

La celelalte patru loturi din licitaţie, pentru mobilier şi dotări, s-au semnat deja contractele pe 17 iunie.

„A fost finalizată modernizarea Cetăţii de Scaun a Sucevei, proiect la care ţin foarte mult şi care a fost iniţiat tot de primărie. Acum mai sunt prevăzute câteva lucrări suplimentare, pentru care se aşteaptă avizul Ministerului Dezvoltării.

Sunt în curs de finalizare lucrările la proiectul de extindere şi modernizare a reţelelor de apă şi canalizare din municipiul Suceava, etapa a II-a. Cu toate necazurile pe care le-am avut cu acest proiect, cu toate certurile cu firma Pfeiffer, până la urmă ies lucrări de calitate. S-a aprobat în Consiliul Local o nouă strategie de gestionare a deşeurilor, prin care urmează să se realizeze 145 de depozite subterane de colectare a deşeurilor, în toate cartierele, astfel încât să nu mai fie o sursă de mizerie, mirosuri, să atragă câini şi scormonitori în gunoaie. S-au achiziţionat cinci autobuze noi, de capacitate mică, cu care să înnoim parţial parcul auto al TPL. Acestea urmează să ajungă la Suceava în luna iulie, iar primăria le va da în exploatare gratuită către TPL”, a mai adăugat şeful municipalităţii sucevene.

Refacerea şi modernizarea a numeroase locuri de joacă din oraş, dar şi montarea de aparate de fitness în două parcuri – Parcul Copilului din Burdujeni şi Parcul Areni, se adaugă pe lista de realizări a acestui an.

„A fost finalizată licitaţia pentru un credit bancar de 10 milioane de lei, pentru realizarea zonei de agrement Tătăraşi, dar suma va putea fi accesată doar după 15 august. Au demarat lucrările de modernizare a Pieţei Centrale a municipiului Suceava, în valoare de 800.000 lei, plus TVA.  Au fost capturaţi peste 2.000 de câini, vom continua această acţiune, astfel încât să adunăm toţi câinii de pe străzi şi să-i gestionăm la adăpostul de animale din lunca Sucevei. Tot în Consiliul Local s-a aprobat un lucru important, alocarea a 2,5 milioane de lei, adică 25 de miliarde de lei vechi, pentru modernizarea şi extinderea Unităţii de Primire a Urgenţelor (UPU) de la Spitalul Judeţean”, a remarcat primarul municipiului Suceava.

În această perioadă s-au acordat 5.000 de abonamente subvenţionate la elevi, studenţi şi alte categorii sociale.

Ca urmare a eforturilor depuse pentru a se încadra în condiţiile solicitate, municipiul Suceava va organiza Festivalul Mondial de Film de Amatori, UNICA, ediţia 2016.

În acest an s-au sărbătorit 100 de cupluri care au împlinit 50 de ani de căsătorie, în total, din 2005, de când a venit cu această iniţiativă, fiind celebrate aproximativ 1.000 de cupluri de aur.

Sportul sucevean a fost sprijinit cu 2,5 milioane de lei, cea mai mare sumă mergând la fotbal.

Şi pentru unităţile de cult, de la bugetul local s-au aprobat finanţări, cea mai mare sumă, de un milion de lei, fiind pentru Catedrala „Naşterea Domnului”,  care este în curs de finalizare şi va fi sfinţită în acest an.

„Am fost principalii finanţatori la două manifestări culturale importante – Festivalul de Artă Medievală ediţia 2014, la care vom contribui şi în acest an, dar şi Lira de Aur, ediţia 2015. Doresc să menţionez şi spectacolele oferite de Fanfara Primăriei Suceava în Parcul Central, dar nu numai acolo”, a mai spus edilul sucevean.

 

Principalele probleme nerezolvate

Una din principalele motive de nemulţumire ale edilului sucevean în acest an de mandat este cea referitoare la nefinalizarea în totalitate a lucrărilor la ruta ocolitoare a municipiului Suceava.

„Deşi sunt bani alocaţi de la Guvern, nu a fost desemnat un nou contractor. Sper  ca acest lucru să se întâmple cât mai repede şi fac apel la toţi parlamentarii şi la factorii de decizie, cu posibilitate de a se face auziţi la Bucureşti, să facă demersuri pentru a fi finalizată această rută ocolitoare”  spune Ion Lungu.

Printre nerealizări se numără faptul că nu s-a reuşit încă desemnarea unui nou operator de termoficare a oraşului. O nouă etapă a licitaţiei va avea loc luni, 29 iunie.

„Nu a fost discutată în Consiliul Local, deşi ieri am văzut că s-ar fi aprobat la Bruxelles, lista proiectelor prioritare ale municipiului Suceava pentru perioada 2014-2020. Deşi noi avem pregătite proiecte, nu am putut discuta şi aproba această listă, nefiind aprobat documentul la Bruxelles. Sperăm ca de acum să putem discuta această strategie”, a menţionat Ion Lungu.

O altă problemă nerezolvată în totalitate este cea a unui operator de salubritate menajeră, pe termen lung. Licitaţia a avut loc pe 16 iunie, dar semnarea contractului şi punerea în aplicare a numeroaselor măsuri bune pentru întregul oraş vor mai dura, în funcţie de contestaţiile care vor urma.

Nepunerea în funcţiune a gropii ecologice de la Moara este un alt neajuns, deoarece presupune costuri suplimentare pentru transportul şi depozitarea deşeurilor, care ulterior trebuie transferate la Moara.

 

„Nici astăzi nu este majoritate în Consiliul Local, dar m-am învăţat să lucrez ca independent”

Cel de-al treilea an de activitate ca primar al Sucevei a stat sub semnul independenţei politice, fiind necesare mult tact şi abilitate pentru a se înţelege cu toate formaţiunile politice reprezentate în deliberativul local.

„Una peste alta a fost un an cu muncă şi cu rezultate la Primăria Suceava, unde chiar se lucrează. Le mulţumesc pentru colaborare consilierilor locali, celor doi viceprimari. De remarcat în acest mandat o nouă modalitate de lucru. În cel de-al treilea mandat nu am avut niciodată majoritate în Consiliul Local. Nici astăzi nu este majoritate în Consiliul Local, dar m-am învăţat să lucrez ca independent. Chiar de sunt declarat oficial ca independent de numai un an de zile, tot mandatul am lucrat aşa, am colaborat cu toate grupurile de consilieri. Cred că este şi un lucru bun – nefiind membru al vreunui partid, nu eşti captiv partidului respectiv, nu-ţi stă clientela politică la uşă. Se poate lucra şi ca independent. Cred că am demonstrat în aceşti trei ani că am această capacitate, să lucrez cu toate grupurile de consilieri şi toţi liderii politici. Le mulţumesc tuturor, pentru că nu este un blocaj la Primăria municipiului Suceava, ba chiar bugetul local pe 2015 a fost votat în unanimitate, iar atunci când aveam două treimi în Consiliul Local, nu se reuşea aşa ceva.

Sper ca următorul an de mandat să fie la fel de bun în privinţa colaborării din Consiliul Local şi să avem realizări bune pentru cei care ne-au votat şi ne-au trimis aici să rezolvăm problemele sucevenilor”, a concluzionat Ion Lungu, care este cel mai longeviv primar din istoria recentă a municipiului reşedinţă de judeţ.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Bilanţul celui de-al treilea an de mandat al primarului independent Ion Lungu.
 Vizualizări articol: 2305 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.50/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.5 din 8 voturi
Bilanţul celui de-al treilea an de mandat al primarului independent Ion Lungu1.558

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   ??? trimis de
(25 iun 2015, 12:30:33
Ai cumparat 5 microbuze, nu autobuze.
Ai promis ca in 2014 faci transport in comun electric.
Acum esti in 2015 si ai 30 din 33 autobuze, cu durata de viata expirata, care se taraie cum pot. Vrei autobuze electrice, da alea au autonomie 8 ore max, iti trebuie 60 de buc minim, care au durata de viata a acumulatorilor limitata in timp, in loc sa iei troleibuze hibride ca in Timisoara care au durata de viata dubla fata de un autobuz.
2.   Trei ani nu a facut nimic si anul acesta,,harnic”! trimis de
(25 iun 2015, 13:27:08

De ani de zile, in Suceava, care este municipiu reşedinţă de judeţ cu tot felul de orgolii, nu s-a reuşit încropirea unui oras mai acătării.
Primarul nostru impreuna cu acolitii lui s-au profilat pe distrugerea aproape in totalitate a spatiilor verzi, ridicind fel de fel de cladiri neinteresante si disproportionate.
Se merge pe principiul incetatenit deja, ca functia trebuie sa iti foloseasca tie si nu comunitatii pe care o conduci si de care trebuie sa ai grija. Mai conteaza f. mult pregatirea, educatia pentru frumos si cultura celui ce este in functie. Conteaza si oamenii de valoare de care se inconjoara, pentru a-si pune amprenta asupra unei localitati care, prin compozitia socio-profesionala, nu are veleitati pentru cultura si frumos, asa cum vedem la Botosani. Aici, noi, pe forum tot timpul am atras atentia sa se gaseasca un colectiv de oameni valoarosi. Regretam aspectul actual al Sucevei, dar si mai mult regretam faptul ca pentru lucrul urit si prost nimeni nu raspunde. Nici un fel de proportii de arhictectura, de functionalitate, totul dupa ureche. Interesul la noi a fost si este sa se faca blocuri si vile in prostie, peste tot, fara un plan, fara sa se urmareasca o linie armonioasa, un echilibru.
Anormala este situaţia ca Suceava nu se extinde cum este firesc, ci continua sa se comprime folosind inca toate spatiile verzi ce au mai ramas de la comunisti.
La noi au primat interesele marunte si spaga din orice.
Sunt peste tot ridicate garaje pe locurile de joaca, iar copiii nu au macar o groapa de nisip unde sa se joace.
Nu mai avem spatii libere pentru amenajarea de terenuri de tenis, volei, badminton, gropi cu nisip pentru joaca copiilor, etc.
Nu este planificata in viitorii ani o pista functionala pentru ciclisti in tot orasul. De ce nu se planifica si nu se iau in consideratie aceste lucruri care ţin de sanatate si civilizatie?
2.1  RE: Trei ani nu a facut nimic si anul acesta,,harnic”! trimis de
(25 iun 2015, 13:36:02
Se urmaresc doar cistiguri imediate, distrugindu-se toate spatiile verzi, carora le iau locul blocurile, vilele!?
Beton si iar beton!
Nu se pot ridica blocuri si vile in afara orasului ?
Unde sa se joace copiii nostri si unde sa ne recreem, noi, cu totii…doar printre parcari, blocuri si intre gardurile inalte ale vilelor?!

Problema parcarilor din Suceavai este una care incepe sa devina eterna, fiind mostenita de la mandat la mandat si pentru care inca nu s-a gasit rezolvare, desi umple de nervi, zilnic, orice sofer.
Firesc este ca toti cei care locuiesc in blocuri, inclusiv cei care i-si fac case private, sa aiba asigurte locurile de parcare.

Aveti multe neimpliniri, dar cel mai suparator este ca nu va respectati promisiunile.

Suneti corupti, aroganti, nepregatiti si dezinteresati in a relationa cu oamenii, nu aveti un plan de perspectiva, nu aveti tact, iar tactica in alegeri este de doi bani
( vorbiti mult, nu va faceti intelesi, nu sunteti expliciti si actionati la primul impuls), etc.
3.   încredere trimis de
(25 iun 2015, 14:16:41
Societatea civilă trebuie să-și spună cuvântul în aprecierea lucrărilor de urbanism,iar domnul primar Lungu să fie sprijinit de consiliul local pentru a duce lucrurile mai departe.
4.   Am pus-o in dormitor trimis de
(25 iun 2015, 14:58:15
Am pus-o in dormitor.Si desigur vorbesc de o foaie A4 inramata in care am trecut toate promisiunile primarului in 2015.Pai sa vedem ce contine inramata fermecata:
-200 de strazi vor fi reparate,s-au alocat 20 miliarde lei de la buget.
-refacerea mobilierul din sala mare a Casei de Cultură, refacerea instalaţiei de aerisire şi încălzire.
-Zona agrement spatele Uzinei electrice cu terenuri de tenis si minigolf,lac cu barci si hidrobiciclete
-Amenajarea Piata Mica,Piata Centrala,Piata Burdujeni
*Finalizarea tronsoanelor 1 si 2 la soseaua de centura
*Modernizarea mai multor strazi cu fonduri europene:Traian Vuia, Cernăuţi , Grigore Alexandru Ghica, bulevardul George Enescu, Mărăşti, Mihai Eminescu, Plevnei , Calea Unirii , Cuza Vodă şi Universităţii.Binenteles si podul si pasarela de la Itcani.
**Proiect valorificarea şi conservarea patrimoniului cultural de la Curtea Domnească.
Este vorba de proiectul exceptional al firmei spaniole Arena.
*Preluarea parcului Sipote de la ocolul silvic Patrauti
*Reconditionarea statuii lui Stefan cel Mare Cetate
*Mutarea statuii lui Petru Musat in fata casei de Cultura.
*Finalizarea cinematografului Modern si utilarea cu echipament 3D
*Finalizarea doua cinematografe multiplex la iulius Mall.
5.   Am pus-o in dormitor trimis de
(25 iun 2015, 14:59:37
Am pus-o in dormitor.Si desigur vorbesc de o foaie A4 inramata in care am trecut toate promisiunile primarului in 2015.Sta deasupra patului si o citesc seara la culcare si dimineata la trezire.E biblia mea sfanta.Pai sa vedem ce contine inramata fermecata:
*Stadion nou in zona Metro care va aveao capacitate de 15.000 de locuri, 20 de metri înălţime la cota maximă şi va fi prevăzut cu numeroase spaţii de parcare.
*"Un proiect în valoare de zeci de milioane de euro, care îşi propune îndiguirea malurilor râului Suceava pe o distanţă de zece kilometri, stabilizarea celor două poduri, de la Iţcani şi de la Burdujeni, dar şi amenajarea unor zone de agrement pe marginea apei (ca la Venetia si Amsterdam).
*Primaria va finaliza internatul si stadionul Liceul Sportiv,sala de sport liceul Stefan cel mare,gradinita Liceul pedagogic.
Acuma dimineata si seara citesc lista de promisiuni ca pe sfanta biblie.De la 1 martie incep sa bifez realizarea promisiunilor.
6.   Nerealizari trimis de
(25 iun 2015, 15:06:20
in articol se spune ca strada Gh Doja este in curs definalizare...unde ca pana acum doar o partea aei respectiv pana in zona Conlemn un pic mai incolo de magazinul Marinex este asfaltata doar pe o parte, restul fiind spre cinema carpita si cu denivelari...cei de la Pfeiffer...inca nu au terminat debetonat capacul unui canal inceput acum vre-o luna in urma...se zvonea ca traficul va fi deviat pe Gh Doja la 1iunie cand se va inchide podul la Itcani...strada Jean Bartr e neasfaltata de prin vremea lui Nea Nicu...strada Florilor la fel nu a vazut covor asfaltic niciodata.....a...de doi ani incoace searunca aici materialul decapat de pe alte strazi asfaltate care la o ploaie mai puternica e dus la vale....sincer mai bine arata orasul Salcea ca si aspect...ar trebui sa ia exemplu de la fratele lui....
7.   Cum consider prestatia primarului trimis de
(25 iun 2015, 15:17:20
Eu personal o consider jalnica.E vorba de trei mandate dumnezeule.E vorba de 11 ani de zile.Pai in 11 ani Suceava trebuia sa arate boboc de trandafir.Ceea ce se face acum,adica asfaltarea principalelor strazi ale orasului trebuia facut in primul mandat.In al doilea mandat se asfaltau strazile secundare,cele dintre blocuri,etc.Iar al treilea mandat il consacram la fineturi,adica parcari in spatele blocurilor,parcuri,locuri de joaca copii.In acelasi timp aveam ca obiective permanente un stadion ultramodern,o sala de sport polivalenta,un teatru si o filarmonica,un loc imens de recreere gen Arinis Gura Humorului.Nu mai vorbesc de disconfortul cu lucrarile facute de Pfeiffer care ne-au inebunit ani de zile,au facut santuri pe strazi si ne-au umplut de praf si noroi.Cat despre cartierele Burdujeni si itcani ce sa mai discutam.Sunt in plin secol XV.Dar asta e partea vizibila a mandatului.despre partea mai putin vizibila intram in alte resorturi si acest lucru necesita o discutie mult mai ampla.
8.   DE ARTERA PRINCIPALA trimis de
(25 iun 2015, 16:49:11
Lungule, artera principala e una din realizarile de nici doi ani realizata, de ce nu te mindresti cu ea, plina de denivlari pe banda 1 si pe un sens si pe celalalt plus in zona semafoarelo pe toate benzile-in zona giratorului de la MC si Orange scirtie cauciucurile de zici ca faci curse -zona gurilor de canal cu fisuri - strat de uzura numi din prundis - , de ce nu ceri refacera arterei cit mai e in garantie - astepti luna septembrie cind expira garantia si poti sa te mindresti ca cei 20% capac i's buni
9.   Mediocrul din noi toti virgula, razbeste in viatza trimis de
(25 iun 2015, 21:43:21
De asta bulbucul asta plin de grasime a luat atat de multe mandate. Regimurile astea de teroare incepute de prin anii 40 au slabit gena de roman liber. Gogoasa asta e produsul unei unsori populare si mediocre aruncata in tigaia ultraperformanta a supergogosilor serviciilor secrete. Noroc ca postul era rarutz cu mintea , inteligenta. Sa nu mai aud in veci de la serviciile astea ca sant "inteligent service". A disparut inca de acum 50 de ani respectul pentru inteligenta in stare pura, dragostea de a fi roman, respectul pentru cel de langa tine. Au distrus "inteligensii" astia de la servicii cam tot ce inseamna vana de roman autentic.
10.   Neagigi trimis de
(26 iun 2015, 08:48:31
Subscriu si sunt deacord cu tot ce a scris"NEAGIGI"total adevarat,cu toate ca sunt multe de adaugat,cine a castigat licitatia pentru curatenia orasului cele 2 firme"FLORCONSTRUCT si DIASIL,cred ca se stie cine e spatele lor,dar DNA-ul din SUceava doarme ,nu e bine sa te pui rau cu mafiotii.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Dulceață din plante de leac (rețetă de Sânziene) Nu sunt mulți cei care știu că primul „tratat de sulcețuri” a fost scris de Nostradamus. Nostradamus - profetul, Nostradamus - alchimistul, Nostradamus - expertul în poțiuni otrăvitoare ca și în leacuri pentru toate bolile.... Citeşte