Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 26 mai 2015 - Anul XX, nr. 119 (5931)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Scandalul pajiştilor

Un consilier local acuză nereguli grave în urma licitaţiilor pentru 380 de hectare de păşune în oraşul Liteni

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

După scandalul de la Stulpicani, unde zeci de localnici au protestat faţă de modul de organizare a licitaţiei pentru păşunea comunală, când s-au trezit că nu mai au unde să-şi pască vitele şi oile, acuzaţiile fiind verificate de Corpul de control al Prefecturii, nemulţumiri sunt şi în oraşul Liteni, fiind făcute publice chiar de unul dintre consilierii locali, Lenuţa Balan.

Aceasta susţine că în spatele licitaţiilor organizate pentru închirierea păşunii sunt numeroase nereguli, o parte dintre ele cu încălcarea flagrantă a legii.

Spre deosebire de multe alte localităţi din judeţ, la Liteni, Consiliul Local a ales ca mod de desfăşurare a licitaţiilor oferta în plic, şi aşa se face că mulţi dintre crescătorii de animale s-au trezit că alte persoane, chiar din localităţi aflate la kilometri buni de suprafeţele de pajişte pentru care au licitat, au avut câştig de cauză, oferind sume mai mari de bani decât ofertele făcute de săteni care şi-au păscut ani la rând vacile ori oile pe acele parcele de teren.

Consilierul Balan susţine că miza acestor licitaţii o constituie timp de aproape şapte ani, cu posibilitatea de prelungire până la 10 ani, atât asigurarea hranei pentru propriile animale, cât şi încasarea subvenţiilor de la APIA de cei care au câştigat licitaţiile, dar şi subînchirierea de către aceştia a păşunilor, deşi este ilicit, către crescătorii de animale care au rămas pe dinafară şi care, practic, nu au altă soluţie, dacă nu vor să-şi vândă vitele ori oile sau să le ducă direct la abator.

Primarul Tomiţă Onisii arată că procedura licitaţiei prin plic a fost preferată de consilierii locali în detrimentul celei prin strigare, care ar fi fost mai complicată. Edilul susţine că procedura s-a organizat conform legii. „Putem da lecţii de bună practică”, e mândru primarul.

 

Doi consilieri au votat şi ulterior au participat la licitaţii, iar referentul agricol şi-a adjudecat şi el o suprafaţă de păşune 

Potrivit Lenuţei Balan, doi dintre colegii ei din Consiliul Local, consilierii Florin Jaba şi Liviu Grigore, au votat hotărârea privind închirierea prin licitaţie publică a suprafeţei de aproape 380 de hectare de pajişti proprietate privată a unităţii administrativ-teritoriale, iar ulterior amândoi au participat la licitaţii, unul dintre ei fiind chiar pe lista câştigătorilor.

La Primăria Liteni, acum câteva zile, primarul Tomiţă Onisii şi secretarul Mihai Bălan explicau că problema sesizată ţine doar de necunoaşterea legii de cei doi consilieri locali şi nu de un interes ascuns al vreunuia dintre ei. La ultima şedinţă de Consiliu Local, care a avut loc chiar după prima serie de licitaţii, consilierul Lenuţa Balan le-a pus în vedere atât consilierilor, cât şi primarului şi secretarului, că s-a comis o ilegalitate.

Consilierul a venit cu legea în mână şi le-a citit colegilor ei unde e buba. „Nu poate lua parte la deliberare şi la adoptarea hotărârilor consilierul local care, fie personal, fie prin soţ, soţie, afini sau rude până la gradul al patrulea inclusiv, are un interes patrimonial în problema supusă dezbaterii consiliului local”, scrie negru pe alb în Legea administraţiei publice (215/2001) - articolul 46, al. 1. În acelaşi articol, la aliniatul II, se spune că „hotărârile adoptate de consiliul local cu încălcarea dispoziţiilor alin. (1) sunt nule de drept. Nulitatea se poate contesta de către instanţa de contencios administrativ. Acţiunea poate fi introdusă de orice persoană interesată”.

„Asta şi intenţionez să fac în perioada următoare, am luat deja legătura cu un avocat. Mergem în instanţă, crescătorii de animale nemulţumiţi, împreună cu mine, pentru anularea HCL-ului”, declară consilierul Lenuţa Balan.

Aceasta mai arată că respectivii consilieri, Jaba şi Grigore, ultimul chiar director de şcoală, dacă ştiau că urmau să participe la licitaţii, mai ales că sunt şi crescători de animale, şi au ştiut bine ce votează, trebuiau să nu ia parte la deliberarea şi adoptarea acelei hotărâri. 

Ceea ce poate e şi mai grav, din punctul nostru de vedere, este faptul că, chiar şi după ce li s-a adus la cunoştinţă o posibilă încălcare a legii, nimeni de la primărie nu s-a interesat la Prefectură dacă există un posibil conflict de interese care ar putea duce la anularea hotărârii de Consiliu Local. Mai mult, arată Lenuţa Balan, cei doi consilieri au participat şi la următoarea licitaţie, care a avut loc acum o săptămână şi jumătate, unul dintre ei adjudecându-şi o suprafaţă de păşune.

Consilierul Balan susţine că în afara celor doi consilieri locali, un conflict de interese există şi în privinţa unui angajat al Primăriei Liteni, Ioan Costan, referent agricol. Acesta, explică Lenuţa Balan, a participat la întocmirea documentaţiei pentru licitaţii, iar ulterior a fost printre cei care s-au înscris la licitaţie, câştigând şi el o suprafaţă din păşunea oraşului Liteni.

 

Primarul: „Am făcut şi am respectat întru totul paşii legali”

La Primăria Liteni am stat de vorbă cu primarul Onisii şi secretarul Mihai Balan.

„Am făcut şi am respectat întru totul paşii legali şi credeţi-mă că fac toate eforturile să susţin crescătorii de animale”, ne asigura edilul, precizând că majoritatea crescătorilor de animale au participat şi câştigat la licitaţie.

Cu legea administraţiei în faţă, cei doi îşi dau seama că au o problemă şi aruncă vina pe consilierii şi referentul agricol vizaţi. „Dacă ştia cineva că este într-o stare de incompatibilitate, trebuia să anunţe”, arată primarul, ajutat de secretar, care găseşte soluţia: „Le aducem la cunoştinţă că sunt incompatibili şi nu le încheiem contractul de închiriere”. Primarul: „Dar cu Costan (n.r. - referentul agricol) e încheiat contractul... Putem să-l reziliem, asta e”, găseşte tot edilul soluţia.

Numai că primarul şi secretarul nu au luat în calcul faptul că, dacă HCL pentru organizarea licitaţiei va fi contestată în instanţă şi declarată nulă, e foarte probabil să se reia întreaga procedură de licitaţie, caz în care şi restul celor care au câştigat suprafeţele de păşune pot avea de suferit.

Până la urmă ajung la un consens: „Dacă se va constata prin instanţă că domnii consilieri vizaţi sunt incompatibili, îi chemăm la primărie, le aducem la cunoştinţă şi reziliem contractul”.

 

Lenuţa Balan: „100 de lei de vacă pentru cei care nu au câştigat la licitaţii”

Primarul Tomiţă Onisii recunoaşte că legislaţia e strâmbă şi că cei care au de suferit pe urma licitaţiilor sunt până la urmă sătenii care au câte o vacă şi care „au rămas pe nicăieri”, fiind încrezător însă că respectivii săteni vor găsi înţelegere la cei care au câştigat păşunea.

Chiar zilele trecute, consilierul local Lenuţa Balan ne sesiza despre o astfel de „înţelegere”: „În locul licitat numit Runc sunt duse la păscut peste 100 de vaci, din care doar 22 ale celor care au câştigat licitaţia. Restul sunt ale cetăţenilor din sat care au plătit unei angajate a primăriei, care a câştigat la licitaţie, suma de 100 de lei pentru fiecare vită”.

 

510 hectare în 2001, 380 de hectare în 2015

Consilierul Balan mai arată o altă neregulă pe care a constatat-o în evidenţele Primăriei Liteni - dispariţia pe hârtie a peste 100 de hectare de păşune. În 2001, de exemplu, administraţia Liteniului, comună la acea vreme, deţinea 510 hectare de păşune. De la an la an, însă, păşunea începe să intre „la apă”, iar în evidenţele APIA, Consiliul Local Liteni apare în 2008 cu solicitare de subvenţie pentru aproximativ 485 de hectare, iar în 2009, pentru circa 467 de hectare. În acest an, de la 510 hectare existente iniţial în evidenţele primăriei, s-au scos la licitaţie, după toate măsurătorile cadastrale, 380 de hectare. O diferenţă semnificativă.

Primarul Tomiţă Onisii şi secretarul Mihai Balan găsesc însă explicaţii.

Secretarul face repede un calcul: circa 55 de hectare, ne spune acesta, au fost pierdute de Liteni într-un proces mai vechi cu administraţia comunei Dolheşti, alte 40 de hectare, luate de Agenţia Domeniilor Statului, plus alte suprafeţe de păşune, „rupte” de săteni în urma retrocedărilor. „Şi dacă scădem din 510 hectare, iese 380, cât avem noi pe evidenţă”, concluzionează secretarul.

„Atât este suprafaţa de păşune în urma intabulărilor şi măsurătorilor. Toate suprafeţele de păşune sunt situate aici, ele pot fi verificate oricând”, explică şi primarul Onisii.

Chiar dacă răspunsurile celor doi nu sunt foarte convingătoare, mai ales că diferenţele de 55 de hectare, respectiv 40 de hectare, nu se regăsesc şi în cifrele prezentate mai sus, în 2008, de exemplu, fiind o diferenţă de 25 de hectare (de la 510 în 2001, la 485 în 2008, în condiţiile în care procesul cu cele 55 de hectare adjudecate de Dolheşti a fost cu mulţi ani în urmă), e treaba altor instituţii să verifice dacă s-au comis ilegalităţi în această privinţă.

 

„Barem să ne spună în faţă, ne daţi atâta şi atâta, fără să ajungem la violenţă, fără să mergem cu animalele la primărie”

Eugen Scurtu, în vârstă de 56 de ani, e unul dintre crescătorii de animale care au rămas pe dinafară după organizarea licitaţiilor pentru păşunea oraşului Liteni.

De aproape 30 de ani are stâna în acelaşi loc, pe raza satului Roşcani, însă acum trebuie să plece.

A licitat pentru 20 de hectare, însă a pierdut.

Eugen Scurtu are 340 de oi ale lui şi alte 150 de la oamenii din sat. Până acum a primit în arendă păşunea din zona stânei, a plătit toate taxele la primărie şi nu au fost probleme. Acum, însă, de când cu procedura licitaţiei la plic, a aflat că trebuie să dispară din zonă, pentru că păşunea a fost atribuită unei alte persoane care vine dintr-un alt sat, de la o distanţă de mai mulţi kilometri.

„Am licitat, au băgat oamenii lor cu bani la înaintare, am pierdut, am avut şi a doua licitaţie şi am întârziat câteva minute şi mi-au respins dosarul, nu au vrut să mă primească la licitaţie. Acum le-o ieşit banii, banii le ies, dar eu ce să fac cu oile, tre' să le vând, să le duc în abator... de ce să mă apuc la 56 de ani?”, îşi pune mâna în cap ciobanul.

Nu departe de stâna lui este o altă stână, a lui Gheorghe Ştirbăţ, în vârstă de 62 de ani, care are 600 de oi, din care 470 ale lui. Spre deosebire de colegul său, el a câştigat la licitaţie o suprafaţă de 20 de hectare, însă nemulţumirea sa e legată de modul în care s-a făcut împărţirea pajiştii. Astfel, suprafaţa de acces pe care îşi ducea până acum oile la râul Siret, să le adape, face parte dintr-un trup de păşune care a fost atribuit unei alte persoane, iar fără acordul acesteia nu ar mai putea să-şi ducă oile la apă.

„După atâţia ani, se ştia că noi trebuie să mergem cu oile la apă. Ne-au închis drumul, nu ştiu ce vor, barem să ne spună în faţă, ne daţi atâta şi atâta, fără să ajungem la violenţă, fără să mergem cu animalele la primărie. Stau ca muţii: noi furăm şi voi lăsaţi-ne!”, e revoltat ciobanul care are stâna de peste două decenii.

 

Prefectura a sesizat Agenţia Naţională de Integritate

În urma sesizării Monitorului privind acuzaţiile de la Liteni, Corpul de Control al Prefecturii Suceava a cerut întreaga documentaţie a licitaţiilor organizate pentru a verifica posibilele nereguli.

Ieri după-amiază, Gheorghe Cotin, şeful Corpului de Control, ne-a declarat că, din punctul său de vedere, nu a constatat nici un conflict de interese.

Cotin ne-a explicat că vizaţi de un posibil conflict de interese au fost referentul agricol şi doar unul dintre consilierii locali, Florin Jaba, care au câştigat la licitaţie, însă aceştia nu au încălcat legea întrucât nici unul dintre ei nu a beneficiat, prin atribuţiile funcţiei lor, de acel interes patrimonial direct. 

„În cazul referentului agricol, acesta a făcut doar raportul de specialitate prin care a constatat oportun şi necesar scoaterea la licitaţie, iar consilierul nu a aprobat o hotărâre prin care şi-a atribuit direct o suprafaţă de teren. Ei au participat la licitaţie, au fost mai multe oferte în plic şi au câştigat. Nu e nimic ilegal aici, din punctul meu de vedere”, arată Gheorghe Cotin. Acesta a precizat însă că, pentru o mai corectă apreciere, a solicitat un punct de vedere şi Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI). 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Un consilier local acuză nereguli grave în urma licitaţiilor pentru 380 de hectare de păşune în oraşul Liteni.
 Vizualizări articol: 3019 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 4 voturi
Un consilier local acuză nereguli grave în urma licitaţiilor pentru 380 de hectare de păşune în oraşul Liteni3.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Crap în solzii lui (rețeta unui fost ministru) Rasfoiesc, cu placerea de a descoperi gustul altei epoci, paginile unei carti de Constantin Bacalbasa. Tiparita inainte de razboi - in prima si a doua editie - are un titlu intrigant: "Dictatura gastronomica". Am la indemana ambele editii... Citeşte