Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 14 mai 2015 - Anul XX, nr. 109 (5921)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   9 imagini |   ø fişiere video

Voinţă

Lecţie de optimism predată de copilul Sebi Crăciun, care învinge tetrapareza prin poezie

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Lansarea celui mai recent volum de poezii al copilului de 12 ani Sebastian Remus Crăciun, eveniment organizat de colegii de la Intermedia TV, la Librăria Cărtureşti din Iulius Mall Suceava, a adus în preajma talentatului copil câteva zeci de oameni. Oameni din lumea artistică a oraşului, din lumea afacerilor, funcţionari, elevi, impresionaţi nu doar de talentul lui Sebi de a scrie, ci mai ales de voinţa lui de a se desprinde de scaunul cu rotile, în care l-a ţinut imobilizat până acum doi ani tetrapareza spastică. Sebi este deja la al treilea volum de poezii, ”Cu cartea pe carte călcând”; cu banii obţinuţi din vânzarea cărţilor scrise de el şi-a plătit intervenţiile chirurgicale şi costisitoarele tratamente de recuperare.

Marţi după-amiază, Sebi, însoţit de mama lui, Anca, a ajuns la Cărtureşti cu aproape o oră mai devreme. Nu în scaun cu rotile, ci pe picioarele lui, pas cu pas. Până la sosirea oaspeţilor, şi-a petrecut timpul răsfoind cărţile pentru copii. Căuta ceva anume, cartea ”Doctorul Au-mă-doare”, scrisă de Kornei Ciukovski. ”Ruşii scriu atât de bine literatură pentru copii... Îmi plac autorii ruşi”, ne-a spus el.

Îndată ce au ajuns cărţile lui şi primii invitaţii, Sebi a început sesiunea de autografe pentru că, aşa cum ne-a spus, ”autografele sunt obligaţia oricărui autor”. Inteligent, vesel, spontan, spiritual şi de un optimism debordant, copilul-poet a însufleţit constant atmosfera, în duet cu poetul Sorin Poclitaru, preşedintele Asociaţiei Culturale Fair Play.

 

”Zâmbiţi. Nu vă costă nimic”

Prezentarea tânărului scriitor a fost făcută de organizatoarea evenimentului, jurnalista Adriana Dascălu Bulină, de la Intermedia TV, care l-a susţinut constant în ultimii doi ani, iar despre cel mai recent volum a vorbit ”naşul de paşi” al lui Sebi, Sorin Poclitaru. ”Nu consideraţi acest eveniment neapărat ca pe unul caritabil. Vă invit să citiţi această carte pentru a citi o poezie bună, pentru a ajuta un copil sau pentru că vă place cum a făcut domnul Radu Bercea coperta. Îl veţi descoperi pe Sebi, mai matur decât cei 12 ani ai lui”, a spus Sorin Poclitaru.

Cu cea de-a treia carte pe care a lansat-o, Sebi îşi pune nădejdea că îi va trece pe cititorii lui ”prin toate sentimentele şi emoţiile”. ”Vă va face să plângeţi, să râdeţi, să oftaţi. Aveţi cel puţin două motive să citiţi: pentru că este o poezie bună şi ca să vă convingeţi că şi copiii cu dizabilităţi pot face ceva. Pe mine mă defineşte abilitatea, nu dizabilitatea. Vă spun astăzi, aici, că oricine poate face orice îşi pune în gând, dacă va crede cu adevărat în ceea ce face. Dar nu uitaţi, nu tu faci visul să se împlinească, ci Divinitatea care are grijă de tine. Dumnezeu vrea să ne vadă fericiţi, aşa că zâmbiţi. Nu vă costă nimic”, a spus copilul.

După ce a citit două dintre poeziile pe care le-a scris, Sebi le-a mărturisit oaspeţilor săi că visul lui este să meargă şi le-a mulţumit tuturor acelora care îi cumpără cartea şi fac acest lucru posibil: ”Vreţi să mă ajutaţi în visul meu de a merge în picioare? Daţi 20 de lei şi cumpăraţi acest volum. O să spuneţi <Mamă, ce mişto e cartea! Bine că nu mi-am luat chipsuri de banii ăia>. Vă mulţumesc din suflet tuturor”.

 

”E greu să ştii că orice vrei - / Chiar mersul - se măsoară-n lei”

Volumul ”Cu cartea pe carte călcând” a fost editat într-un tiraj de 500 de exemplare şi poate fi achiziţionat de la familie, contactând-o pe mama lui Sebi, Anca Crăciun, pe Facebook, sau de la televiziunea Intermedia. Fiecare volum vândut înseamnă bani pentru recuperare. Potrivit Ancăi Crăciun, familia şi-a putut permite operaţiile lui Sebi numai datorită cărţilor scrise de acest copil, care este izvor de energie şi voinţă pentru oricine ajunge în preajma lui.

Costul unui tratament de recuperare este de 3.000 de lei, din care 1.700 de lei înseamnă terapia pentru două săptămâni. Singurul centru în care tratamentul este exact cel potrivit pentru Sebi se află la Alba Iulia şi aici trebuie să meargă împreună cu Anca o dată la 5-6 săptămâni. Cumpărând o carte, care costă 20 de lei, îl puteţi ajuta să facă un pas. ”E greu să ştii că orice vrei - / Chiar mersul - se măsoară-n lei, / Să ştii că ce-ţi doreşti mai tare / E doar un preţ şi-un cod de bare. / Mă-ncred că bunul Dumnezeu / A ascultat şi oful meu / Şi a trimis oameni ca voi / Să mă ajute în nevoi. / Şi poate astfel, într-un an sau doi, / Voi reuşi să merg ca voi, / Să fiu şi eu un copil fericit, / Aşa cum veşnic mi-am dorit”, scrie Sebi în poezia ”Mulţumesc”. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Lecţie de optimism predată de copilul Sebi Crăciun, care învinge tetrapareza prin poezie.
 Vizualizări articol: 3835 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 11 voturi
Lecţie de optimism predată de copilul Sebi Crăciun, care învinge tetrapareza prin poezie5.0511

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Prăjitură Greta Garbo, varianta ardeleană Ai nevoie de: Pentru foi: 400 g de făină, 200 g de unt (de prefarat untură), 40 g de drojdie proaspătă, 4 linguri de lapte, 4 gălbenuşuri, o lingură rasă de zahăr; Pentru cremă: 250 g de nuci măcinate, 250 g de zahăr, 4 albuşuri, un pliculeţ de... Citeşte