Marian Ionescu, primarul municipiului Suceava în perioada 2000-2004, va fi chemat la declarații la Cluj. Propunerea venită din partea avocaților care-i reprezintă pe inculpații din dosarul devalizării Primăriei Suceava de a-l audia pe Marian Ionescu a fost admisă de magistrații de la Curtea de Apel Cluj. În acest fel, la termenul următor fostul edil al Sucevei se va prezenta la bară pentru a depune mărturie despre ceea ce știe din perioada când conducea administrația locală. Mai exact, Marian Ionescu va fi chestionat despre contractele pe care Tamara Chiribucă, actuală Achiței, le-a obținut de la Primăria Suceava
În acest dosar s-au dat deja condamnări în primă instanță, la Tribunalul Bistrița. Cele mai grele condamnări au fost aplicate în cazul lui Neculai Bujor, fost director economic al Primăriei Suceava, și al Tamarei Chiribucă – Achiței. Cei doi au primit câte 15 ani de închisoare cu executare.
Tribunalul Bistrița i-a mai condamnat pe Constantin Bâta, fost director în Primăria Suceava, la 10 ani cu executare, și pe Emilia Șveica, fostă magazioneră a Primăriei Suceava, la 8 ani de pușcărie.
Două dintre contabilele firmelor Tamarei Chiribucă vor avea și ele de executat pedepse grele. Ioana Ungureanu și Violeta Spătariu au primit fiecare câte 10 ani de închisoare cu executare.
Alte trei persoane din acest dosar au primit câte 3 ani cu executare. Este vorba de Dumitru Buta, fost comisar-șef al Gărzii Financiare Suceava, dar și de Eugen Ionesi, lucrător la aceeași structură. Cea de-a noua persoană condamnată este Dumitru Teodorescu, directorul cotidianului „Crai Nou”.
Tamara Chiribucă a dorit inculparea lui Marian Ionescu
De altfel, Tamara Chiribucă – Achiței a solicitat audierea lui Marian Ionescu și în timpul procesului de la Tribunalul Bistrița.
„Ea a menționat că primarul Marian Ionescu este cel care a semnat hotărâri de adjudecare, adresele adresate firmelor administrate de inculpată sau către alte firme, pentru participarea la licitații și dispoziții pentru formarea echipelor care se ocupau cu verificarea produselor achiziționate. Același primar a semnat și contractele încheiate între firmele pe care le administra inculpata și primărie. Inculpata a apreciat că nu se face vinovată pentru faptele comerciale care i se rețin în sarcină câtă vreme în proces nu a fost atras și primarul Marian Ionescu”, se arată în motivarea Tribunalului Bistrița.
Și Neculai Bujor, fost director economic al Primăriei Suceava în perioada 2000-2004, a încercat să determine inculparea lui Marian Ionescu.
Neculai Bujor a arătat că în toate cele 50 de comisii de adjudecare a ofertelor încheiate între Primăria Suceava și firmele Tamarei Chiribucă, președintele comisiilor a fost primarul Marian Ionescu. Apărarea lui Neculai Bujor sună în felul următor: „După studierea actelor din dosar, inculpatul Neculai Bujor a dedus că a existat o înțelegere între inculpata Tamara Chiribucă și fostul primar Ionescu cu privire la adjudecarea licitațiilor de către firmele inculpatei, în schimbul contribuției inculpatei la sponsorizarea partidului din care făcea parte primarul (n.a. – PSD), primarul determinând efectiv câștigarea licitațiilor de către firmele inculpatei”.
Despăgubiri uriașe pe care inculpații ar trebui să le plătească
Neculai Bujor, în solidar și cu alți inculpați, respectiv Tamara Chiribucă Achiței, Constantin Bâta, Emilia Șveica, Violeta Spătariu și Ioana Ungureanu, a fost obligat și la plata unor despăgubiri substanțiale către Primăria Suceava. Mai exact, fostul director economic al instituției și celelalte persoane enumerate mai sus trebuie să achite 3.626.744 de lei (36 de miliarde de lei vechi), reprezentând adaosuri, sume necuvenite, plăți nelegale, valoarea lucrărilor de reparații achitate către anumite firme și neefectuate.
Neculai Bujor a mai fost obligat și la plata sumei de 2.832.174 de lei (28 de miliarde de lei vechi) reprezentând facturi fiscale pentru care nu a existat contract sau cu privire la care s-a depășit valoarea contractată, din care suma de 1.451.808 de lei (14 miliarde de lei vechi) reprezintă contravaloare marfă achitată, dar nelivrată către Primăria Suceava.
Cum a ajuns Tamara Chiribucă-Achiței să aibă aproape exclusivitate în relațiile cu Primăria Suceava
Rechizitoriul întocmit în vara anului 2006 a scos la iveală amănunte despre modul în care se derulau afacerile la Primăria Suceava și cum se scurgeau banii în anumite buzunare. S-a stabilit că în perioada 2002-2004, pentru majoritatea achizițiilor pentru produsele de protocol, consumabile, dar și alte bunuri, au fost patru firme privilegiate în relațiile comerciale cu Primăria Suceava. Toate cele patru firme, SC Protman Service SRL, SC Rigola Serv Com SRL, SC Luis Imbiss SRL și SC Alexa SRL, aparțineau Tamarei Chiribucă.
Prin intermediul acestor societăți, Primăria Suceava a făcut achiziții dubioase, care au dus la un prejudiciu de 64 de miliarde de lei vechi. Pentru favorurile primite, Tamara Chiribucă nu a rămas insensibilă și l-a recompensat pe Neculai Bujor. Procurorii au reținut că una dintre ratele pentru achiziționarea unui VW Passat, în valoare de 300 de milioane de lei vechi, care trebuia plătită de Neculai Bujor, a fost achitată de Tamara Chiribucă, aceasta mai oferindu-i fostului director economic al Primăriei Suceava și excursii în străinătate în valoare de 600 de milioane de lei vechi.


