Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 14 mai 2015 - Anul XX, nr. 109 (5921)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

La bară

Fostul edil Marian Ionescu, chemat ca martor în dosarul devalizării Primăriei Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Marian Ionescu, primarul municipiului Suceava în perioada 2000-2004, va fi chemat la declaraţii la Cluj. Propunerea venită din partea avocaţilor care-i reprezintă pe inculpaţii din dosarul devalizării Primăriei Suceava de a-l audia pe Marian Ionescu a fost admisă de magistraţii de la Curtea de Apel Cluj. În acest fel, la termenul următor fostul edil al Sucevei se va prezenta la bară pentru a depune mărturie despre ceea ce ştie din perioada când conducea administraţia locală. Mai exact, Marian Ionescu va fi chestionat despre contractele pe care Tamara Chiribucă, actuală Achiţei, le-a obţinut de la Primăria Suceava

În acest dosar s-au dat deja condamnări în primă instanţă, la Tribunalul Bistriţa. Cele mai grele condamnări au fost aplicate în cazul lui Neculai Bujor, fost director economic al Primăriei Suceava, şi al Tamarei Chiribucă - Achiţei. Cei doi au primit câte 15 ani de închisoare cu executare.

Tribunalul Bistriţa i-a mai condamnat pe Constantin Bâta, fost director în Primăria Suceava, la 10 ani cu executare, şi pe Emilia Şveica, fostă magazioneră a Primăriei Suceava, la 8 ani de puşcărie.

Două dintre contabilele firmelor Tamarei Chiribucă vor avea şi ele de executat pedepse grele. Ioana Ungureanu şi Violeta Spătariu au primit fiecare câte 10 ani de închisoare cu executare.

Alte trei persoane din acest dosar au primit câte 3 ani cu executare. Este vorba de Dumitru Buta, fost comisar-şef al Gărzii Financiare Suceava, dar şi de Eugen Ionesi, lucrător la aceeaşi structură. Cea de-a noua persoană condamnată este Dumitru Teodorescu, directorul cotidianului „Crai Nou”.

 

Tamara Chiribucă a dorit inculparea lui Marian Ionescu

De altfel, Tamara Chiribucă - Achiţei a solicitat audierea lui Marian Ionescu şi în timpul procesului de la Tribunalul Bistriţa.

„Ea a menţionat că primarul Marian Ionescu este cel care a semnat hotărâri de adjudecare, adresele adresate firmelor administrate de inculpată sau către alte firme, pentru participarea la licitaţii şi dispoziţii pentru formarea echipelor care se ocupau cu verificarea produselor achiziţionate. Acelaşi primar a semnat şi contractele încheiate între firmele pe care le administra inculpata şi primărie. Inculpata a apreciat că nu se face vinovată pentru faptele comerciale care i se reţin în sarcină câtă vreme în proces nu a fost atras şi primarul Marian Ionescu”, se arată în motivarea Tribunalului Bistriţa.

Şi Neculai Bujor, fost director economic al Primăriei Suceava în perioada 2000-2004, a încercat să determine inculparea lui Marian Ionescu.

Neculai Bujor a arătat că în toate cele 50 de comisii de adjudecare a ofertelor încheiate între Primăria Suceava şi firmele Tamarei Chiribucă, preşedintele comisiilor a fost primarul Marian Ionescu. Apărarea lui Neculai Bujor sună în felul următor: „După studierea actelor din dosar, inculpatul Neculai Bujor a dedus că a existat o înţelegere între inculpata Tamara Chiribucă şi fostul primar Ionescu cu privire la adjudecarea licitaţiilor de către firmele inculpatei, în schimbul contribuţiei inculpatei la sponsorizarea partidului din care făcea parte primarul (n.a. - PSD), primarul determinând efectiv câştigarea licitaţiilor de către firmele inculpatei”.

 

Despăgubiri uriaşe pe care inculpaţii ar trebui să le plătească

Neculai Bujor, în solidar şi cu alţi inculpaţi, respectiv Tamara Chiribucă Achiţei, Constantin Bâta, Emilia Şveica, Violeta Spătariu şi Ioana Ungureanu, a fost obligat şi la plata unor despăgubiri substanţiale către Primăria Suceava. Mai exact, fostul director economic al instituţiei şi celelalte persoane enumerate mai sus trebuie să achite 3.626.744 de lei (36 de miliarde de lei vechi), reprezentând adaosuri, sume necuvenite, plăţi nelegale, valoarea lucrărilor de reparaţii achitate către anumite firme şi neefectuate.

Neculai Bujor a mai fost obligat şi la plata sumei de 2.832.174 de lei (28 de miliarde de lei vechi) reprezentând facturi fiscale pentru care nu a existat contract sau cu privire la care s-a depăşit valoarea contractată, din care suma de 1.451.808 de lei (14 miliarde de lei vechi) reprezintă contravaloare marfă achitată, dar nelivrată către Primăria Suceava.

 

Cum a ajuns Tamara Chiribucă-Achiţei să aibă aproape exclusivitate în relaţiile cu Primăria Suceava

Rechizitoriul întocmit în vara anului 2006 a scos la iveală amănunte despre modul în care se derulau afacerile la Primăria Suceava şi cum se scurgeau banii în anumite buzunare. S-a stabilit că în perioada 2002-2004, pentru majoritatea achiziţiilor pentru produsele de protocol, consumabile, dar şi alte bunuri, au fost patru firme privilegiate în relaţiile comerciale cu Primăria Suceava. Toate cele patru firme, SC Protman Service SRL, SC Rigola Serv Com SRL, SC Luis Imbiss SRL şi SC Alexa SRL, aparţineau Tamarei Chiribucă.

Prin intermediul acestor societăţi, Primăria Suceava a făcut achiziţii dubioase, care au dus la un prejudiciu de 64 de miliarde de lei vechi. Pentru favorurile primite, Tamara Chiribucă nu a rămas insensibilă şi l-a recompensat pe Neculai Bujor. Procurorii au reţinut că una dintre ratele pentru achiziţionarea unui VW Passat, în valoare de 300 de milioane de lei vechi, care trebuia plătită de Neculai Bujor, a fost achitată de Tamara Chiribucă, aceasta mai oferindu-i fostului director economic al Primăriei Suceava şi excursii în străinătate în valoare de 600 de milioane de lei vechi.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Fostul edil Marian Ionescu, chemat ca martor în dosarul devalizării Primăriei Suceava.
 Vizualizări articol: 4039 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.75/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.8 din 8 voturi
Fostul edil Marian Ionescu, chemat ca martor în dosarul devalizării Primăriei Suceava3.858

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Dar banii iliciti ii vor fi luati? trimis de
(14 mai 2015, 15:12:04
El si altii ca el de prin judet, au devalizat primariile, i-au furat pe cetățeni și au anulat aspirația oamenilor spre a avea un oras frumos.
Asta am ales noi! Niste corupti, aroganti, nepregatiti si dezinteresati in a relationa cu oamenii.

Dar e bine că si-au arătat adevărata față, nesătui de înavuțire pe căi dubioase, în nesimțirea lor neomenească și antipopulară!
Putem spera ca vor fi judecate si pedepsite aceste lepre !?

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Prăjitură Greta Garbo, varianta ardeleană Ai nevoie de: Pentru foi: 400 g de făină, 200 g de unt (de prefarat untură), 40 g de drojdie proaspătă, 4 linguri de lapte, 4 gălbenuşuri, o lingură rasă de zahăr; Pentru cremă: 250 g de nuci măcinate, 250 g de zahăr, 4 albuşuri, un pliculeţ de... Citeşte