Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 14 mai 2015 - Anul XX, nr. 109 (5921)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Sondaj de opinie

Elevii de clasa a VIII-a îşi aleg liceul influenţaţi de familie şi prieteni

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Un studiu realizat de Centrul Judeţean de Asistenţă Psihopedagogică Suceava evidenţiază faptul că cei mai mulţi dintre elevii suceveni de clasa a VIII-a sunt influenţaţi de familie, prieteni, consilieri şcolari şi profesori în decizia privind alegerea liceului pe care-l vor urma. Sondajul a fost realizat pe un eşantion de aproape 2.500 de elevi, 68% dintre aceştia provenind din mediul rural.

Referitor la alegerea liceului de către elevi, concluziile studiului mai arată că „familia are un mare rol, din analiza anilor anteriori sunt destule cazuri în care elevii au abandonat studiile de liceu pentru că nu aveau resurse financiare. Influenţa prietenilor în această decizie este şi ea importantă, dovadă numărului mare de alegeri, ştim că la această vârstă prietenii constituie un model de urmat”.

 

Elevii vor mai multe informaţii despre liceele din judeţ

Din cei 2.441 de elevi chestionaţi, doar 435 nu s-au decis încă la ce liceu vor să studieze. Cei care şi-au conturat clar o opţiune au declarat că aptitudinile personale şi prestigiul şcolii au contat în alegerea lor. Important pentru viitorii boboci este şi faptul că profilul ales îi va ajuta să practice o meserie cerută pe piaţa muncii sau îi va ajuta să practice profesia pe care şi-au ales-o.

Totodată, mai mult de jumătate dintre elevii chestionaţi au menţionat că doresc mai multe informaţii despre liceele din judeţ, astfel că o altă concluzie a sondajului a fost aceea că, pentru a ajuta elevii să ia o decizie corectă în ce priveşte o viitoare carieră, liceele trebuie să ofere informaţii despre specializări încă de la începutul anului şcolar.

Un alt item al sondajului a făcut referire la piaţa muncii, oportunităţi, meserii solicitate, saturate. Jumătate dintre elevii chestionaţi consideră că sunt bine informaţi despre piaţa muncii, în timp ce peste 600 dintre ei au răspuns că sunt puţin informaţi referitor la acest aspect.

„Pentru o informare foarte bună în ceea ce priveşte informaţiile pe piaţa muncii, considerăm că trebuie elaborat un ghid al liceelor şi distribuit în şcolile gimnaziale la începutul anului şcolar pentru a ajuta în decizia în carieră”, au concluzionat psihologii şcolari.

Studiul a fost coordonat de prof. Lăcrămioara Plugariu şi prof. Maria Pavelescu şi constituie suport pentru factorii de decizie în demersul de fundamentare a planului de şcolarizare din Suceava.

 

Cei mai mulţi dintre elevi vor la mate-info

Un alt sondaj, realizat la începutul anului şcolar de Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională (CJRAE) Suceava, pe un eşantion de 6.517 elevi din judeţ, relevă faptul că în topul preferinţelor adolescenţilor rămân liceele teoretice. Totodată, elevii au arătat interes ridicat pentru specializările Matematică-informatică, Ştiinţe sociale, dar şi Ştiinţe ale naturii. În ceea ce priveşte specializările de la filiera tehnologică, cele mai multe opţiuni vizează specializarea Mecanică.

Cât priveşte liceele din municipiul Suceava, în topul preferinţelor viitorilor liceeni rămâne Colegiul „Petru Rareş”, însă, la nivelul judeţului, cele mai multe opţiuni le-a strâns Colegiul Tehnic Rădăuţi. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Elevii de clasa a VIII-a îşi aleg liceul influenţaţi de familie şi prieteni.
 Vizualizări articol: 1442 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.50/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.5 din 2 voturi
Elevii de clasa a VIII-a îşi aleg liceul influenţaţi de familie şi prieteni1.552

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Prăjitură Greta Garbo, varianta ardeleană Ai nevoie de: Pentru foi: 400 g de făină, 200 g de unt (de prefarat untură), 40 g de drojdie proaspătă, 4 linguri de lapte, 4 gălbenuşuri, o lingură rasă de zahăr; Pentru cremă: 250 g de nuci măcinate, 250 g de zahăr, 4 albuşuri, un pliculeţ de... Citeşte