Municipiul Rădăuţi rămâne în continuare fără nici un fel de conducere la primărie, iar cei aproximativ 200 de angajaţi ai acestei instituţii nu au speranţe să-şi primească salariile pe care trebuiau să le încaseze la începutul acestei săptămâni. În şedinţa săptămânală a Guvernului României care a avut loc ieri nu a fost luată nici o decizie prin care să se stabilească o soluţie la problemele Primăriei Rădăuţi, care în momentul de faţă nu are primar, viceprimar sau secretar. Municipiul nu are nici Consiliu Local, acesta fiind dizolvat printr-o hotărâre judecătorească. Practic, pentru încă o săptămână, Primăria Rădăuţi nu va avea un ordonator principal de credite care să poată semna pentru efectuarea de plăţi, acest lucru afectând atât plata salariilor către angajaţi, cât şi plata utilităţilor pentru primărie şi pentru întreg municipiul.
Situaţia este cu atât mai gravă pentru rădăuţeni, cu cât la Secretariatul General al Guvernului României nu ar fi ajuns încă nici un document prin care să fie semnalată problema de la Rădăuţi. Prefectul judeţului Suceava, Constantin Harasim, ne-a declarat că în cursul zilei de ieri a fost sunat de secretarul General al Guvernului, Ion Moraru, care i-a spus că la instituţia pe care o conduce nu a venit nici o adresă oficială cu privire la propunerile făcute de Prefectura Suceava pentru deblocarea activităţii Primăriei Rădăuţi.
Salariaţii primăriei vor lua astăzi o decizie cu privire la ce vor face în continuare
În aceste condiţii, Harasim a spus că în cursul zilei de astăzi va trimite o adresă oficială direct către premierul României, Victor Ponta, în care îi va prezenta acestuia toate problemele pe care le are Primăria Rădăuţi, precum şi propunerile pe care Prefectura Suceava le-a făcut pentru modificarea Legii nr. 215/2001 a administraţiei publice locale.
„Domnul Ion Moraru mi-a spus că nu a ajuns nimic oficial la Secretariatul General al Guvernului, dar că de acum înainte se va implica pentru a rezolva această problemă. Iar eu i-am spus dumnealui că am făcut toate demersurile pe cale ierarhică, însă este posibil ca propunerile noastre să fi fost ţinute prin sertare. În aceste condiţii ne vom adresa direct premierului României şi îi vom prezenta situaţia exactă de la Primăria Rădăuţi, problemele din acest municipiu, dar şi faptul că aproximativ 200 de angajaţi ai primăriei nu şi-au primit încă salariile”, a precizat Constantin Harasim.
El a adăugat că îi va prezenta premierului propunerea Prefecturii, şi anume ca, prin ordonanţă de urgenţă, Guvernul să completeze art. 55 cu un nou alineat, potrivit căruia ”până la constituirea, potrivit legii, a noului consiliu local, în absenţa primarului şi a secretarului unităţii administrativ teritoriale, rezolvarea problemelor curente se asigură de doi delegaţi numiţi prin ordin al prefectului, cu atribuţii de primar şi viceprimar, precum şi de un secretar numit de prefect, în condiţiile legii, care vor reprezenta autorităţile locale”.
Pe de altă parte, liderul de sindicat din Primăria Rădăuţi, Dan Susnovici, ne-a declarat în cursul zilei de ieri că situaţia din cadrul acestei instituţii este din ce în ce mai gravă. El a precizat că în această dimineaţă va avea loc o şedinţă la care vor participa toţi salariaţii Primăriei Rădăuţi, în cadrul căreia se va stabili ce vor face aceştia în continuare.
„Dacă problema salarizării este de două zile, celelalte probleme din primărie, şi implicit din municipiu, se acutizează”, a spus liderul sindical. El a adăugat că probleme sunt şi în activitatea juridică a instituţiei, în domeniul urbanismului sau la achiziţii, ajungându-se în situaţia în care primăria nu poate achiziţiona nici măcar timbrele necesare pentru corespondenţa zilnică.