Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 28 mar 2015 - Anul XX, nr. 72 (5884)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Neglijaţi de părinţi

Şapte fraţi, cu vârste între un an şi 4 luni şi 11 ani, luaţi cu forţa de Protecţia Copilului

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Şapte fraţi, cu vârste cuprinse între un an şi 4 luni şi 11 ani, din localitatea Ciprian Porumbescu, au fost ridicaţi vineri din casa părinţilor cu trupe de „mascaţi” de la Poliţie şi Jandarmerie. S-a ajuns la o măsură extremă după ce Protecţia Copilului Suceava, care monitoriza încă din anul 2012 cazul acestei familii, i-a găsit pe micuţi într-o mizerie cruntă, flămânzi, nespălaţi, în situaţie de risc. Copiii locuiau împreună cu mama şi bunica maternă după ce tatăl a plecat de-acasă de mai mult timp, fără să dea nici un semn de viaţă, fără să îşi ajute familia.Fraţii au fost ridicaţi prin decizie a instanţei de judecată, prin Ordonanţă preşedinţială, ceea ce înseamnă că părinţii şi-au pierdut drepturile asupra copiilor.

Mama celor şapte minori, în vârstă de 30 de ani, s-a opus luării copiilor din familie, spunând că ea îşi creşte copiii aşa cum vrea, fără să se gândească că le-a pus viaţa în pericol atunci când i-a lăsat singuri în casă, în frig, dezbrăcaţi, fără mâncare. Nici unul dintre copii nu a fost înscris la vreo formă de învăţământ. Bunica materna, în vârstă de 59 de ani, s-a dovedit a fi indiferentă faţă de situaţia nepoţilor ei. Nu i-a ajutat atunci când au locuit în aceeaşi casă şi nu i-a păsat nici când statul i-a luat de lângă ea şi de lângă mama lor. „Dacă nu iau eu alocaţiile copiilor, nu mă interesează”, a declarat bunica celor şapte copii nevinovaţi.

 

Autorităţile au căutat soluţii în acest grav caz încă din anul 2012

Cazul este în atenţia Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului (DGASP) Suceava încă din anul 2012. S-au făcut anchete sociale acasă la familie. S-a constatat că frăţiorii, câţi erau la acea vreme, trăiesc în condiţii grele, dar pot fi ajutaţi. Primăria locală a acordat un ajutor de urgenţă, i-a ajutat pe părinţi să-şi racordeze locuinţa la curent electric, iar Fundaţia Hope and Homes for Children (HHC) România i-a ajutat să-şi refacă locuinţa, le-a podit casa, le-a cumpărat sobă, le-a schimbat tâmplăria, le-a cumpărat lemne, maşină de spălat, însă, din păcate, mama iresponsabilă a celor şapte minori a dat cu piciorul în tot ajutorul primit.

Nicoleta Daneliuc, purtătorul de cuvânt al Direcţiei pentru Protecţia Copilului Suceava, a explicat cum s-a ajuns ca cei şapte copii să fie luaţi cu forţa din casa părinţilor: „Având în vedere că nu s-a văzut nici o îmbunătăţire a situaţiei şi că cei mici se află în situaţie de risc cu tot ajutorul oferit de primăria din comună şi cu sprijinul Fundaţiei HHC, am fost nevoiţi să facem demersuri în instanţă. Pentru că toate încercările noastre ca această familie să-şi păstreze copiii au eşuat, am cerut în instanţă, în această lună, o Ordonanţă preşedinţială, pentru instituirea plasamentului de urgenţă pentru cei şapte copii. Tribunalul Suceava a emis joi Ordonanţă preşedinţială de plasament în regim de urgenţă pentru cei şapte fraţi”, a declarat Nicoleta Daneliuc.

În baza deciziei instanţei de judecată, vineri asistenţii sociali s-au deplasat la locuinţa din Ciprian Porumbescu. Echipaje de „mascaţi” de la Poliţie şi de la Jandarmerie i-au însoţit, copiii fiind urcaţi într-un microbuz şi duşi, după cum ne-a declarat Nicoleta Daneliuc, în comuna Bogdăneşti, unde vor fi crescuţi de câteva familii de asistenţi maternali. S-a luat decizia ca cei şapte fraţi să locuiască în aceeaşi localitate, chiar dacă la mai multe familii de „părinţi de profesie”, pentru a nu se rupe legăturile emoţionale dintre ei şi pentru a putea să se întâlnească mai des. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Şapte fraţi, cu vârste între un an şi 4 luni şi 11 ani, luaţi cu forţa de Protecţia Copilului.
 Vizualizări articol: 3816 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 6 voturi
Şapte fraţi, cu vârste între un an şi 4 luni şi 11 ani, luaţi cu forţa de Protecţia Copilului5.056

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei