Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 28 mar 2015 - Anul XX, nr. 72 (5884)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6712 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Mircea Radu IACOBAN

Mircea Radu IACOBAN


Să vezi și să nu crezi!

Curat rezonabil!

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Printre noutăţile aduse de Codul de procedură penală se numără şi sintagma purtătoare de îngrijorări „suspiciune rezonabilă”. Nu-i, cum cred unii, patent românesc: „suspiciunea rezonabilă” funcţionează de multă vreme şi-n Anglia, şi în SUA, iar în Uniunea Europeană e ţinută, la CEDO, în mare cinste. S-ar putea bănui că-i doar o inovaţie în plan semantic, menită să înlocuiască printr-o sintagmă „mai elevată” formularea din vechiul Cod – „indicii temeinice”. Nici vorbă: evident, probării obiective îi ia locul subiectivitatea labilă; nu ştiu cum funcţionează la alţii, dar văd ce se întâmplă la noi. Înlocuirea unei condiţionări materiale (proba) cu una ce presupune interpretări diferite de la persoană la persoană şi de la o instanţă la alta poate conduce la anomalii pe terenul unei Justiţii şovăitoare, cu reacţii prea puţin echilibrate – mai ales că este prezentă în numeroase proceduri procesuale – acţiunea penală, tehnicile de supraveghere şi cercetare, măsurile preventive ş.a.

Nu-s jurist şi n-ar trebui să mă amestec: o fac din postura şi uzând de drepturile simplului cetăţean, pentru a propune câteva simple comparaţii ieri-azi, urmând să tragă eventualele concluzii cititorul. „Suspiciunea rezonabilă” (desigur, nu astfel formulată) a mai funcţionat în România în perioada de tristă amintire a anilor ’50, când te puteai trezi condamnat pe viaţă cu domiciliu forţat în pustietăţile Bărăganului doar pentru bănuiala că „prin comportament nu prezinţi încrederea de a putea fi folositor societăţii”. Atât şi nimic mai mult, iar hotărârea nu o luau judecătorii, ci o Comisie, fie a Securităţii, fie a Miliţiei”. Nu era necesară nici o probă, nu exista nici o cale de atac. Dacă miliţianului nu-i plăceau ochii tăi, avea tot dreptul să preschimbe suspiciunea în document de deportare! A fost odată, n-ar mai fi fost!

O definiţie neoficială stabileşte, azi, rangul „suspiciunii rezonabile” în ierarhia mecanismului probator: ar fi „mai mult decât o bănuială şi mai puţin decât o probă”. Naiv, nu credeam să poată fi arestat cineva, în luminatul veac XXI, pentru „mai puţin decât o probă”! Şi iată că se poate! O bârfă, o delaţiune, o anonimă, iată-te în cătuşe! Absurd! Ministerul Justiţiei pare a uita că poartă titulatura completă „Ministerul Justiţiei şi al Libertăţilor Cetăţeneşti”. Aşa scrie pe siglă, aşa scrie pe ştampilă, ceea ce ar presupune nu numai reprimarea delincvenţei, ci, în egală măsură, prezervarea drepturilor cetăţeanului. Şi aş mai atrage atenţia că noul Cod incriminează, la art. 279, „cercetarea abuzivă”, condamnând cu închisoarea de la 2 la 7 ani acţiunea unui procuror sau judecător de a determina, întrebuinţând promisiuni, pe cel implicat într-o cauză „să dea ori să nu dea declaraţii”. Cum limpede se vede, oferirea libertăţii supravegheate în locul detenţiei în penitenciar a „rodit” sumedenie de declaraţii incriminatoare, utilizate fără nici o reţinere de organele de anchetă. Nu se simte nici o adiere de „cercetare abuzivă”? Întreb, nu dau cu parul...

Noul Cod de procedură penală, năşit de guvernul Boc, aduce şi alte ciudate „novitale”, îngrijorătoare tocmai pentru libertăţile cetăţeneşti. Cum spuneam, în Codul în vigoare şi pe vremea lui Ceauşescu, arestarea putea fi efectuată doar dacă existau „probe sau indicii temeinice”. Acum, poţi fi trimis după gratii în virtutea unei simple „suspiciuni rezonabile”. Şi cum nu există un etalon al rezonabilităţii (eu găsesc că Loganul meu e-o maşină rezonabilă, în vreme ce amicul X, tot în numele rezonabilităţii, nu acceptă să coboare de la BMW în jos...) se deschide poarta subiectivităţii şi, implicit, abuzului. Înhăţarea cu mascaţi, de pe stradă, e-o altă noutate a Codului Boc: noua normare nu mai consideră necesară citarea prealabilă a făptuitorului, care poate fi „umflat” oricând şi de oriunde, spre deliciul mahalalei şi fericirea televiziunilor de ştiri. De ce? Şi percheziţia, acum, poate fi demarată când are chef procurorul; înainte, era necesară dovedirea unui refuz de a preda „un obiect sau un înscris” precum şi „tăgăduirea existenţei acestora”. Jalnic, dacă s-a ajuns ca libertăţile cetăţeneşti să se situeze sub nivelul celor de pe vremea împuşcatului! Se ştie, atunci, mai tari de actele normative erau instrucţiunile de aplicare, litera Legii fiind plăsmuită să „dea bine” peste hotare. Dar măcar iluzia respectării drepturilor persoanei era oferită de legislaţie! Ajunşi la porţile libertăţii, jugănim tocmai libertăţile! Am dreptul, în încheiere, la o „suspiciune rezonabilă”: sensul european al sintagmei, acordat cu prevederile Convenţiei Europene a Drepturilor Omului, pare a fi altfel înţeles pe plai mioritic, unde întâi se taie şi pe urmă se numără.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Curat rezonabil!.
 Vizualizări articol: FLOOD/SPAM | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.57/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.6 din 7 voturi
Curat rezonabil!4.657

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Sinteti sigur? trimis de
(29 mar 2015, 06:11:24
Tot respectul pentru persoana si talentul dumneavoastra Domnule M.R. Iacoban, insa de aceasta data mi se pare ca ati interpretat sensul expresiei in cauza exact invers, mai ales daca este sa fie folosita/interpretata ca in SUA sau Anglia; este vorba de "suspiciune rezonabila" adusa de partea aparatoare , adica daca avocatii hotului sau banditului reusesc sa creeze anumite fisuri in dovezile aduse de procurori sau com s-or fi numind in Romania noastra, atunci hotul, etc, poate scapa de pirnaie, cu toate ca indiciile au fost (mai mult decit) temeinice...... cu alte cuvinte "the burden of proof" este pe umerii procurorilor....
Virgilius Calafindescu

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte articole semnate de:
Cătălin MIHULEAC
Cătălin MIHULEAC
Mircea Radu IACOBAN
Mircea Radu IACOBAN

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei