Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 28 mar 2015 - Anul XX, nr. 72 (5884)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Prevenţie

Autorităţile judeţene îi avertizează pe suceveni să nu cumpere seminţe şi material săditor din Moldova şi Ucraina

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Autorităţile judeţene îi avertizează pe suceveni să nu cumpere seminţe şi material săditor din Republica Moldova şi Ucraina, existând pericolul infestării culturilor cu mai multe boli de carantină. Prefectul judeţului Suceava, Constantin Harasim, a anunţat în şedinţa de ieri a Colegiului Prefectural că intenţionează să emită un ordin prin care instituţiile abilitate ale statului vor începe o acţiune pentru identificarea seminţelor şi a materialului săditor care provin din cele două ţări. Iniţiativa a fost luată după ce subprefectul Atanasă Nistor a adresat o întrebare cu privire la verificarea circulaţiei acestor produse din Moldova şi Ucraina pe pieţele din Suceava. Reprezentantul Inspectoratului Teritorial pentru Calitatea Seminţelor şi a Materialului Săditor a precizat că aceste produse care provin din Republica Moldova şi Ucraina nu au ce căuta pe pieţele din Suceava. „Republica Moldova şi Ucraina nu sunt ţări europene, iar noi ne încadrăm în normele europene. Când se întâlnesc astfel de probleme în pieţe şi oboare, sămânţa care provine din cele două ţări este confiscată. S-au făcut şi controale în vamă, pentru că sămânţa şi materialul săditor din Moldova şi Ucraina nu au de ce să intre la noi pe piaţă. Iar când găsim astfel de produse le confiscăm, le returnăm şi le schimbăm destinaţia”, a spus reprezentantul Inspectoratului Teritorial pentru Calitatea Seminţelor şi a Materialului Săditor Suceava.

La rândul său, subprefectul Atanasă Nistor a atras atenţia că seminţele şi materialul săditor din Moldova şi Ucraina sunt purtătoare de boli de carantină, iar pericolul este de a introducerea în judeţ dăunători care la un moment dat nu ar mai putea fi controlaţi. „Oamenii merg la piaţă, cumpără materialul de la cine îl comercializează, nu ştim dacă sunt autorizaţi, îl duce acasă şi ne trezim la un moment dat cu probleme foarte mari în această zonă”, a spus Nistor. În aceste condiţii, prefectul Constantin Harasim a subliniat că pentru a preveni astfel de situaţii va emite un ordin pentru începerea unei acţiuni de verificare a acestor probleme. „Dacă există riscul de răspândire a bolilor, cu efecte negative asupra culturilor viitoare şi a degenerării prin contaminare a acestora, voi emite un ordin pentru a stopa sau a diminua aceste probleme”, a spus Harasim. El a arătat că aceste verificări vor avea loc până la începutul lunii mai a acestui an. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Autorităţile judeţene îi avertizează pe suceveni să nu cumpere seminţe şi material săditor din Moldova şi Ucraina.
 Vizualizări articol: 3506 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Autorităţile judeţene îi avertizează pe suceveni să nu cumpere seminţe şi material săditor din Moldova şi Ucraina5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei