Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 16 mar 2015 - Anul XX, nr. 61 (5873)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6818 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   6 imagini |   ø fişiere video

Anchete ciudate

Încă un dosar cu mari semne de întrebare la DNA Suceava. Inculpat: comisarul-şef Ioan Crap

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

După dosarul celor trei poliţişti de la Secţia Gălăneşti şi al şefului Serviciului de Informaţii şi Protecţie Internă Suceava, acuzaţi de fapte foarte grave, dar cercetaţi în stare de libertate, fără nici o măsură preventivă, judecătorii de drepturi şi libertăţi cerându-le anchetatorilor să vină şi cu un minim de probe, nu numai cu acuzaţii, după ce prefectul Sinescu a fost scos din clădirea Parchetelor  cu cătuşe la mâini şi ţinut 24 de ore în beciurile poliţiei, eliberat a doua zi de magistraţii de la Tribunal, cât şi de cei de la Curte, care au considerat că nu se impune luarea măsurii arestării preventive, ba mai mult, au apreciat că o parte dintre infracţiunile de care este acuzat reprezentantul Guvernului nu stau în picioare, cel puţin în acel moment procesual, încă un dosar instrumentat de DNA Suceava ne face să ne punem întrebări asupra modului în care se fac anchetele de către procurorii anticorupţie de la Suceava.

Este vorba de dosarul în care a fost pus sub acuzare, în vara anului trecut, comisarul-şef Ioan Crap, pe atunci împuternicit la comanda Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Suceava.

DNA a anunţat inculparea lui Ioan Crap pe 4 iunie 2014, în aceeaşi zi în care au avut loc percheziţiile în dosarul APIA Suceava, dosar în urma căruia mai mulţi funcţionari din structurile de conducere ale instituţiei, printre care şi fostul director executiv adjunct, Delia Moldoveanu, au fost săltaţi cu mascaţii, pentru că ar fi fraudat fonduri europene prin alocarea ilegală de subvenţii.

Am făcut această precizare pentru că singura legătură a comisarului-şef Ioan Crap cu dosarul APIA este, potrivit DNA, cea cu Delia Moldoveanu, pentru care ofiţerul din conducerea poliţiei judeţene ar fi intervenit pe lângă subordonaţi de-ai lui, cerându-le să nu îi ridice permisul de conducere.

 

Comunicatul DNA de pe 4 iunie 2014: “Inculpare inspector-şef IPJ Suceava”

Pe 4 iunie 2014, mass-media din judeţ şi cea naţională anunţau faptul că şeful IPJ Suceava, comisarul-şef Ioan Crap este cercetat de DNA. Acuzaţia: abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial.

Iar învinuirile erau prezentate într-un comunicat postat pe site-ul structurii de parchet anticorupţie: “Din ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale întocmită de procurori a rezultat căexistă date şi indicii temeinice potrivit cărora, la data de 6 aprilie 2014, inculpatul Crap Ioan, în virtutea atribuţiilor sale de serviciu de adjunct al şefului Inspectoratului Judeţean de Poliţie Suceava, la solicitarea telefonică a unei persoane (preot) şi-a încălcat atribuţiile de serviciu şi a intervenit pe lângă un agent de poliţie din cadrul Serviciului Poliţiei Rutiere din cadrul I. P. J. Suceava, aflat în timpul serviciului cu un autoturism prevăzut cu staţie radar, pentru ca acesta să nu dispună măsura reţinerii permisului de conducere a unei persoane cu funcţie de conducere la Agenţia de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură Centrul Judeţean Suceava (APIA SUCEAVA) şi sancţionarea contravenţională a acesteia, deşi agentul constatase încălcarea prevederilor legale ce impunea luarea acestei măsuri”, se arată în comunicatul DNA, precizându-se, pentru a da greutate afirmaţiilor de mai sus, că “în cauză procurorii au beneficiat de sprijinul de specialitate al Serviciului Român de Informaţii Suceava şi de sprijinul Brigăzii Speciale de Intervenţie a Jandarmeriei”.

 

DNA: Șefa de la APIA a rămas cu permisul în buzunar, deşi radarul a prins-o cu peste 100 de km/h prin oraş

 Știrea a fost întoarsă pe toate feţele şi în scurt timp s-au aflat şi celelalte personaje implicate: persoana cu funcţie de conducere de la APIA era Delia Moldoveanu, iar preotul care a intervenit pe lângă comisarul-şef Ioan Crap a fost Cătălin Axinte, consilier economic al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor în acea perioadă.

Scenariul DNA reconstituit în mass-media era următorul: Delia Moldoveanu a fost prinsă în trafic de radarul poliţiei cu o viteză mult peste limita legală, viteză pentru care, în mod normal, ar fi trebui să i se reţină permisul de conducere. Știind că autoturismul condus de către directorul executiv al APIA Suceava a fost depistat de radar pe raza municipiului Suceava (la ieşirea spre Fălticeni) şi cum legislaţia prevede ridicarea permisului de conducere la depăşirea cu mai mult de 50 de kilometri pe oră a vitezei maxime admise, tragem concluzia că Delia Moldoveanu rula cu peste 100 de kilometri la oră.

Realizând că va rămâne fără permis, directorul executiv APIA începe să dea telefoane în speranţa că va reuşi să scape de sancţiunea poliţiei rutiere (n.r. - telefoanele îi erau interceptate de anchetatori în dosarul subvenţiilor ilegale).

Că a sunat direct la fratele ei, preotul Tiberiu Costiuc, şi acesta la preotul Cătălin Axinte, sau că Delia Moldoveanu l-a apelat direct pe consilierul economic de la Arhiepiscopie, e un detaliu ştiut doar de anchetatori în această fază a cercetărilor, aspect care însă nu are nici o importanţă în ceea ce vrem să vă arătăm prin acest material.

Cert este că preotul Cătălin Axinte l-a contactat telefonic pe comisarul-şef Ioan Crap şi i-a spus că un echipaj de la Rutieră a oprit-o pe o prietenă de-a lui care riscă să rămână fără permis, rugându-l să-i înduplece pe agenţii respectivi.

Varianta potrivit căreia Ioan Crap nu a sunat mai departe şi nu a intervenit pe lângă agenţii care au oprit-o în trafic pe Delia Moldoveanu (aşa cum ofiţerul a susţinut încă de la început) a fost respinsă de anchetatori. Nu e nevoie de o probă a intervenţiei făcute de Crap către subordonaţii săi, după logica scenariului conturat de DNA, atâta vreme cât Delia Moldovenu a rămas cu permisul în buzunar, lucru care, urmând acelaşi raţionament, dovedeşte că ofiţerul cu funcţie de conducere în poliţia judeţeană a comis o ilegalitate.

 

Verificarea aparatului radar a dat peste cap acuzaţiile DNA. Au măsluit poliţiştii radarul?

De aici încolo, o să vă explicăm de unde semnele mari de întrebare şi asupra acestui dosar.

În ziua în care şeful IPJ de atunci a fost pus sub acuzare, ofiţeri ai Direcţiei Generale Anticorupţie Suceava au fost trimişi la sediul municipiului Suceava să ridice hard-ul pe care sunt stocate imaginile surprinse de aparatele radar, dar şi aparatul care a înregistrat momentele în care maşina condusă de Delia Moldoveanu rula cu peste 100 de kilometri la oră, aşa cum am dedus din comunicatul DNA din 4 iunie 2014.

În mod curios, verificarea acestora s-a făcut după „ponegrirea” lui Crap prin presă, deşi credem că şi absolventul de şcoală de agenţi de poliţie cu cea mai mică medie ar fi început mai întâi să strângă probe şi după aceea să strige sus şi tare că a prins hoţul.

În procesul verbal prin care a fost sancţionată Delia Moldoveanu,  în acea zi, de 6 aprilie 2014, se arătă că maşina condusă de aceasta a fost depistată de aparatul radar cu 75 de kilometri la oră.

Urmând scenariul conturat de DNA, am fi avut şi infracţiuni de fals comise de poliţiştii care au oprit-o în trafic pe directoarea executivă de la APIA Suceava şi care au încercat să măsluiască totul, după ce a intervenit comisarul-şef Crap, modificând astfel viteza reală cu care a depistat-o radarul, de la peste 100 de kilometri la oră, la 75 de km/h. 

Au fost aduşi şi cei doi poliţişti de la Rutieră la audieri la DNA şi li s-a cerut să recunoască tot.

Agenţii, unul dintre ei ridicat de acasă, au susţinut însă că aceea a fost viteza reală cu care a fost depistată conducând Delia Moldoveanu (75 km/h) şi că nu s-a făcut nici un fals, excluzând şi acuzaţia că ar fi intervenit în acest caz comisarul-şef Ioan Crap.

S-a trecut la percheziţia informatică asupra hard-ului cu imaginile surprinse de radar, dar şi a aparatului pe care încă mai existau înregistrările din 6 aprilie 2014, fiind adus tocmai în acest scop un specialist informatician al DNA.

Când au ajuns la imaginile din 6 aprilie 2014, la momentul când în bătaia radarului intră maşina Deliei Moldoveanu, înregistrările video indică clar viteza: 75 de kilometri la oră, viteză care scade imediat, directoarea executivă de la APIA Suceava observând MCV-ul poliţiei şi încetinind.

A fost măsluit aparatul? Nu se poate aşa ceva, le-a explicat anchetatorilor chiar specialistul lor. Orice încercare de a modifica datele noilor tipuri de radar duce la compromiterea tuturor datelor înregistrate, tentativa de distrugere de probe fiind imediat identificabilă.

De altfel, cei doi poliţişti de la Rutieră implicaţi şi ei în acest caz nu au fost inculpaţi până în prezent, la 9 luni de la comunicatul remis de DNA Suceava.

 

Ioan Crap era la o pomenire, în judeţul Botoşani, când a fost sunat de preotul Axinte

Delia Moldoveanu a fost sancţionată pentru depăşirea vitezei legale. A primit avertisment scris şi trei puncte de penalizare, aşa cum prevede legislaţia rutieră.

În faţa acestor noi amănunte care practic dau peste cap acuzaţiile DNA, am încercat să-l contactăm pe comisar-şef Ioan Crap. “Îmi pare rău, este o anchetă în desfăşurare şi nu aş vrea să comentez”, a refuzat ofiţerul să facă declaraţii referitoare la acuzaţiile ce i se aduc.

Am aflat totuşi, de la persoane din anturajul lui Ioan Crap, că ofiţerul a scos listele cu apelurile primite şi efectuate de pe telefoanele mobile pe care le deţine, pentru a demonstra că în acea zi nu a dat nici un telefon către subordonaţi de-ai săi, pentru a interveni în favoarea Deliei Moldoveanu, persoană de a cărei existenţă nici nu ştia, susţin sursele noastre, până când a fost chemat la DNA şi pus sub inculpare.

Ioan Crap se afla în judeţul Botoşani, la o pomenire a unei rude decedate, când a primit acel telefon de la preotul Axinte. Se ştiau de mulţi ani, de când ofiţerul de poliţie locuia în zona parohiei preotului. A fost o convorbire scurtă în care a înţeles că preotul îi cerea să intervină pentru o prietenă de-a acestuia din urmă. “Da, da…” şi a închis, iritat de ceea ce-i cerea preotulsă facă. Nu a sunat mai departe.

Și totuşi, de ce Delia Moldoveanu a susţinut în acea interceptare telefonică, pe care presupunem că o au anchetatorii, că risca să rămână fără permis de conducere?

O posibilă şi logică explicaţie ar fi acea că directoarea executivă de la APIA ar fi pus mâna pe telefon imediat după ce a fost oprită de echipajul de poliţie rutieră, neştiind viteza cu care a fost depistată şi nici faptul că pentru acea încălcare a legislaţiei rutiere sancţiunea nu presupunea ridicarea permisului de conducere.

 

Din şef al IPJ Suceava, trimis la munca de jos, la Prevenire, cu salariu înjumătăţit

În ziua în care comisarul-şef Ioan Crap a aflat că a fost pus sub acuzare, fiind inculpat într-un dosar al DNA Suceava, mai marii Poliţiei Române au dispus, aşa cum sunt procedurile, punerea la dispoziţie a ofiţerului până la o soluţie definitivă a magistraţilor.

Astfel, din poziţia de inspector-şef, Crap a fost mutat la Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii, unde se află şi în prezent, salariul fiindu-i mult diminuat.

După aproape jumătate de an, văzând că nu se mai întâmplă nimic, comisarul-şef a cerut prin avocatul său o disjungere a cercetărilor ce îl vizează de marele dosar APIA, cel al subvenţiilor ilegale.

Acuzaţiile ce i se aduc lui Ioan Crap nu au nici o legătură cu dosarul APIA şi, drept urmare, ofiţerul a cerut să fie cercetat separat de această cauză în care cercetările sunt de lungă durată, dat fiind volumul mare de fapte şi inculpaţi.  Dacă procurorii îl cred în continuare vinovat, să-l trimită în judecată, dacă nu, să dea clasare ori altă soluţie. Asta vrea, pe bună dreptate, comisarul-şef Crap: să scape odată de toată această poveste care i-a dărâmat cariera, fiind la vremea respectivă nr. 1 în poliţie din judeţ.  

 

„Jocul” cu cătuşele şi prezumţia de nevinovăţie

Că e vinovat sau nu comisarul-şef Ioan Crap, e treaba magistraţilor să se pronunţe, nu a mass-mediei sau a opiniei publice.

Însă treaba noastră, ca jurnalişti, este să prezentăm şi situaţiile care ridică serioase semne de întrebare privind modul în care se fac unele anchete, modul în care este percepută diferit de către magistraţi luarea măsurii arestării preventive a unei persoane. Privarea de libertate a unui om, până la urmă.

Este al treilea dosar al DNA Suceava în care mie, subsemnatului (sper că şi multor alţi colegi de breaslă) multe lucruri mi se par forţate, ca într-o “olimpiadă a arestărilor” la care se întrec procurorii anticorupţie.

A fost cazul celor trei poliţişti de la Secţia Gălăneşti şi al şefului SIPI Suceava, acuzaţi de infracţiuni copiate parcă din scenariul unei cărţi cu spioni şi poliţişti corupţi, “beletristică” pe care judecători de la Tribunal şi de la Curtea de Apel nu au apreciat-o, respingând orice măsură preventivă împotriva suspecţilor. Am prezentat pe larg subiectul în ediţiile anterioare ale Monitorului, însă toată acea poveste se poate rezuma la un fragment din motivarea judecătorului de drepturi şi libertăţi de la Curtea de Apel Suceava ( care s-a pronunţat în privinţa arestării şefului SIPI Suceava, comisarul-şef Cristian Macsim): “Probele enumerate de acuzare în susţinerea propunerii de arestare nu trebuie să echivaleze cu cele necesare pentru condamnare, însă este necesar să creeze suspiciunea rezonabilă că inculpatul a săvârşit faptele pentru care este acuzat, condiţie neîndeplinită”.

Scenariul a fost aproximativ identic şi în cazul prefectului Florin Sinescu, a cărui arestare a fost cerută de către DNA, însă judecătorii au respins cererea anchetatorilor.

L-au scos pe prefect în cătuşe în mijlocul zilei din clădirea Parchetelor şi în loc să-l ducă direct în faţa judecătorilor, să decidă ei dacă locul lui e după gratii, au preferat să-l ţină o noapte întreagă într-o celulă de la subsolul poliţiei judeţene. Asta m-a intrigat. Spectacolul ăsta pentru popor, pentru presă.

“Potrivit jurisprudenţei CEDO, libertatea persoanei este regula, excepţia de la această regulă constituind-o privarea de libertate (cauza Wemhoff c. Germaniei), care reprezintă o gravă derogare de la principiile libertăţii individuale şi de la prezumţia de nevinovăţie”, e un alt fragment pe care l-am găsit în motivarea respingerii contestaţiei DNA vizavi de lăsarea în libertate, fără nici o altă măsură preventivă, a şefului SIPI Suceava.

Care prezumţie de nevinovăţie? Cea de care amintiţi, scurt, într-o frază, la finalul comunicatelor de presă, după avalanşa de acuzaţii aduse inculpatului (inculpaţilor), cea de care şi noi –mass-media, uităm de multe ori? Cea de care pare-se nimeni nu mai ţine cont?

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Încă un dosar cu mari semne de întrebare la DNA Suceava. Inculpat: comisarul-şef Ioan Crap.
 Vizualizări articol: 8255 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.67/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.7 din 12 voturi
Încă un dosar cu mari semne de întrebare la DNA Suceava. Inculpat: comisarul-şef Ioan Crap4.7512

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Michaelaaaaa, nu și suparată pe monitori, trimis de
(16 mar 2015, 11:26:54
Las că vin Io* s'tămâna asta într-o audiență și-ți aduc Io* hârțoage BETON despre cum rezolva PORKUL ăsta de crap, dimpreună cu popeanu, petițiile justificate ale oamenilor.
Apăi prima la mână că se enunța celebra frază „aspectele semnalate nu se confirmă”, apoi, CULMEA TUPEULUI, se dispune o ... „monitorizare a comportamentului petentului în raport cu polițiștii din localitate și membrii familiilor acestora.
Am citat din adresa IPJ nr.671.728 și 671.727 din 11 oct 2013.

În baza acestei flagrante ÎNCĂLCĂRI a drepturilor fundamentale ale unei persoane aflate în deplinătatea drepturilor civile, se interpelează petentul, în vederea interogării sale fățarnice.
În parale cu aceasta, se încearcă racolarea petentului drept sifonar al miliției, cu sarcină certă de a da pe goarnă eventualele grozăvii ale polițiștilor locali.
Răspunsul la dispoziția abuzivă a craporkului se elaborează în data de 14 ian. 2014.
Însă, chiar și după această dată se continuă monitorizarea, FĂRĂ DISPOZIȚIE INTERNĂ A IPJ, FĂRĂ MANDAT, FĂRĂ A FI DEPUSĂ VREO PLÂNGERE, viața, activitatea, ocupațiile unui cetățean liber.

Apoi, după circa un an de veritabilă POLIȚIE POLITICĂ, la prima greșeală a cetățeanului guraliv, SE INSTRUMENTEAZĂ UN DOSAR PENAL la care se depun drept PROBE MATERIALE, toate elementele obținute în mod ILEGAL, în urma activității de POLIȚIE POLITICĂ, efectuată de acest ordinar crap, împreună cu molodețul kaghebist - calenciuc gică ionuț, șeful Secției 13 poliție rurală Bălcăuți.

Trec Io* săptămâna asta și aduc hârțoage meseriașe, edificatoare asupra neo-colhozului securist de au încercat, acești BORFAȘI în ținută, să-l reinstaureze în România democrată a secolului XXI.

Trec ca să mai șoptesc câte ceva despre cuibușoarele de nebunii rădăuțene de pe Călărași 12 și Unirii 64.winking

Vineeeee băiatu'!
1.1  RE: Michaelaaaaa, nu și suparată pe monitori, trimis de
(16 mar 2015, 12:46:45
Mey piki porcusor de guineea ce esti tu, mey izmana pamp lachioasa, cine te baga pe tine in seama ma boschetarule ? Te-ai gandit sa scoti si tu din sura, de la secret “hartoage meseriase” din panusi de porumb ? Da mancare la copii ba prostalaule , “dacat” sa faci pe chelneru’.
1.2  RE: Michaelaaaaa, nu și suparată pe monitori, trimis de
(16 mar 2015, 12:52:52
... / ..- / --. / .. / .--. / ..- /.-.. /.- / --..-- /
1.3  RE: Michaelaaaaa, nu și suparată pe monitori, trimis de
(16 mar 2015, 15:03:02
Taz, Michaela s-a săturat sa te tot aștepte de când tot de lauzi că ai să-i faci o vizită.

Ia, mai bine, intră pe pagina hotniuz dot ro (știi tu cum se scrie) și acolo, în sectiunea Anticorupție, găsești o campanie denumită "Singur împotriva tuturor". Dacă ai destule 00 și documente spune tot ce ai de spus acolo și altfel va primi mesajul Michaela. Eu cred că e mai bine să-l primească de la centru decât de la tine. Numai ai grijă să nu fie denunț calomnios!
1.4  RE: Michaelaaaaa, nu și suparată pe monitori, trimis de
(16 mar 2015, 16:13:12
Stai, bre, nu mă... aburi!hee hee
Apăi dacă mi-o trebuit aproape 4 luni de zile ca să-mi pot consulta dosarul-fuckătură...
(4 audieri dintre care una abuzivă, 2 cereri verbale de consultare a dosarului - refuzate, o plângere contra actelor procurorului la care n-am primit nici un răspuns și o greva foamei de 3 zile și 2 nopți)
... îț' dai seama că trebile astea nu se fack pe fugă?

Al doilea motiv al întârzierii stă în amănuntul că dacă merg aclo, voiesc să beu kostenlos o cafea aditivată cu oleacă de cognac „Henri IV Dudognon Heritage Cognac Grande Champagne”.
Apăi o butelcă din cognac dintr-ăsta coastă egzact cât șpaga unei judecătoare de la ÎCCJ, într-un dosar de mare corupție a vreunui șobolan fesenist cu elice.
Michaela de unde peana mea să aibe parale de așa marafeturi expansive, că iea nu pune botul la șpagă, peșcheș, ciubuc, haraci, și nici n-are în declarația de avere sute de melioane ca ... Lola Cicci di Tormenta & Augusto Ciccio di Tormenta?

Ș-al treilea motiv pen' care n-am fost (ÎNCĂ) e că-s suparat FOCi dont want to see pe Michaela, c-o trecut de trii * ori pe lângă mine șî n-o zâs nici macar un siktiryou.

Da' oricum, săzi ghinișor, că de mers - merg, cu aceeași certitudine cu care în viața hominizilor sapienți și erecți, se manifestă două evenimente ineluctabile: controlul Fiscului și meetingul informal în compania selectă a unei Doamne încappucciată în țoale negre.
Ai răbdari!hurry up
-----
* a patra oară, când o ișât de la instanță, n-am mai prins-o, că Io* am dezertat de la locul îndătinat ca să merg la scorMonitori, să scriu pe colțul mesei un Drept la replică prin care să mai spăl din ÎNTUNERICIREA ce mi-o fackut-o prosecutorii călărășeni.
2.   „Manus manum lavat” trimis de
(16 mar 2015, 12:40:26
oh go on
dar să nu uităm că „Potrivit unui sondaj IRES realizat în perioada 9-10 martie 2015, în DNA au încredere 63% dintre români. În Laura Codruța Kovesi, procurorul-șef al DNA, au multă sau foarte multă încredere 43% dintre persoanele intervievate.

Majoritatea persoanelor intervievate, 77%, au o părere foarte bună sau bună despre faptul că, în ultimele luni, mulți oameni politici sunt acuzați de corupție, sunt condamnați sau arestați preventiv. În același timp, cumulativ, o proporție covârșitoare a respondenților, 95%, este de părere că, în România, corupția este foarte răspândită (70%) sau destul de răspândită (25%). Doar 3% dintre aceștia cred că este puțin răspândită, iar 1% spun că nu este răspândită deloc.

În Tiberiu Nițu, Procurorul General al României, au multă sau foarte multă încredere doar trei din zece respondenți.

Sondajul IRES mai arată că în justiția din România, în general, au încredere multă sau foarte multă 41% dintre respondenți, în timp ce o proporție mai ridicată - 56%, spun că au mai degrabă puțină sau foarte puțină încredere.

În tribunale au încredere multă sau foarte multă 37% dintre intervievați, în timp ce 57% au mai degrabă puțină sau foarte puțină încredere în aceste instituții. În Ministerul Justiției, de asemenea, au încredere multă sau foarte multă 38% dintre intervievați, în timp ce 57% dintre ei spun că au mai degrabă puțină sau foarte puțină încredere în acest minister.”

sursa textului: EvZ din 12 martie 2014.

nota: cota de încredere în DNA este în creștere semnificativă, de la 56% în decembrie 2014, respectiv 48,3% în octombrie 2014.
2.1  RE: „Manus manum lavat” trimis de
(16 mar 2015, 12:46:20
nota 2: evident că „singurii care sunt îngeri pe acest pământ sunt doar milițienii, prosecutorii din tagma lui Torquemada și juzii emuli ai lui Al. Voitin Voitinovici”hee hee
Singurii vinovați sunt cetățenii care încă n-au prăsit această șandrama de țară neosecuristă, sau care n-au împământat genunchiul drept, frământându-și neliniștiți cușma în mâini, scoborând privirea în țărâna gliei ca să fie mângâiați pe grumaz NUMAI cu latul sabiei neocomunismului de caviar, susținut despotic de un system de forță calchiat după învățăturile lui Felix Djerjinsky.

Io* aș propune ca acest krapork să fie beatificat și canonizat, iar numele lui să figureze la avizierul miliției drept patron spiritual al Miliției de factură neokaghebistă.
3.   Manipulare prin omisiune * trimis de
(16 mar 2015, 13:22:55
„Acuzaţia: abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial.”
(fragment din articol)
Nu, stimate domnule Sergiu Rusu, articolul referitor la „Abuzul în serviciu contra intereselor publice NU SE REFERĂ LA OBȚINEREA DE AVANTAJE PERSONALE, indiferent de natura lor, ci are drept premisă fundamentală CAUZAREA UNEI PAGUBE ORI A UNEI VĂTĂMĂRI A DREPTURILOR SAU INTERESELOR LEGITIME ALE UNEI PERSOANE FIZICE SAU ALE UNEI PERSOANE JURIDICE.

Iar dacă nu știați că a trecut un an, o lună și șaisprezece zile de la intrarea în vigoare a noului Cod Penal, aflați că fapta de abuz în serviciu nu mai este detaliată pentru cele două situații enunțate în veterocodul penal: „contra intereselor publice”, respectiv „contra intereselor persoanei”
Abuzul în serviciu este unul singur, iar în acest caz, s-a produs vătămarea unui interes oarecum simplu de intuit: INTERESUL PUBLIC.

„Ceea ce caracterizează în principal grupul infracţiunilor de serviciu este valoarea socială apărată prin normele dreptului penal şi anume: bunul mers al activităţii serviciului în care funcţionarul public trebuie să-şi desfăşoare activitatea, prin îndeplinirea în mod corect a atribuţiilor de serviciu, cât şi prin apărarea intereselor legale ale persoanei fizice sau ale persoanei juridice”
3.1  RE: Manipulare prin omisiune * trimis de
(16 mar 2015, 13:28:25
Lăsai naibii art. 246, 247 și 248 din Codul penal al anului 1968 și redactați-vă articolele funcție de noile prevederi ale art. 279 C.p.
„(1) Fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, nu îndeplineşte un act sau îl îndeplineşte în mod defectuos şi prin aceasta cauzează o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică.
[...] ”

----
* conform regulii unice a jocului „Nu te supăra, frate!”
Voi și cu prosecutorii m-ați „întunericit” ascunzându-mi protestul justificat față de maniera pășunistă de lucru a magistraților rădăuțeni, îndărătul unei povestiri bucolice, desprinsă dintr-o sentință anterioară, sentință care ÎN NICI UN CAZ NU AVEA CE SĂ CAUTE ÎN MÂNA UNOR JURNALIȘTI (see. art 407 N.C.p.p. - persoanele cărora se comunică sentința!)

„An eye for an eye and a tooth for a tooth”i dont know
(c-așa o grăit Utnapiștim, uncheșu lu' Zarathustra.)
4.   De ce oare ! trimis de
(16 mar 2015, 15:44:34
Din lectura articolului si a comentariilor am dedus ca un anumit comentator intrece bunele maniere , si as propune ca aceste comentarii sa fie omise de la publicare . Ce poate intelege un cititor onest si corect in exprimari , din veninul si trunchierea unor nume si fapte. Asemenea specimene cred ca isi au rolul si valoare in tagma primatelor, nicidecum in secolul 21.
5.   Ba nu-i așa știrea! trimis de
(16 mar 2015, 15:47:39
shame on you
În fapt știrea nu e așa cum a fost prezentată în comunicatul DNA, care a stat, printre altele, la baza articolului din Monitorul de Suceava din data de 5 iunie 2014 – „Comisarul-şef Ioan Crap, cercetat de DNA Suceava pentru abuz în serviciu”
No, no, no, no!shame on youshame on youshame on you
În fapt, trebile, după morișca tandemului mâinilor ce-și înălbesc reciproc potlogăriile, amândouă igienizează de potlogării fața vreunui gușat ierarhic iar tustrele – mâinile mângâie și gura feței pupă kurul vreunui ștab intangibil.
(stăi așa să ascuț o țâră garfitul plaivazului ceala, de calibru 0,338 Lapua Magnumhee hee ș-apoi spun. Am aflat Io* trebile astea în cele 2 nopți de-am sălășluit pe treptele Palatului de giustiție, unde era așa de frig și așa de liniște încât se auzeau niște șoarici din subsolul clădirii, care rodeau un festin gourmet alcătuit din dosare de mare corupție, răstimp în care grăiau chițăit taman despre dosarul apia – moldoveanu –axinte - crap - tauciuc)
Apăi dintâi și dintâi trebe de lămurit treaba de ce asupra deliei – smuglianka maldavanka s-o impus anumite măsuri speciale de supraveghere și interceptare.
Apăi,thinking treaba ceea cu subvențiile de-a-mpülea acordate pe ochi alunecoși, la tăt felul de bagabonți din administrație sau la pochi puturoși, (dedulciți la trai îmbelșugat pe banii prostimii*) îi cu totul și cu totul altfel decât o relatat hoologanii iștea de jurnaliști șeicăreni.
Prima la mânuță că delia o fost intercetpată din … Gelozie!
Da, da! Michaela lu’ Michail ierea geloasă foc și pară pe delia, că aiasta are
„oi mai multe,
mândre și cornute,
și cai mai bărbați,
și câni învățați, ” **
… și bărbați versați …oh go on
(în fine, ceva cam pe-acolo, că doară cine, la naiba, își mai aduce aminte de Mioritza- laie la mai bine de 30 de ani de la isprăvirea vasmiletcii?doh )
5.1  RE: Ba nu-i așa știrea! trimis de
(16 mar 2015, 15:48:25
Unde mai pui că gelozia Michaelei era amplificată de faptul că ea – Michaela n-avea defel ochelari, nici măcar vreo percehe de ochelari de cal, pe când delia avea o bunăciune de ocheți de soare, dindărătul cărora se ițea cabilly o bunăciune purisancă numai bună de MILF-uit.
Să mai zic de gipanul de neam-prost ce-l driftuia delia tătă zâua pe ulițele și coclaurile patriei?
Apăi vă daț’ sama ce mânie homerică i se aprinse Michaelei în suflițăl când vedea că iea – ditamai prosecutor-șăf al unui serviciu teritorial DNA se trage pe șușele cu kâcatul ceala de Duster pus la dispoziție de Ministerul Pu*lic *** ?aprilcrying
Așa că Michaela sin Michail s-onervat ș-o pus ca să fie monitorizată și interceptată Delia, ca s-o prinză pe iea cu niscai telefoane de liubov extraconjugal, date pe la tăt feliul de gușați cocoțați în înalte jâlțuri ale administrației gubernamentale.
Sau poate vreun JîPEG sau eMeMeS meserijaș, cară să aducă aminte de filmele istorice cu Vlad Țepeș, în interpretarea măiestrită a lu’ Jasmine Rouge și Titus Steel.it wasnt me
Așa că trebile celea cu subvențiile moca, acordate lai dont want to see cloud-suprafețe agricole sau la efective de animale existente doar în bufferul unei imprimante laser – asta-i abureală ordinară de-a celor de la DeNeA. (invidioșii năibii!)
Cumconfused să se poată să fie dați zeci de mii de dinari crăiești la pochii ceia pravoslavnici ce propovăduiesc, din decalog, cinstea, onoarea, demnitatea, modestia, etc,?
Crede careva că există în Rroemenica medievală și absurdă vreun popă capabil să mintă și să fure?surprise
Haida, de!shame on you
Astea trebi poate să se întâmple undeva prin Nordul Păgân al Oiropei, prin Norvegia, Danemarca, Suedia sau mai prin mitteloiropa din DoiciHeimatLandul cucoanei Anhela a lu Merchel.thinking
La noi în Rroemenica așa ceva este IMPOSIBIL SĂ SE ÎNTÂMPLE!shame on you
5.2  RE: Ba nu-i așa știrea! trimis de
(16 mar 2015, 15:49:17
Acum cât timp stăteaucool băieții cu casca pe urechiușă ca să-i asculte deliei ohtaturile și alinturile de liubov, o prins și tărășănia asta cu axinte –pig krapork **** și tauciuc.

Dar și asta e iar numai un text, ceai, trombon, dumă, gulgută, abureală, prăfuială de-aat wits endat wits end invidioșilor ceia de la DNA.
În fapt pepig krapork nucall me l-o sunatcow axinte, ci l-o sunat chiar ajentul ceala de la emceveul radarului – alexandru george tauciuc.
Ajent care, bun chrestian fiind, l-o apucat remușcările față denot worthy cumplita erezie ce-o produs-o de a o fi oprti-o în trafic pe delia – preoteaza templului eleusin în care se drămăluiemoney eyes dinarii oiropean-chezărești.
Așa că tauciucon the phone l-o sunat pepig crap, să se spovedească, să primeascăfeeling beat up canon aspru , să obținănot worthy iertăciunea păcatului capital făptuit pentru ca astfel să nu-și irosească șansa la mântuire.

Amu trebe de povistit depsre krapork. Nici nu-i așa cum zâc scorMonitorii că era la Botoșani la vreo îngropăciune chrestiană, efectuată după ritualul ortodox exacerbat, ce e-n stare să bage în insolvență următoarele 3 generații de erezi ai mortăciunii înhumate.

Nu!no talking
Tama la acel moment,pig krap era undeva prin Africa, într-un turneu umanitar prin Somalia, Angola, Nigeria și Mali, loc în care s-o dus volintir ca să împartă la populația afectată de Ebola pliante promoționale referitoare la metoda de escrocare de tip „Accidentul”.

Tocmai de asta nu s-o găsit în desfășurătorul convorbirilor telefonice spovedania plină decrying căință a ajentului tauciuc, fiindcă ea s-a desfășurat în confesional de tip roamnig, ș-apăi se știe că asupra confesionalului planează întotdeauna regula confidențialității.dont tell anyone
5.3  RE: Ba nu-i așa știrea! trimis de
(16 mar 2015, 15:50:03
Nu în ultimul rând trebe de lămurit angaralele cu percheziția informatică a hard-diskurilor de la aparatul milițienilor cu radar sub kur.
(Io* sunt sigur că specialistul ceala în aITi o zâs bine că n-are cum să fie deteriorate probele în sistemul informatic. Știu bine asta că doară l-am cunoscut și Io* amu vreo lună, când mi-o făcut percheziția informatică***** asupra HDD-ului extras din unitatea me’, aia cu care milițienii o jucat o miuță în Camera de corpuri delicate.
Apăi în șăpti ceasuri de percheziție asupra bițurilor din PiSi, am avut timp să grăim câte-n lună și în stele, ca să-mi dau sama că e meseriaș la cel mai înalt nivel. Acuma că nu prea au iei softuri bune pentru iscodit clusterele, cylindrii și head-urile oamenilor, asta-i altă treabă)

Revenind la HDD-urile radarului: se vede clar de pe ele cum gipanul de neam-prost a lu delia are cutie de viteze cu treptele botoșănenilor:
1.- ÎNCET
2.- ÎNCETIȘOR
3.- PE LOC
4.- DE LOC
R.- ÎNAPOI

Apăi când o surprins-o lentila radarului, gipanul lu’ delia era exact în treapta a 2-a – „Încetișor”, adicătelea avea o viteză de 3,1415926 kilometri la oră fiindcă delia c-o mână își aranșa o șuviță rebelă, c-o mână ținea volanul, iar c-o mână mesteca în benzină cu levierul schimbătorului de viteze.
Când o văzut radarul, o acționat cutia de viteze în treapta I – „Încet”, corespunzând la 0,33(6) km/h, viteză amețitoare cu care o trecut pe lângă chipeșul polițist,batting eyelashes clipind feciorelnic din gene și făcându-i flecăului înălbăstrit ******kisskiss bezele și poopici din țuguieșul buzelor văpsite cu ruj Guerlain, de culoare roșu-fucksia și sfințit la Muntele Athos.

Apăi cam asta o fost tătă historisirea circumstanțelor REALE ale acestei povești romanțate, coafată de jeloasa ceea de Michaela drept un mare caz de corupție.
6.   Articol fara suport... trimis de
(16 mar 2015, 21:43:26
Se vede treaba ca va ti pus pe DNA voi scormonitorii,dar NUCA tare nu se lasa impresionata iar primavara va veni oricum si la Suceava.Succes DNA!
6.1  RE: Articol fara suport... trimis de
(16 mar 2015, 22:24:24
Mersic, Startrek, c-ai pus punctul pe i și umlautul pe ä, ë, ï, ö și ü.
Pentru mințile ceva mai deprinse cu tacticile de manipulare și persuasiune, sună în zdrăngănit de talangă ovină fraza din debutul perceptiv al articolului:
După ce bla, bla, bla, și după ce bla, bla bla, „încă un dosar instrumentat de DNA Suceava ne face să ne punem întrebări asupra modului în care se fac anchetele de către procurorii anticorupţie de la Suceava.”
Adicătelea după ce prima tentativă fâsâită de denigrare a DNA, materializată de părtinirea nedeontologică a infractorilor „oameni ai legii” de la Gălănești *, se face un picuț de trecere prin cazul ceva mai subțirel al prefectului Sinescu (recunosc și Io*), pentru ca la urmă să se detoneze leit-motivul acestei a treia tentative de manipulare a opiniei publice, în sensul inducerii ideii de neîncredere în activitatea DNA.
De ce bate la ochi ipocrizia fățarnică a acestei persuasiuni infantile?
Pentru că nici măcar desueta scolastica nu acceptă ca argument valid trimiterea tot la o opinie, enunț, argument , ipoteză proprie, enunțată anterior.
Regulile clasice ale argumentației presupune susținerea cu puncte de vedere din surse de opinie diferite.
Nu AI VOIE să spui luni că „A este eronat”, miercuri să reiterezi că „A este probabil invalid ca valoare de adevăr”, pentru ca vineri să-ți începi discursul mercenar-șeicărean cu enunțuel: „După cum s-a afirmat muni și miercuri...”
E cât, neicusorule!
E buba!
E kaka!
Veritabilă compilație parșivă a punctelor 5, 6 8, 9 și 10 din decalogul Chomsky, valabilă ca adresabilitate unor minți subevoluate, asemănătoare jijeilor componenți ai turmelor neraționale.
6.2  RE: Articol fara suport... trimis de
(16 mar 2015, 22:25:20
În fapt, această campanie de denigrare a DNA, fundamentată și detaliată pe fel de fel de așa zise spețe, nu are altă origine decât penitenciarul jilava, loc de sălășluire a maistrului militar dâmbu dumitru.
Căci să fie clar că inițiatorul acestei campanii mecenate cu mulți țechini nu este altul decât dâmbu și poate olărean.
bărbuță e sătul până peste cap de miseria în care l-au atras amicii întru potlogării iar despre babiuc este intersantă o opinie ce circulă la nivelul carosabilului rădăuțean: cică dacă ar vorbi babiuc, 75% din rădăuți ar lua calea temniței și al gulagului.
Deci bărbuță - nu, babiuc - nu.
Mai rămân ceilalți doi borfași încătușați, ca fiind autorii și mecenele acestei MURDARE CAMPANII ÎMPOTRIVA DNA.
Scopul abstrus?
Minimizarea imagini, a eficienței activității DNA, punerea sub semnul îndoielii a acțiunilor DNA. Zugrpvirea în tonuri îndoielnice a măsurilor și acțiunilor serviciului teritorial Suceava al DNA face ca șansele de eliberare a pârnăiașilor să crească.
Asta cred DOAR PROSTANII din celulele jilave.
În viața REALĂ, s-a cam scumpit kila de proști.
Pe cale de consecință, chiar prin intermediul cotidianului no. 1 ca audiență și distribuție județeană, asemenea campanii cusute cu odgoane albe devin extrem de nedigerabile.
Mult mai greu de înfulecat pe nemestecate, decât carnea de pork mangalița implementată într-o șaormă scârboasă.

-----
* PîSî: dom prosecutor cu dinți de lapte, remâne cum am stabelit în 10 mart.: în confruntarea… „gălăneșteană cu șefa DNA Suceava NU AI ABSOLUT NICI O ȘANSĂ. Mai ales după ce te-ai tras de șireturi cu ciotău în împrejurări mai mult decât extraprocedurale!
Norocul tău este că ești cu caș la gură și încă mai ai timp să fii recuperat de partea ETICĂ a sistemului juridic.
7.   MAAAAI nea beacali,si DJIJI ! trimis de
(17 mar 2015, 13:48:38
Spunea marele I CREANGA... stiu ca sunt prost,dar cand ma uit in jur,imi creste inima" ! EU,si toti cititorii ziarului,ne uitam in jur... si,basca,te vedem doar pe tine ! La incapacitatea ta de a ,,descifra" tainele unui mesaj transmis,chiar si satirizat,pamfletistic... Maai,nea GIGEL,LINGAU-CAINE RAU.... ,,in nemernicia ta,ca un caine turbat",ai facut o OBSESIE,din FRUSTRAREA TA,pt TAZ...om cult, DOXA in toate domeniile,inclusiv lingvistice... hai sa-ti povestesc o SNOAVA... cu ani in urma,cand m-am prezentat,eu,umil cetatean,in biroul acestui mare PESTE,pardon, CRAP,sa-i dau informatii despre traficul la scara mare,de MOTORINA si TIGARI,din DORNESTI,s-a cam uitat cu jiind la mine,arogant...si,m-a trimis acasa,cu expresia ,,de ce nu-ti vezi tu,de treburile tale" ??! Asa da,profesionalism ! Ca sa aflu apoi,din ,,prostia mea",ca am deranjat SISTEMUL SPAGII... cica,marele ,,CAPO DI TUTI CAPI" a retelei,era,nimeni altul,decat FINUL comisarului CAZACU,si... basca,COINCIDENTA STRANIE... patronul firmei,unde s-au descoperit ,,TIGARILE IN BUSTENI"....AFACERIST ONEROS,renumit in zona RADAUTI ! Stii tu ceva,nea gigi... mi-e scarba sa caut literele mari... unde-s tigarile ,,furate" din sediul POLITIE RADAUTI,sau cele din busteni ??!! Poate stie acest mare SALAU,al politiei sucevene ! Chiar,inca nu ati inteles cine sunt COMBINATORII SUCEVENI ??? HAHAHAHHHHHHHHH....

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei