Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 16 mar 2015 - Anul XX, nr. 61 (5873)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   4 imagini |   ø fişiere video

Învăţământ

Elev rădăuţean, admis la trei universităţi prestigioase de peste hotare, cu burse de merit de peste 30.000 de Euro

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Daniel Prelipcean, elev în clasa a XII-a la Colegiul Naţional „Eudoxiu Hurmuzachi” Rădăuţi, un tânăr obişnuit cu performanţe de cel mai înalt nivel din domeniul fizicii şi matematicii, va studia din toamnă peste hotare, acesta fiind admis la trei universităţi de prestigiul ale lumii - Universitatea din Chicago (SUA), Illinois Institute of Technology (SUA) şi Jacobs University of Bremen (Germania). La universitatea din Germania, cea care l-a fascinat prin multiculturalismul ei, cel puţin 85% dintre studenţi nefiind de naţionalitate germană, ci provenind din toate colţurile lumii, a fost admis cu o bursă de merit în valoare de 4.000 de euro şi o bursă de studii şi socială, însumând 7.000 de euro pe an.

La Universitatea din Illinois a fost admis la specializarea Fizică aplicată, oferindu-i-se o bursă de merit anuală în valoare de 22.500 de dolari. Ultima, dar nu cea din urmă, Universitatea din Chicago i-a dat un răspuns afirmativ în ceea ce priveşte admiterea la specializarea Fizică, tânărul încă aşteptând un răspuns referitor la partea financiară.

„Ceea ce intenţionez să aprofundez este fizica, mai precis biofizica, şi sper ca la final de drum să pot spune că am produs o schimbare, respectând motoul meu: <Renunţă la toate motivele pentru care nu ar funcţiona şi concentrează-te pe cel pentru care ar funcţiona!>”, mărturiseşte Daniel.

 

Factorii care l-au impulsionat pe Daniel să studieze peste hotare

Daniel îşi justifică decizia de a studia peste hotare prin faptul că nivelul academic al studenţilor şi interesul pentru fizică a scăzut considerabil în ţară, în ultimii ani, iar credibilitatea universităţilor româneşti la fel.

„Interesul financiar şi moral şi importanţa atribuită educaţiei în ţări precum Germania, Statele Unite, Anglia m-au făcut să-mi propun emigrarea academică”, mărturiseşte Daniel, completând că relaţiile strânse dintre studenţi şi profesori, cursurile interdisciplinare, activităţile de leadership, voluntariat, teambuilding şi dezvoltare personală, mentalitatea liberală sunt alţi factori care l-au impulsionat să studieze în afara ţării.

„Comparând doi studenţi cu trecut licean similar, unul studiind în ţară, la Bucureşti, şi altul în Germania, am observat zenitul şi nadirul. Unul este tânărul cu mintea deschisă, entuziasmat de ceea ce face, sigur pe sine şi cu un scop precis, pe care îl urmăreşte indiferent de circumstanţe, iar celălalt este tânărul chinuit, încrezător în forţele proprii, dar temător, resemnat şi dezgustat de dezinteresul general. Las la latitudinea dumneavoastră să faceţi corespondenţa”, a replicat Daniel.

 

Admiterea a fost la fel ca pentru oricare tânăr din America

Toate universităţile la care a aplicat fiind de profil american, inclusiv cea din Germania, pentru Daniel admiterea a fost întocmai ca şi pentru un tânăr din America.

„Aplicarea a constat în elaborarea unui dosar personal, care să cuprindă de la trecutul şcolar şi performanţele academice, la hobby-uri, interesele în societate şi în viaţă, sau dacă îţi bei cafeaua dimineaţa sau nu. Toate detaliile, aparent nesemnificative s-au adunat pentru a forma un profil psihologic, astfel că fiecare pas a trebuit gândit şi exprimat astfel încât să reproducă individul, nu imaginea pe care o are individul despre sine”, povesteşte Daniel. Acesta a trebuit să susţină un examen de limbă străină, cea în care va studia la universitate, şi bacalaureatul american – SAT. 

 

„Fizica a reprezentat pentru mine oxigenul vital”

Tânărul spune că liceul a reprezentat pentru el cea mai prolifică perioadă, atât din punct de vedere al performanţelor şcolare, cât şi al dezvoltării unei mentalităţi puternice, ordonate, drept pentru care, pentru a-şi continua pe aceeaşi pantă exponenţială studiile, a aplicat la aceste trei universităţi.

Pasiunea pentru ştiinţele exacte i-a marcat perioada liceului, Daniel povestind că „fizica a reprezentat oxigenul vital, care m-a ţinut pe mine energic şi mi-a deschis ochii pentru a fi receptiv la ce era considerat imposibil”.

Boboc fiind, a câştigat Premiul I la concursul „Ștefan Procopiu”, distincţie ce i-a deschis apetitul spre cunoaştere şi i-a confirmat că, prin muncă asiduă şi sacrificiu, ţelurile şi visele sunt doar o chestiune de timp. În următorii ani de liceu a obţinut calificări la olimpiade şi concursuri naţionale, implicit şi distincţii, precum: medalia de bronz la Olimpiada Naţională de Fizică, Premiul I la Concursul de fizică al românilor de pretutindeni „Ștefan Procopiu”, Premiul II la Concursul „Augustin Maior”, organizat de Universitatea „Babes-Bolyai” Cluj, menţiune la Concursul interjudeţean Cygnus, Suceava.

„Alături de fizică, matematica a venit, aparent, pentru a-mi acapara timpul şi gândurile. Instrument de bază în fizică, logică, tehnologie, aparatul matematic este pentru un fizician în acelaşi timp o necesitate şi un deliciu, astfel că incursiunea în lumea cifrelor s-a soldat şi ea cu câteva premii”, a menţionat tânărul.

 

Sprijin necondiţionat din partea profesorilor

Pe lângă efortul personal, Daniel a primit şi sprijin necondiţionat din partea unor profesori pe care a dorit să-i menţioneze – prof. Mirela Chelba, cea despre care spune că de şapte ani l-a fascinat cu ideile lui Arhimede, Newton, Copernic, Maxwell, Einstein, etc, prof. Magdalina Saviuc, care l-a susţinut şi sprijinit chiar şi când nu era elevul ei, prof. Corina Ionescu, „pentru că fiecare oră de biologie a devenit o şedinţă de brainstorming în care sinapsele se formau mai repede decât este uman posibil”,  prof. Carmen Andronachi, directoarea colegiului rădăuţean, cea care l-a învăţat să nu se dea bătut în faţa altora şi să îşi valorifice munca, şi nu în ultimul rând părinţii săi. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Elev rădăuţean, admis la trei universităţi prestigioase de peste hotare, cu burse de merit de peste 30.000 de Euro.
 Vizualizări articol: 11693 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.37/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.4 din 19 voturi
Elev rădăuţean, admis la trei universităţi prestigioase de peste hotare, cu burse de merit de peste 30.000 de Euro4.4519

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Felicitari trimis de
(16 mar 2015, 12:41:22
pt reusita,dar cati ani ai de arati asa pt clasa in care esti
2.   Comentariu trimis de
(16 mar 2015, 20:31:49
Pentru baiat felicitari si mult succes in continuare !!.....Iar ptr tampitul de CELTIC , daca tot a citit articolul si s-a holbat la una din poze ,putea sa se uite si la celelate , baiatul arata exact ca de varsta pe care o are si clasa in care este ,doar ca pozele in care are parul grizonat sunt de la o sceneta de la scoala , unde a jucat rolul unui profesor de chimie ......mare nesimtit , in loc sa spuna ceva de gen ca ne mandrim cu astfel de copii , el il intreaba cati ani are !.....idiotul......
3.   ... trimis de
(16 mar 2015, 21:11:40
...cu o floare nu se face primavara...

problema e ca la noi cand rasare o floare ne grabim sa o calcam in picioare in loc sa o lasam sa creasca.

sfatul meu pentru Daniel: fugi din tara asta pana nu te strivesc grosolania si nesimtirea edililor care ar fi in stare sa-ti dea in cap pentru ca le faci concurenta progeniturilor lor plecate prin cele tari straine la studiu pe banii parintilor.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei