Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 27 feb 2015 - Anul XX, nr. 47 (5859)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   6 imagini |   ø fişiere video

Inadmisibil

Conducte pentru termoficarea oraşului, în valoare de un milion de euro, abandonate de ani de zile în curtea Termica Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Situaţie paradoxală în Suceava, unde conducte care ar putea fi folosite pentru înlocuirea celor uzate din sistemul de transport şi distribuţie de energie termică în municipiu stau pur şi simplu abandonate în curtea SC Termica SA. Este vorba de conducte preizolate, subansamble de automatizare şi alte materiale care aparţin Primăriei Suceava şi au fost lăsate de mai bine de şapte ani în custodie la Termica.

Culmea este că aceste conducte, pentru care s-a plătit circa un milion de euro, stau şi ruginesc şi se deteriorează, în timp ce prin reţelele de transport şi distribuţie se pierde 40% din cantitatea totală de agent termic furnizată către populaţie.

Practic, conducerea Primăriei Suceava a preferat să lase în uitare aceste conducte şi subansamble cumpărate cu bani grei în perioada 2007-2008, iar toate încercările celor care se află acum la conducerea SC Termica SA de a convinge administraţia locală să permită folosirea acestor materiale pentru efectuarea lucrărilor curente de reparaţii s-au lovit ca de un zid.

„Am înaintat conducerii Primăriei Suceava mai multe adrese prin care am cerut să putem folosi aceste conducte, dar până acum nu ni s-a permis aşa ceva. De vreme ce proprietarul conductelor este altcineva, noi nu ne putem atinge de ele. Este păcat ce se întâmplă, pentru că toate conductele au ieşit din garanţie, iar cele mai multe dintre ele sunt deteriorate într-o măsură mai mare sau mai mică din cauza condiţiilor în care au fost ţinute, adică direct sub cerul liber”, a declarat Marin Marinoiu, administratorul special al SC Termica SA Suceava.

 

În timp ce conductele ruginesc în curte la Termica, pierderile din reţele ating 40 de procente

Administratorul special al societăţii de termoficare consideră că singurii vinovaţi pentru ceea ce se petrece cu reţelele de transport şi distribuţie a agentului termic sunt reprezentanţii Primăriei Suceava. În acest sens, ieri a fost transmisă o informare către Primăria şi Consiliul Local Suceava, în care este explicată situaţia reală a problemelor legate de reţelele de transport şi distribuţie aflate în proprietatea administraţiei publice locale.

Potrivit bilanţurilor energetice întocmite de firma Icemenerg Bucureşti în cursul anului 2007, pierderile înregistrate în sistemul de termoficare erau de 40%, pentru ca în 2014 acestea să se cifreze la aceleaşi valori. Cu alte cuvinte, deşi în tot acest interval au avut sub nas conducte în valoare de un milion de euro, cei din conducerea Primăriei Suceava nu şi-au dat acordul pentru a fi utilizate.

Conductele aflate în custodie la Termica puteau înlocui aproximativ 7 km tur-retur de conducte, iar în acest fel pierderile din reţele s-ar fi redus cu câteva procente bune.

Din păcate, acest lucru nu s-a întâmplat, iar aproape jumătate din gigacaloriile primite de Termica de la Bionergy se pierd pe traseu. Potrivit unor estimări ale celor de la Termica, lunar se înregistrează pierderi de 80.000 de gigacalorii, care trebuie achitate către producător, în speţă Bioenergy, care vinde agentul termic exact la poarta societăţii.

 

Termica cere să i se permită să facă reparaţii folosind conductele cumpărate de primărie acum şapte ani

Actuala conducere a SC Termica SA Suceava propune Consiliului Local şi Primăriei să achieseze la ideea de a demara reparaţii urgente la reţelele de termoficare. „Noi dorim să înfiinţăm echipe complexe cu personal propriu, care să realizeze cu materialele aflate în custodie lucrări de reparaţii în sistemul de termoficare în punctele identificate cu cele mai mari pierderi, în vederea micşorării acestora. Reparaţia capitală şi modernizarea sistemului de termoficare cu fonduri europene ar trebui să fie ţinta finală a Consiliului Local Suceava, care ar putea fi dusă la îndeplinire prin constituirea unor echipe formate din specialişti existenţi la Termica şi la Primăria Suceava”, a arătat Marin Marinoiu. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Conducte pentru termoficarea oraşului, în valoare de un milion de euro, abandonate de ani de zile în curtea Termica Suceava.
 Vizualizări articol: 2082 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Conducte pentru termoficarea oraşului, în valoare de un milion de euro, abandonate de ani de zile în curtea Termica Suceava5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Problema de sistem trimis de
(27 feb 2015, 14:11:46
Sistemul de termoficare din Suceava se compune din instalatii foarte scumpe realizate pe parcursul a zecilor de ani, cum sunt: (1) – centrale de producere ( la Termica si Bioenergy ), (2) – instalatii de transport cu conducte, pompe de presiune si debit mare ( la Termica ), (3) – retele de transport si distributie cu punctele termice aferente ( la Primarie, concesionate la Termica ), (4) – instalatiile consumatorilor ( locatari si societati comerciale ). Pentru ca intreg sistemul sa nu fie compromis, trbuia/trebie facut in asa fel incat sa nu fie probleme tehnico-economice la nici unul din cele 4 puncte enumerate.
2.   Problema de sistem trimis de
(27 feb 2015, 21:33:02
Un sistem vechi nu aduce beneficii in buzunarul reginei.La constructia unei noi centrale mai vii de acasa .La un asfel de proiect se dau daruri frumoase.Ceea ce ramine de facut este ca MOS CRACIUN[ DNA] sa se uite la cine au ajuns sacii cu cadouri.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Mălainic sau turtă de mălai E astăzi Joia Iepelor, când alte interdicții din Săptămâna Mare a Postului Paștilor trebuie respectate.. Nu se folosesc obiecte ascuțite, fiind pericol de înțepături atât pentru animale, cât și pentru oameni. Acum se... Citeşte